„Dobrý den, hygiena, rády bychom tady provedli kontrolu,“ ohlásily se hned při vstupu do restaurace BlackDog hygieničky. Ty už u dveří do stravovacího zařízení ocenily vylepení informativního letáku pro zákazníky o doporučeném chování uvnitř podniku.
Spolumajitel a provozovatel berounského podniku Ladislav Novák kontrolu čekal. „Všechny kontrolujeme,“ oznámil hygieničkám a souhlasil, aby kontrole hostů přihlíželi i zástupci médií.
Hygienici s policisty v akci, po celé zemi kontrolují covidová opatření |
Dvojice pracovnic spadající pod Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje přistoupila k nejbližšímu stolu, u nějž seděly dvě kolegyně a zrovna něco rozebíraly.
„Dobrý den, hygiena, nachystejte si prosím doklad o bezinfekčnosti,“ vyzvala dámy Lenka Hlaváčková z oddělení hygieny výživy pro Beroun a Rakovník. U hostů bylo vše v pořádku.
„Děkuji, v pořádku. Přejeme vám dobrou chuť,“ rozloučila se a hledala další stůl, u nějž by zkontrolovala strávníky.
Kontrolovaná zákaznice paní Soňa neměla s prokázáním dokumentu sebemenší problém a svůj názor názor ochotně sdílela i s novináři. „Jsem očkovaná, takže mi to vůbec nevadí. Čirou náhodou jsme si šli někam sednout až dnes, takže nevím, jestli bezinfekčnost kontrolují i jinde,“ řekla.
Raději kontrolovat než být bez práce
Hygieničky si návštěvu této restaurace pochvalovaly, vše bylo v pořádku. „Provozovatel se s mimořádnými opatřeními vypořádal výborně. Obsluha měla respirátory, museli je mít i přicházející hosté, zaměstnanci kontrolovali bezinfekčnost při vstupu či po usazení. Hlídali, jestli u jednoho stolu nesedí víc než šest lidí. Za nás to bylo výborné,“ těšilo mluvčí středočeské hygieny Danu Šalamunovou.
Spokojený byl i sám provozovatel. Přiznal sice, že kontrola testu, očkování či prodělané nemoci jeho zaměstnance zdržuje, na druhé straně mu opatření dávají smysl.
Stovky restaurací hosty kontrolovat nebudou, řekli zástupci Chcípl PES |
„Pro nás je důležité, aby se restaurace nezavřely. Chceme, aby se tady lidi cítili bezpečně a naši zaměstnanci měli práci. Je to to nejmenší, co pro to můžeme udělat,“ řekl Novák a dodal, že loni vláda zavřela stravovací zařízení rovnou bez toho, aniž by mohla fungovat v nějakém omezenějším režimu.
A když fungují, některým se to zase nelíbí. „Lidí je o něco míň, ale jsme rádi, že tady můžou být,“ dodal s tím, že zákazníci bez očkování či platného testu mají možnost zakoupit za 60 korun antigenní test a před obsluhou si ho udělat.
„Stojí to o něco víc než pivo, takže když si chce v pátek někdo zajít do podniku, koupí si test za super cenu, udělá si ho a může si to užít jako kdykoliv předtím,“ přidal se provozní.
Z restaurací zpět ke sluchátkům
V klidu proběhla i následující kontrola. Ani v podniku u Husova náměstí hygieničky nenašly nedostatky. Na „razii“ ale musely samy, majitel si přítomnost médií nepřál.
„Kontrolu tu vnímali normálně, ale nechtěli při tom média, mají dost problémů s lidmi. Když po nich požadují certifikáty a oni je nemají, jsou naštvaní a odcházejí. Dnes už vykázali plno lidí,“ vysvětlila Hlaváčková. Tím pro ní a její kolegyni ale pracovní den nekončí.
Ještě než obě vyrazily za novináři na berounské náměstí Joachima Barranda, aby společně zamířili na kontrolu, pomáhaly kolegům obvolávat nakažené covidem-19. A k této činnosti se po obědě zase vrátily.
„Bohužel koronavirus zaměstnává všechny pracovníky hygienických stanic, tak jdeme zase trasovat,“ posteskla si Hlaváčková, podle níž s kolegyní zvládnou přibližně čtyři kontroly podniků týdně.
V restauracích nekontrolují pouze dodržování mimořádných vládních nařízení, vždy dělají důkladnou kontrolu. „Tohle je kontrolní akce, ale jinak kontrolujeme provozovnu jako celek, to znamená nejenom mimořádná opatření, ale i dodržování běžných hygienických norem a trvá to klidně i hodinu a půl. Provoz při tom ale není paralyzován,“ vysvětlila Šalamunová.