Umělé srdce obsahuje sedmnáct integrovaných senzorů, které aktuálně vyhodnocují klíčové parametry pacienta.

Umělé srdce obsahuje sedmnáct integrovaných senzorů, které aktuálně vyhodnocují klíčové parametry pacienta. | foto: IKEM

První pacient dostal v IKEM biokompatibilní srdce. Nesmí s ním plavat

  • 24
Pražský Institut klinické a experimentální medicíny si v listopadu připsal další prvenství v rámci kardiochirurgie. Historicky první pacient v České republice dostal biokompatibilní umělé srdce, které mu zachránilo život. Česko se tak stalo teprve třetí zemí na světě, kde se takový zákrok podařil.

Umělé srdce dostal 58letý muž, který trpěl oboustranným srdečním selháním a prodělal opakované infarkty. V IKEM byl posledních osm měsíců trvale připojen k přístrojům a infuzím. Sám neušel ani pár metrů.

„Vzhledem k jeho vyššímu věku, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu a vzrůstající plicní hypertenzi nemohl podstoupit transplantaci srdce, ani mu nemohla být implantovaná dlouhodobá srdeční podpora,“ vysvětlil přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

U pacienta byla zachována pravá i levá srdeční síň, místo pravé a levé komory našili chirurgové umělé srdce. „Během operace, která trvala přes osm hodin a spolupracoval na ní čtrnáctičlenný operační tým, byla odebrána pravá i levá komora srdeční a na jejich místo bylo implantováno umělé srdce,“ popsal přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka. Umělé srdce váží asi osm set gramů, je tedy téměř třikrát těžší než průměrné srdce zdravého člověka.

Několikahodinový operační výkon byl velmi náročný, zejména po technické stránce, neboť lékaři museli na sále umělé srdce sestavovat z řady součástí.

„Jedná se o takzvanou biatriální techniku, která byla dříve používána i při klasické transplantaci srdce. Tím však samotný zákrok nekončí. Ihned po implantaci jsme pomocí kabelu, vedeného přes břišní stěnu, přistoupili k zapojení implantované srdeční části k externím komponentám. Umělé srdce obsahuje sedmnáct integrovaných senzorů, které aktuálně vyhodnocují klíčové parametry pacienta. Proto systém dokáže automaticky regulovat i ‚srdeční tep‘ v závislosti na aktuální zátěži člověka,“ vysvětlil Netuka, který operaci vedl.

Operace proběhla před deseti dny. „Pacient je nyní stabilizovaný a systém srdeční náhrady funguje bezchybně. Téměř týden po výkonu jsme pacienta odpojili od dýchacího přístroje. Stále je však napojen na dialýzu kvůli nedostatečné funkci ledvin,“ podotkl zástupce přednosty kliniky Hynek Říha.

Umělé srdce je kabelem připojeno na zdroj napájení, které si musí pacient nosit v tašce u sebe. „Jelikož se jedná o elektrické zařízení, nemůže s tím plavat,“ odpověděl Pirk na dotaz, zda bude mít muž nějaká omezení.

Lékaři z IKEM se na náročnou operaci připravovali několik let přímo ve francouzské společnosti Carmat, která umělé srdce vyvinula v rámci klinické studie. Praktický nácvik implantace si vyzkoušeli na teleti. První pacientovi bylo umělé srdce implantováno v roce 2014 ve Francii, druhý zákrok před pár týdny provedli v Kardiocentru v Kazachstánu.

První transplantace srdce proběhla v IKEM v roce 1984 a od té doby jich chirurgové provedli už 1116.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video