V Česku léčí protony zatím jen soukromé centrum v Praze..

V Česku léčí protony zatím jen soukromé centrum v Praze.. | foto: ČTK

Léčba protony bude hrazená. Ministerstvo plánuje její zařazení do sazebníku

  • 83
Onkologická léčba protony bude v Česku do budoucna hrazená nejspíš všemi zdravotními pojišťovnami. Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že ji zařadí do výčtu výkonů, které jsou hrazeny z veřejného pojištění.

„Výhledově zvažujeme, že výkon bude ve veřejném zájmu zařazen do sazebníku,“ řekla iDNES.cz Lenka Teska Arnoštová, legislativní náměstkyně ministra zdravotnictví.

Ještě předtím ministerstvo zahrne do novely ustanovení, že o tom, kdo podstoupí novinku v podobě protonové léčby, rozhodnou komplexní onkologická centra. Těch je nyní v Česku třináct.

„V zákoně o veřejném zdravotním pojištění se navrhuje, aby se ze zdravotního pojištění hradila protonová a fotonová léčba, pouze byla-li indikována poskytovatelem zdravotních služeb, kterému byl udělen statut komplexního onkologického centra nebo dětského onkologického centra,“ upřesnila náměstkyně ministra.

Novelu, která rozšíří pravomoc onkologických center, už ministerstvo připravuje. Mohla by začít platit příští rok. Až poté bude resort rozhodovat o samotné změně sazebníku pojišťovnami hrazených výkonů.

Léčba protony

Při běžném ozařování se k likvidaci nádorů používají svazky elektronů či fotonů. U zmiňované novinky se používají svazky protonů. Jak  léčba funguje? „Jádra atomů vodíku se v cirkulárním urychlovači dostanou na asi poloviční rychlost světla. Ve tkáni, kam dopadnou, odevzdají velkou energii,“ popsal v Lidových novinách princip Miroslav Palát, který vede asociaci dodavatelů zdravotnických prostředků.

Zjednodušení papírování

Změna sazebníku by znamenala, že výkon nejspíš budou zdravotní pojišťovny hradit. Úhradám by ale předcházelo vyjednávání o smlouvách mezi nimi a tím, kdo léčbu poskytuje. Momentálně to je v Česku jen Protonové centrum Praha.

„Zařazení protonové terapie do sazebníku požadoval už loni senát, a tak vítáme, že Ministerstvo zdravotnictví konečně pod vedením nového ministra tuto iniciativu zrealizuje. Krok by významně zjednodušil pojišťovnám administraci spojenou s úhradou,“ uvedla Iva Taťounová, ředitelka pro strategii a marketing Protonového centra.

Centrum má zatím smlouvu jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Její parametry obě strany tají. O smlouvu s největší, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) se zařízení dlouhodobě pře. V červenci arbitři rozhodli, že v minulosti uzavřená smlouva o smlouvě budoucí mezi centrem a VZP je neplatná. O celé věci ještě musí rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6 (více čtěte zde).

VZP s centrem už měsíce jedná o jiné smlouvě, která by určila, kolik pojišťovna soukromému zařízení zaplatí za léčbu jednoho pacienta. Zatím se obě strany nedohodly.

Léčba vyjde průměrně na 740 tisíc korun

O léčbě protony v pondělí jednala také správní rada pojišťovny. „Velkou většinou rozhodla o tom, že mám při vyjednávání vycházet z toho, že podmínkou úhrady léčby bude indikace ze strany komplexního onkologického centra,“ řekl iDNES.cz ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Za poslední rok VZP zaplatila individuálně léčbu protony zhruba 30 lidem. Většině z nich v Mnichově. V posledních měsících se ale pět pacientů léčilo i v Praze. „Chtěli jsme posoudit nákladovost obou center a úhrady,“ vysvětlil Kabátek, proč pacienty VZP v Praze léčila, ačkoliv s Protonovým centrem zatím nemá smlouvu.

V Praze léčba jednoho pacienta protony podle Kabátka vyšla v průměru na 740 tisíc korun. „V Mnichově to bylo zhruba o deset procent méně,“ dodal ředitel VZP.

Je otázkou, kolik pacientů se protony bude léčit. Zatímco soukromé centrum tvrdí, že o léčbu je velký zájem a lze ji aplikovat třeba i na rakovinu prostaty, VZP má analýzu, jež říká, že léčba je vhodná ani ne u 40 lidí ročně. A to zejména s rakovinou v hlavě (více čtěte zde).

„Bylo by správné, aby protonová léčba dostala jasná pravidla, jak je to u jiných segmentů a ministerstvo se postaralo o to, aby se stala standardní léčbou,“ vítá kroky ministerstva Kabátek. „Můj osobní názor je, že pokud tady o nějaké léčbě je diskuze, snahou každé pojišťovny by mělo být ji zpřístupnit, pokud je pro klienta efektivní a přínosná,“ dodal ředitel VZP. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue