Husákovi přijde nedůstojné, že se o výši pokut řidiči handrkují s policisty. - Ilustrační foto | foto: MF DNES

Husák prosazuje pevný sazebník pokut pro řidiče

  • 165
Řidiči budou muset od příštího roku za dopravní přestupky více platit. A policejní šéf jim k tomu chystá ceník pokut. Pravidla hry by měla být od příštího roku jasnější. Buďto v autě bez hands free odložíte důležitý hovor, nebo budete vědět, že riskujete přesně tisíc korun pokuty.

Policejní prezident Vladislav Husák totiž chce prosadit pevný sazebník pokut. Přijde mu nedůstojné, že se o jejich výši řidiči handrkují s policisty.

Takové "vyjednávání" podle něj vytváří prostor pro korupci. "V průběhu první poloviny příštího roku budeme pracovat na jeho formě, takže můžeme předpokládat, že v druhé polovině roku už vejde v platnost," řekl MF DNES Husák.

"Není možné, aby lidé smlouvali s policisty. Chceme zavést pevnější systém, kde bude stále jistá vůle ohledně výše pokuty, ale bude mnohem užší než dříve," slibuje Husák.

Ceník pokut by měl začít platit zároveň s bodovým systémem v polovině příštího roku. Policejní prezident o něm může rozhodnout sám. Podobný sazebník už platí na Slovensku.

"Zúží to prostor pro korupci. Ale nešťastné je, že lidé si budou myslet, že vždy za všech okolností musí dostat pokuty podle něj. Výjimky ale budou možné," míní šéf dopravní policie Zdeněk Bambas.

Kolik bude "stát" konkrétní přestupek a jestli v ceníku bude vždy jedna cifra nebo "rozpětí" třeba od 500 do 1000 korun, zatím není jasné. Nový záměr má však i jasné odpůrce.

"Sazebník znemožňuje individuální přístup k člověku, který něco spáchal. Policista může dnes dát nižší pokutu člověku, který evidentně jede v horším autě a evidentně bere malý plat, než někomu, kdo se řítí v mercedesu," tvrdí bývalý dopravní policista Stanislav Huml, který dnes pracuje jako konzultant dopravy.

Jaké cifry se v ceníku pokut octnou, se už dnes dá odvodit z nového silničního zákona. Ten postihy pro řidiče, kteří nerespektují pravidla, přiostřil. Například za jízdu v autě ve špatném technickém stavu může pokuta na místě dosáhnout až 2000 korun. Dnes je to jen tisíc.

Silniční zákon také ruší benevolenci: za závažnější přestupky bude muset policista pokutu dát, i když by ji sám chtěl řidiči odpustit.

Jak to vypadá s pokutami dnes? Policista může "odměnit" na místě přestupek pokutou 1000 korun. Jen za ty nejzávažnější účtují policisté dvojnásobek či více.

V Česku už policie jednou s podobnou "pomůckou" pracovala - sazebník vyšel v roce 1996, ale byl tajný a sloužil jen jako doporučení pro dopraváky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue