Silničáři kvůli kolonám na dálnicích zavedli zákaz předjíždění pro kamiony

  • 34
Uzavření českých hranic zkomplikovalo dopravu na hraničních přechodech. Na hranicích s Polskem a Slovenskem jsou několikakilometrové kolony. Silničáři proto zavedli na kritických úsecích dálnic D1, D2, D5, D8 a D11 zákaz předjíždění pro kamiony, který by měl ulevit hlavně osobní dopravě.

Od úterý se u hraničních přechodů s Polskem a Slovenskem tvoří kolony dlouhé až desítky kilometrů. Důvodem je uzavření a kontroly hranic kvůli šíření nového koronaviru.

Zákaz předjíždění pro kamiony by měl zajistit průjezdnost jízdních pruhů pro osobní auta. Zákazy by měly začínat přibližně 20 kilometrů před problematickými hraničními přechody. První značky by se měly na dálnicích objevovat zhruba kolem 17:00.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka by měl být na některých místech vyhrazen také jízdní pruh pro kamiony, které přivážejí potraviny, zdravotnický materiál a jiné strategické suroviny.

Vedle toho budou v čele kolon vozidla Ředitelství silnic a dálnic, které by měly fungovat jako tzv. plovoucí vozidla a koordinovat provoz ve frontách.

Komplikace jsou hlavně směrem do Polska

Ostravsko: Lidé se kvůli kolonám nedostanou včas do zaměstnání

Polsko v neděli zakázalo vstup cizincům do země a následně zavedlo důsledné kontroly. Na hranici s ČR zůstaly otevřené jen hraniční přechody v Harrachově, Náchodě a Těšíně. Ve středu k nim přibyly další tři přechody, které by problémy mohly zmírnit - Královec na Trutnovsku, Mikulovice na Jesenicku a Závada v Petrovicích na Karvinsku. 

V Moravskoslezském kraji je zhruba 4,5 km dlouhá kolona nákladních vozidel na dálnici D1 u Bohumína. Směrem na Chotěbuz u Českého Těšína je 16 km dlouhá kolona a zhruba 6 km dlouhá kolona je před hraničním přechodem Bartultovice.

V Libereckém kraji je jediný hraniční přechod do Polska otevřený v Harrachově. Dopravu tam komplikují hlavně kamiony. Autobusy se nyní do města nedostanou, lidé musí jet vlakem.

Kolona před přechodem v Harrachově se začala postupně prodlužovat už v úterý. „Poláci odbavování zrychlili, kamionů je ale víc,“ uvedl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Na Harrachov směřuje podle něj víc kamionů, které odklánějí ze sousedního kraje.

Kolona k česko-polskému hraničnímu přechodu v Náchodě končila ve středu ráno až v Hradci Králové, postupně se zkrátila zhruba o polovinu k Jaroměři.

„Nyní se daří odbavit tři kamiony za minutu, tedy přibližně 180 za hodinu. Dá se čekat další zkrácení kolony,“ uvedla odpoledne mluvčí policie Lucie Konečná. Kolona navíc není souvislá, protože policie dopravu reguluje tak, aby silnice mezi Hradcem a Náchodem byla průjezdná. Například na průjezdu Náchodem kamiony nestojí.

Ve středu se v Královéhradeckém kraji otevřel další hraniční přechod Královec - Lubawka. Na silnici k přechodu na české straně je však vjezd povolen pouze vozidlům do devíti tun, takže kolonám kamionů před Náchodem otevření přechodu v Královci neulevilo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video