(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Slevy na jízdném pro lidi pod 26 a nad 65 let startují

  • 1195
Lidem pod 26 a nad 65 let od soboty zlevní jízda vlakem a autobusem na čtvrtinu. Vláda Andreje Babiše tak plní jeden z největších slibů tohoto volebního období. Jeho splnění přijde skoro na šest miliard korun, i když to samozřejmě nikdo nedokáže přesně odhadnout. Bude záležet na tom, jak moc se bude jezdit.

„Určitě slevy využijeme. Třeba můj přítel Vojta jede na víkend do Žatce. Dnes ho cesta stojí 80 korun a zítra se stejným spojem vrací za 21 korun,“ řekla v pátek studentka Lenka K. z Prahy.

Další studentka, Růžena A., sice na jednu stranu vládou zavedené slevy považuje za populismus, ale když už se zavedly, tak jich využije.

Jak slevu uplatnit

  • Na nižší jízdné mají právo senioři nad 65 let a děti a studenti do 26 let. Budou platit jen čtvrtinu jízdenky. Jde o velkou změnu, protože třeba ve vlacích ČD dnes měli i nejstarší důchodci nárok na slevu, jen když si pořídili In Kartu.
  • Děti do 15 let nemusí právo na slevu nijak prokazovat, starší do 18 let budou ukazovat průvodčímu občanku (předpokládá se, že všichni studují) a studenti mezi 18 a 26 roky ISIC kartu či žákovský průkaz.
  • Při cestě do zahraničí bude sleva platit jen do poslední zastávky na českém území. Novinka se netýká MHD, pokud konkrétní město nerozhodne, že se k ní přidá.
  • Dopravci mohou vybrané vlakové či autobusové spoje ze slev vyjmout.

Senioři podle osmdesátnice Hany Junové z Hostivice novinku využijí na kratší vzdálenosti. „Myslím si, že lidé budou svezení využívat spíš při drobnějších cestách na nákupy,“ míní důchodkyně.

Nejvíc asi vydělají na novince turisté, kteří jezdí na delší vzdálenosti. „Zrovna tuto sobotu máme namířeno do Blatna u Jesenice a odtud na túru k unikátním kamenným útvarům. Už se těším na chvíli, jak průvodčímu ukážu pouhou občanku. Snad se to brzy zaběhne,“ míní sedmašedesátiletá Helena Černá z Prahy.

Na její odpovědi je vidět, že některé seniory velkorysá nabídka trochu zmátla. Ukázat občanku totiž nepostačí a – i když levnější – lístek si stejně budou muset vždycky koupit.

České dráhy mají v pohotovosti padesátku vozů s kapacitou čtyři tisíce míst k sezení navíc, kdyby najednou skokově vzrostl počet cestujících. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by lidé plánovali cesty jen proto, že budou levnější.

Jízdenky zdarma

Středočeský krajský úřad pasažérům proplatí i zbylou čtvrtinu ceny jízdného za autobus, ale jen obyvatelům svého kraje a jen na svém území. Cestující nejdřív zaplatí dopravci a teprve následně požádá krajské úředníky o vrácení peněz. Studenti si na konkrétní trasu do školy mohou zařídit časový kupon.

„Pokud budou cestovat mimo kraj, dokoupí si pak jízdenku už jen z hranice kraje do cíle,“ vysvětluje Jan Nováček z tiskového odboru Středočeského kraje.

Pro dopravce, jako je třeba soukromý Leo Expres, znamená změna sice zákazníky navíc, ale i další náklady. „Přechod pro nás znamenal především úpravy na straně IT systémů. Měnily se přepravní podmínky a upravovali jsme internetové stránky a mobilní aplikace. Náklady na úpravy se pohybují v desítkách tisíc korun,“ říká Emil Sedlařík z Leo Expresu.

Dopravce s černými vlaky však vymyslel marketingovou akci, při níž vrátí zbylou čtvrtinu v „leo korunách“. Jinými slovy, ušetřená čtvrtina se jim uloží na konto a bude se sčítat jako kredit pro příště.

Pravice: Raději snižte daně

Pravidla umožňují, aby dopravci ze slev vyňali některé spoje (například kvůli přetížení), pokud o to výslovně požádají ministerstvo dopravy či kraje. Zatím to podle Lenky Rezkové z tiskového odboru ministerstva dopravy nikdo neučinil. Ministerstvo dopravy zároveň počítá s přijetím nových úředníků, aby mohlo kontrolovat dopravce, jestli slevy správně vykazují a nenechávají si proplácet tzv. „mrtvé duše“.

Nové slevy na jízdném: důchodcům bude stačit občanka, studentům průkaz

Nejsilnější pravicová strana ODS není slevám příliš nakloněna, a ani Piráti. Pokud jednou příští vládní koalice bude pravicová, nejspíš padne návrh na zrušení levného jízdného.

Přesto si místopředseda ODS Martin Kupka myslí, že současné slevy přežijí i změnu politické garnitury. „My chceme spíš všem zaměstnancům zvýšit příjmy cestou snížení daní. Ale bude těžké tyto slevy zrušit. Pozítří už je lidé budou brát jako samozřejmost,“ míní Kupka.

Poslanec Ondřej Polanský (Piráti) by také raději snížil DPH na jízdné obecně. Tomio Okamura a SPD naopak Babišovy slevy podporují. Okamura míní, že je to „finanční podpora pro slušné a řádné lidi“.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video