Školáci chtějí výuku na laptopech a více tělocviku

Školáci chtějí výuku na laptopech a více tělocviku | foto: Profimedia.cz

Jak má vypadat ideální škola? Od 9 hodin a s počítačem místo sešitu

  • 588
V pondělí se do školních lavic v Česku vrací více než 1,2 milionu žáků. Jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti Kalibro, nejvíce by si přáli, kdyby se mohli učit za pomoci notebooku, měli více tělocviku a výuka jim začínala až od devíti. Ministerstvo ale na novou techniku nemá peníze.

Kdyby existovala hitparáda nejčastějších a nejzajímavějších dětských školních přání, objevily by se v ní tři věci: hodně sportu, počítačů a výuka až od devíti hodin ráno. Kdyby stát do vzdělání víc investoval, mohl by tyto sny splnit.

Anketu Škola mých snů, která tyto tužby žáků základních a středních škol odhalila, pořádá jednou za deset let společnost Kalibro. Letošní ročník byl třetí v řadě a MF DNES získala výsledky exkluzivně.

Jak vidí ideální školu ministr školství Petr FialaČtěte v pondělí, 3. 9.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Bez počítačů si děti ve škole připadají jako v pravěké chýši. "Notebook by měl mít každý žák vlastní," poukazuje jedenáctiletý Miloslav. "Nebo má mít každý tablet," dodala třeba středoškolačka Monika. Seznam dětí se stejným přáním je hodně dlouhý. Stejně dlouhý však bude i seznam zklamaných. Ministerstvo školství totiž na nákup techniky nemá peníze. "V tomto bodě budeme vždy narážet na možnosti, jaké máme," smutně říká ministr Petr Fiala.

Například Jižní Korea a Belgie výuku na počítačích zavádějí. V Česku se tento sen splní jen pár stovkám dětí ze základních škol, které se účastní projektu Vzdělání21. V těchto třídách má každý žák vlastní netbook nebo tablet. V počítači mají elektronické učebnice plné videí a zvukových nahrávek, píší do nich úkoly a v hodinách s technikou intenzivně pracují. "Žáci mají přístup k informacím na internetu a kupříkladu učebnice angličtiny je celá nazvučená," jmenoval část výhod Daniel Preisler, ředitel základní školy v České Kamenici, kde dětem přání plní a učí na netboocích i tabletech.

Výuka by měla začínat od devíti

Počítače a více tělocviku podle odborníků dětem prospějí. Šéf Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta navrhuje, aby ministerstvo zvýšilo počet povinných hodin tělesné výchovy ze dvou na tři. Dokonce ani výuka až od devíti hodin ráno není nesmyslný nápad.

"Děti špatně snášejí změnu letního času, tím na nich vlastně pácháme duševní a tělesnou genocidu. Kdybych měl možnost, zvednu obě ruce pro to, aby se výuka posunula na devátou," říká pediatr Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Kde už první hodinu posunuli, panuje obecná spokojenost. Taková škola snů je v pražské Londýnské ulici.

"Děti jsou čilejší a ideálně připravené na výuku," chválí ředitel Martin Ševčík rozhodnutí učit na prvním stupni později. Posunutí výuky na rozdíl od nákupu počítačů není drahé, ale musely by se tomu přizpůsobit jízdní řády. Ministerstvo však tuto změnu neplánuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video