Humlův návrh by se týkal všech motoristů, odtah poslaneckých aut by ovšem znemožnil.

Humlův návrh by se týkal všech motoristů, odtah poslaneckých aut by ovšem znemožnil. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nejdřív botičku, pak odtah, navrhl Huml. Auta poslanců by odtáhnout nešla

  • 46
Poslanci mají na stole další návrh, který by policii ztížil odtahování aut. Vozy zákonodárců by před odtahy chránil úplně. Podle návrhu, který předložil Stanislav Huml (ČSSD), by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, kdy na ně nejprve nasadila botičku a motorista do stanovené lhůty nepožádal o její odstranění.

Vozidlům poslanců, senátorů či například hasičů však zákon zakazuje botičku nasadit. Změnu v úterý ve Sněmovně předložil poslanec ČSSD Stanislav Huml jako pozměňovací návrh k projednávané novele silničního zákona.

Jde o stejnou novelu, do níž chtěl původně sněmovní hospodářský výbor vložit úpravu, která by policii znemožnila odtahovat vozidla poslanců a zákonodárců. Výbor ale posléze od tohoto návrhu ustoupil (více čtěte zde).

Podle Humlova návrhu by policisté mohli auto odtáhnout jen tehdy, pokud na něm nejprve bude po stanovenou dobu botička a motorista po této lhůtě nepožádá policii o její odstranění. Huml navrhuje alternativně lhůtu tří, šesti a 24 hodin.

Strážníci odtahují sanity i policejní auta, stěžuje si poslanec

Zákony o státní i obecní policii však uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je „viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv“. Takové automobily by tedy nešlo ani odtáhnout.

Huml označil odtah za důraznější donucovací prostředek, když policisté můžou použít i botičku. Zdůraznil, že jeho návrh neřeší situace, když auto překáží v provozu, jen zóny placeného stání. „Městská policie Praha odtahuje sanity, auta označená jako vozidla lékaře, diplomatická vozidla a dokonce i vozidla státní policie," tvrdí Huml v důvodové zprávě ke svému návrhu.

"Neposuzujme městskou policii podle toho, co se děje v Praze," reagoval na Humlův návrh Bronislav Schwarz (ANO). Odtahem na hlídané parkoviště lze podle něho řidiči i pomoci, když mu třeba někdo odcizí klíčky od vozu.

Huml také navrhl, aby bylo možné zahlazovat v bodovém systému delikty starší tří let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video