Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzniká zákon o hromadných žalobách. Spotřebitele spíše odradí, varují experti

  8:36
Firma poruší smlouvu a poškodí tak stovky či tisíce zákazníků. Újma každého z nich je ale jen malá a nevyplatí se tak o ni jednotlivě soudit. Takové situace by měl vyřešit zákon o hromadných žalobách, který musí Česká republika implementovat díky Evropské unii. Jak ale upozorňují odborníci, současný návrh bude od hromadných žalob spíše zrazovat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Michal z Prahy měl dvouletou smlouvu s dodavatelem elektřiny Kolibřík energy. Když ale společnost v říjnu 2021 zkrachovala, musel ze dne na den přejít do režimu dodavatele poslední instance. Smlouva, kterou s ní měl Michal podepsanou, přitom platila až do konce roku 2022.

Michalovi tak vznikly zbytečné náklady a Kolibřík energy nedostál svým smluvním závazkům. Domoct se náhrady škod je ale problém. Spotřebitelé totiž mohou firmu žalovat jen jednotlivě. S vysokými náklady a bez jistoty výhry. Důvodem je, že České republice stále chybí zákon o hromadných žalobách. A to navzdory faktu, že jí povinnost tento zákon schválit uložila evropská směrnice do 25. prosince 2022.

Podvedli stovky lidí a není na ně metr. Pomohla by hromadná žaloba

V Michalově případě se podařilo věc obejít. „Dodavatele jsem měl zprostředkovaného přes Skautskou energii, která spojuje více odběratelů a hromadně jim soutěží dodávky energií. Ti se tak rozhodli proti Kolibřík energy zahájit právní kroky,“ popsal Michal.

Pohledávky spotřebitelů tak převzala externí společnost a soudí se ona. Když uspěje, nechá si domluvený podíl a zbytek předá poškozeným bývalým zákazníkům.

Ne v každém případě, kdy firma nějak poškodí svého zákazníka, je ale možné takto postupovat. „Představme si, že nepoctivý podnikatel vybírá nezákonné poplatky nebo smluvní pokuty. Částka, o níž nepoctivý podnikatel každého spotřebitele připraví, je však relativně nízká. Spotřebitelé se takovému jednání nebrání, jelikož zvažují, zda se jim vyplatí věnovat čas vleklému a nákladnému soudnímu sporu s ekonomicky silnějším subjektem,“ popsala Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Firmě tak vše projde. Na úkor stovek či tisíců poškozených.

Novinka v podobě hromadné žaloby

Tento dluh by mohli zákonodárci brzy splatit. Ministerstvo spravedlnosti na začátku ledna poslalo do připomínkového řízení návrh zákona, který by zákazníkům umožnil společnosti hromadně žalovat. Podle resortu tak dojde k „odbřemenění soudů“ – když se totiž nyní spotřebitelé bránit rozhodli, o každém případu musel soud rozhodovat zvlášť – a posílení práv spotřebitelů.

„Konečně je cílem zajistit jednotu soudního rozhodování ve stejných věcech, což se pozitivně projeví na důvěře v českou justici,“ uvádí dále ministerstvo v důvodové zprávě.

Byli jste někdy v situaci, kdy byste využili možnosti podat hromadnou žalobu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 5. února 2023. Anketa je uzavřena.

V praxi by žaloby podle nového zákona vypadaly tak, že se spotřebitelé aktivně nahlásí některému z předem určených neziskových subjektů, jako je třeba zmíněný dTest nebo Sdružení českých spotřebitelů, kteří budou na seznamu ministerstva průmyslu a obchodu.

Ze zákazníků se stane takzvaný zúčastněný člen skupiny. Nebude účastníkem řízením a jeho pravomoci budou omezené pouze na to, zda se k žalobě připojit chce, nebo ne.

Povinnost hájit zájmy skupiny bude mít již zmíněná nezisková organizace. Ta se bude prostřednictvím právníka s firmou soudit, žalobu zaplatí a ponese veškerá rizika.

Spíš odrazující, míní odborníci

Odborníci ale v návrhu zákona vidí hned několik problémů. Když totiž takovou věc resort připravuje, musí myslet na dvě věci. Jednak aby poškozeným zákazníkům stálo za to se soudně bránit. Pak ale také na to, aby nedošlo ke zneužívání zákona k neoprávněným žalobám. A právě to ministerstvo nezvládlo.

„Aby princip fungoval, musí být nastaven tak, aby lidé dávali žaloby v situacích, kdy opravdu mají validní nárok a skutečně jim vznikla škoda, a naopak nedocházelo k situacím, kdy je nárok neopodstatněný, ale i tak se advokátovi vyplatí ji podat, jen aby z firmy něco vysoudil. Takovým žalobám říkáme šikanózní nebo frivolní,“ vysvětlil Libor Dušek, vedoucí Katedry národního hospodářství Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Odškodné vyplácí stát pozdě a pomalu, zjistila kontrola v Blažkově resortu

Právě to ale podle něj návrh správně nekombinuje a naopak jde příliš na ruku firmám. Zákazníky bude od žalob spíše odrazovat.

Důvodů je celá řada. Zákon podle aktuálního návrhu například umožní hromadné žaloby pouze u spotřebitelských sporů. Lidé se tak nebudou moci hromadně soudit třeba v případě, kdy bude jejich újma způsobena poškozením životního prostředí, nebo v případě poškození akcionářů.

Restriktivně je pak podle něj nastavené i to, kdo může jménem poškozených zákazníků žalobu podat, nebo fakt, že zákonodárce zvolil takzvaný „opt-in“ systém.

S tím souhlasí i Hekšová z dTestu. „S přihlašovacím, takzvaným ‚opt-in‘, modelem zásadně nesouhlasíme. V tomto režimu se případné závěry soudu netýkají všech poškozených spotřebitelů, ale jen těch, kteří se aktivně, včas a stanoveným způsobem k řízení přihlásí, což podstatu hromadného řízení do značné míry paralyzuje,“ míní.

Kromě toho se tak podle Hekšové zvyšují náklady daných organizací na žalobu, musí totiž vynaložit energii na vyhledávání poškozených.

„Odhlašovací režim, takzvaný ‚opt-out‘ je obecně levnějším řešením a jeho prostřednictvím lze získat odškodnění pro větší skupinu poškozených spotřebitelů. Přihlašovací režim navíc, oproti systému odhlašovacímu, logicky vede k mnohem nižší míře účasti oprávněných spotřebitelů,“ dodává.

Pár kliknutí ho přišlo draho, za registraci má zaplatit pět tisíc

V současné podobě tak podle ní u návrhu mnohdy převládne takzvaná racionální apatie a poškození zákazníci své nároky neuplatí. „Opt-out“ režim by naopak odstranil bariéry přístupu k právním prostředkům pro zranitelné spotřebitele.

Dušek dál upozorňuje na to, že když spotřebitelé spor vyhrají, firma zaplatí jen vzniklou škodu. Odměna advokáta, hradící jeho náklady, se strhává z této částky. Naopak když spotřebitelé prohrají, firma dostane úhradu nákladů. „Je to nesymetrické a zvýhodňuje to firmy, které protiprávně poškozují spotřebitele,“ říká.

Kromě toho je stále ve hře varianta, že odměna advokáta by byla jen pět procent vysouzené částky. Tak nízká odměna je vysloveně demotivační.

„Zákon je prakticky nepoužitelný,“ souhlasí také právník Petr Němec. Poukazuje přitom i na již zmíněný fakt, že žalobu budou moci podávat jen neziskové organizace věnující se ochraně spotřebitele, které už fungují tři roky. „Takové subjekty spočítáte na prstu jedné ruky. Hromadná žaloba je však nákladná záležitost a neziskové organizace nejsou zrovna bohaté subjekty,“ říká.

Hekšová v této souvislosti hovoří přímo o tom, že systém hromadných žalob nebude dlouhodobě finančně udržitelný. „Návrh svádí k podávání žalob pouze v jednodušších případech, u nichž lze úspěch s vysokou pravděpodobností předvídat i bez hlubších analýz. Tím však řada případů systematického porušování práv zůstane bez odezvy,“ míní. Upozorňuje ale, že jde stále pouze o návrh. A schválený zákon tak může ve finále vypadat jinak.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...