Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hygienici: Nevíme, jak bude chřipka postupovat

  11:59
Hygienici zatím nevědí, jak se bude vlna chřipek šířit republikou. Protože ale epidemie začala u hranic s Německem a postupuje na východ, očekávají, že vlna onemocnění brzy dorazí do Prahy. Tam se blíží i epidemie z východních Čech. "Přesný postup se dá těžko odhadnout, protože každý region má pro šíření infekce jiné podmínky," tvrdí Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

* Virus chřipky se snadno proměňuje a každý rok se objevuje nový, odolnější vůči loňským lékům a vakcínám, které jinak představují účinnou prevenci.

* Lékaři varují, že pokud se prevence proti chřipce zanedbá, může mít tragické následky. Příkladem je epidemie španělské chřipky v roce 1918, která zahubila 40 milionů lidí - více než 1. světová válka.

* Na léčení se doporučuje paracetamol proti horečkám a bolestem těla. Hodně pít, především horké ovocné nápoje jako je citronáda s medem. Antibiotika nezabírají, aspirin není vhodný pro děti.

Celkem bylo podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Otakara Černého minulý týden v České republice hlášeno 1804 případů chřipkových onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Celková nemocnost se tak přiblížila horní hranici neepidemického výskytu.

O epidemii hygienici hovoří, když během jednoho týdne onemocní přes dva tisíce lidí ze sta tisíc obyvatel. V uplynulém týdnu bylo více nemocných hlavně v severočeských okresech a také v okrese Frýdek-Místek, kde onemocnělo 3221 lidí. Zvýšené počty chřipek ale hlásily regiony po celé zemi.

Chřipkový virus H1N1, který byl potvrzen u českých pacientů, už předtím zasáhl většinu zemí západní Evropy. Virus patří k subtypu, který byl u nás už v minulosti zaznamenán. Byl proto obsažen ve vakcíně, kterou byli  lidé očkováni.

Na Frýdeckomístecku jsou uzavřeny dvě základní školy
Kvůli chřipce jsou do konce týdne uzavřeny dvě základní školy na Frýdeckomístecku. Výuku přerušila i česko-polská škola v Milíkově, kde po víkendu do školních lavic usedl jen jeden žák z celkového počtu 27 dětí. "Ode dneška je uzavřena také polská základní škola v Hnojníku," řekla okresní hygienička Blanka Braunsteinová.

Nejvyšší nemocnost je podle lékařů v okolí Třince, a to u školáků ve věku šest až 14 let. "Nepovažujeme to za epidemii. Jde o virózu běžnou pro toto období," vysvětlila Braunsteinová. Podle Evy Procházkové z Krajské hygienické stanice v Ostravě se na Ostravsku chřipka prozatím výrazně neprojevila.

Na Královéhradecku počet nemocných roste
Počet lidí nemocných chřipkou v Královéhradeckém kraji vzrostl za posledních několik dnů zhruba o deset procent. Chřipka postihla hlavně školáky. Mezi těmi je již nemocná téměř polovina dětí. Mírný nárůst počtu nemocných lékaři zaznamenali i u dětí předškolního věku. Nyní hygienici v kraji evidují 1907 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných je na Trutnovsku a  Rychnovsku.

Základní školy na Mostecku budou mít prázdniny
Chřipkové prázdniny na základních školách na Mostecku vyhlásil od středy hlavní epidemiolog okresu Josef Kočí. Do lavic se žáci základních škol okresu vrátí 5. února. Opatření se týká pouze výuky. Provoz školních družin a jídelen nebude  omezen. Vzhledem k epidemii chřipky platí také zákaz návštěv na dětském a porodnickém oddělení mostecké nemocnice.

Lékaři na Mostecku hlásili na konci minulého týdne 3700 nových případů akutních respiračních onemocnění. To je 3100 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Chřipkové prázdniny mají od středy všichni žáci i na Teplicku
Chřipkové prázdniny budou mít od středy z rozhodnutí okresní hygieničky všechny základní, střední školy a vybrané mateřské školy na Teplicku, vyjma teplické konzervatoře a domova mládeže. Okresní hygienička Narcisa Vitnerová řekla, že školská zařízení budou uzavřena do 31. ledna.

25 škol uzavřeno na Lounsku
Počet uzavřených škol roste i na Lounsku Zatímco v pondělí vyhlásili chřipkové prázdniny na třinácti školách, od středy už bude uzavřeno více než 25 škol. "V okresním městě bude přerušena výuka ve všech základních i středních školách s výjimkou zvláštní školy. Málo žáků je i v Žatci. Naopak, chřipková epidemie pomalu ustupuje na Podbořansku," řekla okresní hygienička Věra Žukovová.

Plošné chřipkové prázdniny do 31. ledna vyhlásila už na konci minulého týdne chomutovská okresní hygienička Zdeňka Trmalová. Na prázdniny vynucené chřipkou naváží jarní prázdniny. Výuka tak znovu začne až 5. února. Chřipka postihla v minulém týdnu na Chomutovsku 4595 nemocných.

Na Karlovarsku zákaz návštěv nemocnic
Zákaz návštěv v nemocnicích, domovech důchodců a léčebnách pro dlouhodobě nemocné pacienty začne platit od středy v Karlovarském kraji. Přikázal to tamní krajský hygienik. Podle krajské epidemioložky Zuzany Vodrážkové je možné, že se uzavřou i některé školy.

V závěru minulého týdne zaznamenali hygienici téměř třetinový nárůst výskytu chřipky, kterou za předchozí týden onemocnělo šest tisíc lidí. Nejvíce nemocných s onemocněním horních cest dýchacích je mezi dětmi. Podle karlovarského pediatra Jana Anděla nyní počet pacientů vzrostl asi o polovinu.

Na Klatovsku zavřeli tři školy 
Tři základní školy na Klatovsku mají kvůli vzrůstajícímu počtu akutních respiračních
onemocnění týdenní chřipkové prázdniny. Do čtvrtka k nim přibudou nejméně další čtyři školská zařízení. Informovala o tom Anna Kubátová z klatovské hygienické stanice.

Chřipkové prázdniny jsou v jedné základní škole v Horažďovicích a Janovicích, v Chudenicích je uzavřena i mateřská škola. Prázdniny budou mít od čtvrtka také děti ve Velkém Boru, Rábí a v další horažďovické a klatovské základní škole. Kubátová
nevylučuje, že budou uzavřeny i další školy. Zákaz návštěv již platí v horažďovické léčebně dlouhodobě nemocných.

Počet nemocných dětí se zvyšuje i v Plzni. Hygienici však s doporučením uzavřít školy vyčkávají. "Máme přehled o nepřítomnosti dětí ve 21 větších školských zařízeních v Plzni. Pohybuje se od 20 do 45 procent. Vyčkáme však do čtvrtka, kdy se nám sejdou od lékařů hlášení o nemocnosti," řekl Josef Tvrzský z městské hygienické stanice v Plzni. Pokud by počet nemocných prudce vzrostl, stihli by hygienici již do víkendu doporučit například zákaz návštěv v nemocnicích.

Krajští hygienici evidovali ke konci minulého týdne v Plzeňském kraji 8829 případů chřipkového onemocnění, což je v přepočtu 1600 případů na 100 000 obyvatel.

Ve Zlínském kraji epidemie chřipky zatím nevypukla
Vyšší výskyt akutních respiračních onemocnění evidují hygienici ve Zlínském kraji. Projevují se hlavně rýmou, kašlem a onemocněním horních cest dýchacích. Jen v menším množství jde ale přímo o chřipku. O epidemii zatím nelze hovořit, tvrdí ředitelka Okresní hygienické stanice Zlín Olga Gröschlová.

Na Uherskohradišťsku zaznamenali hygienici 2881 případů onemocnění na sto tisíc obyvatel. Okresní hygienička Zdenka Skulová však předpokládá, že počet onemocnění jako každý rok ještě vzroste. Na Kroměřížsku je zhruba 1400 onemocnění na 100 000 obyvatel,  podobná situace je i na Vsetínsku.

Brněnský kraj zatím nebyl chřipkou příliš zasažen
Jedním z nejzdravějších regionů je Brněnsko, kde na každých 100 tisíc obyvatel připadá jen 1500 nemocných. "Jsme zatím hluboko pod takzvaným epidemickým prahem. Je však více než pravděpodobné, že se chřipka velmi brzy z Čech dostane až na jižní Moravu," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Brně Dagmar Hrubá.

Mezi obyvateli Brněnského kraje jsou rozšířená především respirační onemocnění, zejména záněty horních cest dýchacích s lehkým průběhem nemoci. V regionu zatím kvůli chřipce nebyla uzavřena ani jedna škola, povoleny jsou i návštěvy ve všech zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče.

Podle hygieniků je na severní polokouli chřipková sezona od ledna do března. Druhá vlna epidemie může nastat v dubnu. Loňská chřipková epidemie v zemi postihla dvanáct procent obyvatel, což je asi milion dvě stě tisíc lidí. Padesát šest z nich loni na její následky zemřelo. Podle Světové zdravotnické organizace onemocní v průměru deset procent lidí.

MuDr. Elena Adámková vyšetřuje nemocného chlapce během chřipkové epidemie, 24. ledna 2001

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...