Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt v diskusním pořadu Rozstřel. (13. srpna 2020) | foto: David Neff, MAFRA

Bývalý protokolář Forejt se probudil z umělého spánku, byl v něm po mrtvici

  • 134
Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt se probudil z umělého spánku. V něm skončil po mozkové příhodě. Forejt byl v umělém spánku poslední dva týdny. Na Twitteru to v neděli uvedl šéf Rady ČTK David Soukup.

Bývalý hradní protokolář bojoval s vážnými komplikacemi po mrtvici, dříve také prodělal nákazu koronavirem. Šéf Rady ČTK David Soukup na Twitteru popřál Forejtovi brzké udzravení.

Forejtův stav byl ze začátku skutečně vážný, v jeden moment se dokonce objevila mylná informace, že zemřel. Mylnou zprávu o úmrtí  uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a bývalý ministr kultury Daniel Herman. Nebyla to však pravda. V té době hradní protokolář bojoval o život v nemocnici. Nyní se podle Soukupa probral. Podle deníku Blesk má být však částečně ochrnutý, z umělého spánku se měl probudit v pátek.

Kromě mrtvice Forejta podle Blesku postihlo zřejmě i krvácení do mozku. Záchranka u protokoláře doma zasahovala již 20. února, v umělém spánku ležel v pražské nemocnici Motol.

Forejt působil jako ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky v letech 2002 až 2016. V protokolu se vyzná jako málokdo, na Hradě pracoval pro tři prezidenty.

Se svými znalostmi se Jindřich Forejt nejednou podělil i se čtenáři iDNES.cz v pořadu Rozstřel. Zasvěceně komentoval dění kolem britské královské rodiny, byl spolukomentátorem přímých přenosů a odborně hovořil také o státních pohřbech a prezidentských inauguracích.

V poslední době detailně sledoval osudy prince Harryho a jeho ženy Meghan a rozpory mezi vnuky královny Alžběty II. Díky jeho podrobným znalostem a osobním zkušenostem mohli diváci iDNES.cz nahlédnout i do zákulisí předávání státních vyznamenání a v neposlední řadě byl poutavým průvodcem při pohřbu legendárního českého zpěváka Karla Gotta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video