Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KONTEXT: Studentka se domluví 48 jazyky. Vybírám si je podle barvy, říká

Podcast   17:45
Na gymnáziu přeskočila třetí ročník, mluví 48 jazyky – z toho dvacet se považuje za mrtvé – a díky stipendiu bude od září studovat univerzitu v německém Freiburgu. Přesto si Eva Maria Spekhorstová připadá jako naprosto normální teenagerka. Popisuje, že nejšťastnější je, když má přesně nalinkovaný program.

Teprve osmnáctiletá Spekhorstová mluví 48 jazyky. | foto: Eva Maria Spekhorst

Poslechněte si celý rozhovor s hyperpolyglotkou Evou Marií Spekhorstovou v Kontextu:

„Lákala mě španělská hudba. Tak jsem si řekla, že se kouknu na španělštinu. Pak jsem si řekla, že když španělština, mohla bych zkusit francouzštinu. Poté se to trochu rozjelo s italštinou, do které jsem se zamilovala,“ popisuje své lingvistické začátky.

K aktivnímu používání více cizích jazyků má předpoklady odmalička – pochází totiž z česko-holandské rodiny. Schopnost domluvit se napříč Evropou se jí bude hodit nejen při budoucím studiu v německém Freiburgu, aktivně ji využije už nyní. S rodiči aktuálně cestuje karavanem napříč evropskými zeměmi.

Přesto vysvětluje, že jí nikdy nešlo o to ovládnout znalost určitého počtu jazyků, spíš ji mluva konkrétních států učarovala. Přesto si vzpomíná, že matce v minulosti slibovala, že to nebude přehánět. „Slibovala jsem jí, že skončím u osmi jazyků,“ přiznává, přičemž původní slib nedodržela o 40 řečí.

Kromě těch mrtvých jí učarovala i africká mluva, kterou si asociuje pomocí barev, jak sama přibližuje. Přesto zatím neměla příležitost africký kontinent navštívit, aby si jejich znalost ověřila přímo v praxi. „Jižní Afrika je luxusní na jazyky!“

V podcastu Kontext pak předvádí, jak se takovým jazykem mluví, navíc si připravila větu „Klimatická krize nás všechny ovlivňuje, vlny veder nejsou normální. Zachraňme planetu!“, kterou následně přeložila do španělštiny, norštiny, korejštiny a francouzštiny. A vzpomněla i na dávno zapomenuté jazyky, jež používali předchůdci dnešních lidí.

Přesto v jejím bohatém překladatelském slovníku chybí dva evropské jazyky – ruština a ukrajinština. Spekhorstová jejich absenci obhajuje tím, že se jí prostě nelíbí „jejich barva“.

Které jazyky Eva ovládá?

Živé jazyky:

Čeština, Němčina, Angličtina, Italština, Španělština, Francouzština, Portugalština, Holandština, Norština, Finština, Řečtina, Turečtina, Polština, Maltština, Arabština, Svahilština, Xhoština, Zuluština, Korejština, Japonština, Čínština, Indonéština, Ainština, Mongolština, Hindština, Tamilština, Perština, Hebrejština.

Mrtvé jazyky:

Etruština, Starořečtina, Latina, Lýdština, Proto-Indo-Iránština, Proto-Italiština, Proto-Korejština, Mínojština (Linear A), Mykénština (Linear B), Oština, Lemnosština, Frygijština, Ge’ez, Eteokrétština, Eteokypriotština, Stará rétština, Faliština, Kamunština, Staroamejština/chaldejská aramejština, Tifinagh - Amazigh.

Sama sebe díky skvělé jazykové vybavenosti považuje za občana světa. „Mám hodně ráda tento pojem,“ svěřuje se. Vysvětluje, že není možné oddělit kulturní složku země od té jazykové. Jen díky spojení obojího lze pochopit chování cizinců.

„Tím, jak umím jazyk, tak je jednodušší pochopit lidi. Jejich kulturu, proč mluví jak mluví, proč jsou Japonci pro Čechy hodně stydliví, přestože stydliví nejsou. Je to tím, že se snaží říct všechno správně,“ poodhaluje jeden z důvodů hyperglotka.

Počtem jazyků, které teprve v osmnácti letech ovládá, se řadí k hyperglotům, tedy osobám, jež mluví více než šesti jazyky. Slovníček a klasické memorování byste u ní ale našli stěží. Vsadila na jiný způsob učení, protože jinak by podle svých slov musela veškerá slovíčka a fráze denně trénovat.

Prvně se snaží pochopit gramatiku a pak si vypisuje slovíčka a věty bez překladu a snaží se je pochopit z kontextu. Ten samý systém využívá i při sledování videí. Opíše si titulky daného jazyka, vybaví si scénu a snaží se rozluštit, o co přesně ve scénce jde. „Na slovíčka se skoro nemusím dívat,“ těší ji.

Potřebuje mít naplánovaný celý den

Kdo by si myslel, že je ráda, že v létě může odpočívat a nic neřešit, byl by na omylu. Pro tak vytíženou mladou slečnu je nicnedělání spíše za trest. „Vydržela jsem to jenom týden,“ směje se.

Nejšťastnější je, když má celý svůj den naplánovaný v diáři. „Baví mě se učit. Pokud mě učivo baví, tak mi ani nepřipadá, že se musím šprtat. Třeba postupové zkoušky (pro přeskočení ročníku, pozn. red.) byly super, užívala jsem si je,“ říká Eva.

V daném období ještě studovala online americkou střední, účastnila se soutěže SOČ (Středoškolská odborná činnost), v níž došla až do celorepublikového finále. Toho se ale nemohla účastnit, byla zrovna na klimatické konferenci v zahraničí.

Nejsme géniové, říká muž, který umí 13 řečí. Každé dva roky přidá další

Co bude studovat hyperpolyglotka Eva v Německu a jaký vztah má k matematice? K čemu je znát tolik jazyků, když téměř polovinou z nich nikdo nemluví? Jak vnímá jednotlivé řeči a čím si je ukládá do paměti? Poslechněte si podcast Kontext, kde se dozvíte víc!

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...