Hudeček předal housle za sto tisíc

Zlín - Mistrovské housle na Letních houslových kursech Václava Hudečka a Bohumila Kotmela v Luhačovicích na Zlínsku převzala jedenadvacetiletá posluchačka londýnské Královské akademie Jana Nováková z Plzně. Nástroj z dílny pražského mistra houslaře Tomáš Vávry je podle Hudečka oceněním jejího přednesu Beethovenovy skladby Jarní sonáta. Housle za více než 100.000 korun mladé hudebnici daroval Vladimír Brodský z Liberce.

Další ocenění, mistrovský smyčec za pětadvacet tisíc korun z dílny houslařů v Lubech u Chebu, převzal v hale luhačovické Vincentky patnáctiletý Jakub Sedláček z Plzeňska. "Je to opravdu mimořádný český talent a vybral si jednu z nejobtížnějších skladeb, kterou sám autor, španělský houslista Pablo Sarasate, nazval Fantazie," zdůraznil Hudeček. Cenu japonské houslistky Yoko Nakakitaové předal třináctiletému Lukáši Novotnému z Brna.

"Plzeňská houslistka, která je například vítězkou houslové soutěže Henrika Wieniawského, si se mnou zahraje při mém letošním vánočním turné po České republice," uvedl Hudeček. Hudeček konstatoval, že "houslová škola" je pro všechny v letních tropických vedrech fyzicky nesmírně náročná. Vyučování začíná kolem 9. hodiny a vrcholí obvykle vpodvečer."Vypili jsme hodně minerálky. Někteří z nás si zvykli na luhačovické léčebné prameny," dodal Hudeček s úsměvem.

Letošní desetidenní kurs absolvovalo patnáct dívek a stejný počet chlapců. "Potřetí přijela předloňská laureátka Ivana Kovalčíková z Valašských Klobouků na Zlínsku nebo loňská vítězka Hana Hložková z Prahy," upřesnila producentka Miroslava Krumpolcová. Upozornila, že zhruba deset zájemců museli pořadatelů kvůli kapacitě a možnostem vyučujících odmítnout.

Mistrovské housle převzala jednadvacetiletá posluchačka londýnské Královské akademie Jana Nováková z Plzně na Letních houslových kursech Václava Hudečka (druhý zprava) a Bohumila Kotmela (vlevo) v Luhačovicích na Zlínsku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue