Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Hrdina nikoho nezachránil, tvrdí svědek

Jedním z těch, kterým prezident Václav Havel předal 28. října na Pražském hradě Medaili Za hrdinství, byl podpraporčík Jaroslav Šelong. Ten podle armády v neděli odpoledne neohroženě vyprostil zraněné z havarovaného vrtulníku s astronauty Cernanem a Remkem. Pouhý den po havárii se ale objevil svědek, který Šelongovo hrdinství zpochybňuje. Tvrdí totiž: Na záchraně lidí z vrtulníku se podílel někdo jiný. "Nebudeme to komentovat," reagoval mluvčí ministra obrany Milan Řepka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nezaujatý člověk

31. 10. 2001 12:38
Svědek nehody
Tady máte kontakt na toho rádoby svědka, zavolte mu a už to co se ozve v telefonu stačí na to, aby jste si udělali obrázek o věrohodnosti tohoto člověka. Doporučuji, super ukázka čisté české povahy :-(( Šenk Rostislav Okrouhlá 2 0368 / 581033
0 0
možnosti

dlaždič

31. 10. 2001 11:23
....
vzhledem k tomu, že se pan Cernan ještě odpoledne po převezení do UVN Střešovice setkal s panem prezidentem, myslím že to vyznamenání byla spíše jeho iniciativa. a nemyslím že by to dělal jenom pro něčí modré oči, ale o tom se můžem jenom dohadovat, protože oficiálně to byl nápad našeho pana prezidenta.
0 0
možnosti

antix

30. 10. 2001 9:09
naše povaha
jak mně otravuje ta typická česká vlastnost všecko zpochybňovat, na všem hledat hnidy! Pomalu žádná akce neproběhne bez dodatečných rozborů, co kdo udělal, měl udělat, neudělal.... Pořád se v něčem rýpeme a na pořádné věci ten čas chybí. Jako bychom proto, že neumíme být charakterní a mužní byli aspoň otravní. Jako bychom byli národ zapšklých žlučovitých bab. Nebaví mě číst samé negativní zprávy. Pomalu bude lepší nezapínat televizi ani nečíst noviny. Nechci dožít v představě, že člověk ve své podstatě nestojí vůbec za nic a je jenom závistivá zahořklá a mstivá kreatura.
0 0
možnosti

Ivo Horák

30. 10. 2001 9:04
Češi hrdinům nevěří
Nevím, zda bylo nutné zařadit podporučíka Šelonga okamžitě mezi vyznamenané, protože při tak rychlém postupu nelze nikdy zcela vyloučit možnost ovlivnění nepřesnými informacemi. Přesto si myslím, že skepticismus a podezřívavost Čechů vůči hrdinům a hrdinství jsou nenormální. Třeba takový Oskar Schindler. Izrael, zachránění i jejich potomci mu byli a jsou vděčni za jeho čin (záchranu víc než 1000 Židů). Češi, místo aby byli na Schindlera hrdí, jej budou raději považovat za sukničkáře, podnikavce či "podivnýho nácka", který udělal snad shodou okolností i něco lepšího.
0 0
možnosti

MaHla

29. 10. 2001 18:35
Franta Vomacka tomu sice rozumi, ale primy ucastnik nehody ma jiny nazor...
cituji ceskenoviny: PRAHA 29. ríjna (CTK) - Americký astronaut Eugen Cernan vysoce ocenil chování ceských vojáku i záchranáru po nedelní nehode vrtulníku, v nemz spolu s dalsími 11 lidmi cestoval. Cernan, který je po nehode hospitalizován, to napsal v prohlásení zaslaném dnes CTK z amerického velvyslanectví. Cernan, jenz má ceské i slovenské predky, prohlásil, ze nehoda není "nic, za by bylo nutné se omlouvat". Následnou reakci vojáku, lékaru i posádky stroje pak oznacil za neco, na co by lidé meli být hrdí.Nehodu, pri níz bylo zraneno nekolik lidí, Cernan nebere jako tragédii. "Nehody se mohou stát kdykoli," soudí astronaut, který utrpel lehké zranení. Pripomnel, ze jen nedávno napríklad Spojené státy ztratily v souvislosti s bojem proti terorismu dva lidi pri kolizi helikoptéry v Pákistánu. Cernan také napsal, ze na nej velmi zapusobila ceská armáda a její úsilí o modernizaci a ze je hrdý na ceské clenství v Severoatlantické alianci. Astronaut téz vyzdvihl statecnost podpraporcíka Jaroslava Selonga, kterou jeden svedek nehody zpochybnil. Selonga za vysvobození ranených z havarovaného vrtulníku jeste v nedeli prezident vyznamenal medailí Za hrdinství. Lucie Petrová ks
0 0
možnosti

wain

29. 10. 2001 16:51
...
Aniž bych chtěl snižovat zásluhy kteréhokoli z vyznamenaných, ať už nyní nebo kdy v minulosti, ale přesto bych měl jednu výhradu. Není mi zcela jasné podle jakého klíče se vybírají kandidáti. Mám trochu pocit, že až příliš převažují lidé z umělecké nebo politické sféry, zatímco ostatní jsou tak trochu opomíjeni. Myslím, že je u nás dost lidí - doktorů, vědců, ale i sportovců nebo učitelů, jednoduše špiček ve svém oboru, kteří by si za svou činnost rovněž nějaké to ocenění zasloužili, neboť jejich přínos je minimálně srovnatelný s přínosem kupříkladu herců, kteří tato vyznamenání dostávají.
0 0
možnosti

MaHla

29. 10. 2001 15:18
Typicky ceska malost..
.. pan vsemu rozumi, pan tam byl a vsechno dobre videl, pan sam nebyl zminen, ani si ho nevyfotili do novin, ale nekoho jinyho jo, no to je hrozny.. Pan asi dost zavidi, protoze jinak nevim, proc by takovyhle informace vypoustel.. Divim se, divim, kde se to v tech lidech bere..
0 0
možnosti

Bohouš

29. 10. 2001 20:03
Re: Typicky ceska malost..
Malost ano, ale od toho vojáka. Jestliže někdo vezme ocenění za to, co neudělal, tak je to pěkný hajzlík. Divíš se, proč ten muž vypouští takovéhle informace. Odpověď je jednoduchá. Byl tam a ví, že se vše odehrálo trochu jinak, než je popisováno. Hlavně neber jako pravdivé informace od lhářů na tv nova. V jejich reportáži byla pravda jen to, že havaroval vrtulník, a že jsou ranění.
0 0
možnosti

Markéta

29. 10. 2001 11:22
Prof. Eric Stein - jeden z neuvedených
Škoda, že jste neuveřejnili seznam všech oceněných. Ráda bych čtenáře upozornila alespoň na pana prof. Erica Steina, který vážil cestu z USA, aby ocenění ve svých 88 letech převzal. Pokud byste se o tomto významném člověku chtěli něco dovědět, podívejte se na http://www.umich.edu/~urecord/0102/Oct01_01/28.htm http://cgi2.www.law.umich.edu/_FacultyBioPage/facultybiopage.asp?uniqname=steine
0 0
možnosti

Devil

29. 10. 2001 9:07
Česko(slovenská) vyznamenání
Tak jsem koukal na ten seznam vyznamenání udělených při příležitosti oslav vzniku Československa a měl jsem pocit, že nebyl oceněn nikdo ze Slovenska. A to pořád mluvíme o tom, jak se mají upevňovat svazky mezi Čechy a Slováky.
0 0
možnosti

Lubomir

29. 10. 2001 11:00
Re: Česko(slovenská) vyznamenání
A proč by měl pan president povinně vyznamenávat občany Slovenska? Jaké svazky mezi Čechy a Slováky?
0 0
možnosti

Honza

29. 10. 2001 9:02
Zeman
Docela by mě zajímalo, kde byl premiér vlády?
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Strýčka mi asi snědli kanibalové, řekl Biden. Papuánci si slova vzali osobně

19. dubna 2024  14:41

Slova amerického prezidenta Joea Bidena, že jeho strýce mohli za druhé světové války sníst...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  14:37

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...