Hrozí už jen Labe v Ústí

  • 6
Novoroční povodeň ustupuje. Řeky se zklidňují, ohrožení platí už jen na Labi v Ústí. V dalších dvou kritických místech - v Mělníku a na odtoku z přehrady Hracholusky na Plzeňsku - se hladiny během dopoledne vrátily k druhému povodňovému stupni. Ten platí i na Vltavě ve Vraňanech a na Ohři v Lounech. Kvůli mrazu se však na tocích tvoří kry, které mohou ucpat koryta.

I hladina Labe v Ústí ale klesá. Od sedmi ráno, kdy řeka byla na 738 centimetrech, se snížila o 17 centimetrů. K dosažení druhého stupně však zbývá ještě více než metr. Řeka v pondělí kulminovala na výšce 761 centimetru. 

Pokles hladiny Labe v Ústí zatím ale neumožnil zrušit mimořádná dopravní opatření. Doprava se vrátí k normálu, až hladina klesne pod 5,6 metru.

Na této výšce se vrátí do svého koryta a uvolní zaplavenou Přístavní ulici, která je součástí hlavního tahu z Prahy do Děčína. Kdy to bude, zatím nikdo neví.

Průměrná výška labské hladiny v Ústí je zhruba dva metry. Zatím nejvýš dosáhla v roce 1845, kdy vystoupila na 12,35 metru. Při loňských záplavách Labe kulminovalo 16. srpna na 11,9 metru.

V Mělníku už Labe kleslo pod stav ohrožení
Během dopoledne klesla hladina Labe v Mělníku pod hranici stavu ohrožení.

Druhý povodňový stupeň je na Vltavě ve Vraňanech. "Nejnižší stupeň, bdělost, platí v Berouně na Berounce, v Sánech na Cidlině a v Brandýse na Labi," řekli pracovníci Povodí Labe a Vltavy.

Novoroční velká voda v celém Česku zaplavila stovky domů a přerušila výrobu v neratovické Spolaně. Podle Českého rozhlasu by celková odhadovaná škoda neměla překročit sedm milionů korun.

Spolana ráno odvolala 2. stupeň povodňové aktivity. "Od rána tak můžeme začít postupně testovat zařízení před výrobou na bázi chloru," řekl iDNES mluvčí chemičky Jan Martínek.

V areálu stále platí první stupeň povodňové aktivity, ten však podle Martínka nemá na výrobu vliv. "Už jsme informovali starosty přilehlých obcí, že výrobu rozjíždíme. Obyvatelé z okolí by zahájení výroby neměli nijak pocítit," dodal mluvčí.

Pracovníci Povodí Labe ale varují před krami. Mezi nejrizikovější toky ve středočeském regionu patří Doubrava, Cidlina, Mrlina či Jizera.

Ve Vestci chybějí vysoušeče
Lidé ve Vestci na Nymbursku, přes který se o víkendu přehnala velká voda, vysoušeli celé úterý domy a čistili studně.

Obyvatelům v nejpostiženější obci středních Čech ale chybějí vysoušeče a také dezinfekční prostředky.

Starosta Jaroslav Janata doufá, že se mu podaří získat alespoň propan-butanové zářiče.

Problém je i s pitnou vodou. Její dovoz komplikují silné mrazy.

Zmrzla i voda v domech, kde bylo po kolena vody. Na polích se po rozlití říčky Mrliny objevila obrovská ledová jezera.

Lidé se bojí, že je voda kontaminovaná. "Může skrývat chemikálie nebo nějaké látky z čističky v Křinci, která při povodni přetekla," vysvětlil starosta.

Kvůli velké vodě muselo být 220 obyvatel Vestce v sobotu evakuováno. Pryč ale byli jen den.

Na východě Čech hrozí kry
Většina východočeských toků se už vrátila k běžným průtokům. Řeka se během dopoledne uklidnila i v posledním místě, kde ještě ráno platil nejnižší stupeň povodňové aktivity, na Loučné v Dašicích.

Starosti ale dělají kry, které mohou ucpat koryta řek. Mezi nejohroženější místa na východě Čech patří Metuje, Divoká a Tichá Orlice, Loučná, Doubrava a Cidlina.

Na Labi byla obnovena plavba mezi Chvaleticemi na Pardubicku a Lobkovicemi u Neratovic na Mělnicku. Plavební komoru Obříství ale lodě stále využívat nemohou. 

Meteorologové předpovídají mrazy
Odborníci předpovídají oblačno, místy slabé sněžení, na jihu a východě během dopoledne až zataženo se sněžením. Nejvyšší teploty minus 9 až minus 5 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku by měl vát čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne rychlost až 25 metrů za sekundu.  
                                         
Meteorologové na svém webu upozorňují, že v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku začne během středy postupně od jihu sněžit. Na Moravě a ve Slezsku bude zesilovat vítr, v nárazech 70 až 100 kilometrů za hodinu. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

DÁLE ČTĚTE

Mráz dělá vrásky zatopeným

Na Labi vrcholí další povodeň 

Povodně střídaly náledí i dříve

Předpověď počasí

Situace na silnicích

V Chlumci nad Cidlinou vyrostly u lávky přes řeku Cidlinu bariéry proti povodni, 7. ledna 2003

Pytle s pískem, které mají v Chlumci nad Cidlinou zabránit řece ve vylití z břehů, 7. ledna 2003

Dům dětí a mládeže v Chlumci nad Cidlinou sevřel ledový krunýř, 7. ledna 2003

Fotbalové hřiště v Chlumce nad Cidlinou, které v sobotu zatopila rozvodněná řeka, 7. ledna 2003

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video