Z věznice muzeum totality. Tento návrh je od studenta architektury Šimona Dočekala.

Z věznice muzeum totality. Tento návrh je od studenta architektury Šimona Dočekala. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Hradiště kupuje od státu za miliony bývalou věznici, na opravu ale nemá

  • 10
Uherské Hradiště kupuje od státu zchátralou věznici za 16,5 milionu korun. Na její rekonstrukci ale bude muset sehnat třicetinásobek kupní ceny.

Doteď se politici z Uherského Hradiště hádali o šestnáct milionů korun, které po nich ministerstvo spravedlnosti chce za převod zchátralé věznice. Ve srovnání s tím, co je čeká teď, to byly drobné. Aby zchátralá památka s pohnutou historií ožila, potřebují sehnat půl miliardy.

Samo město tolik peněz nedá dohromady ani náhodou. "Předpokládám, že budeme spolupracovat s krajem, určitě budeme hledat také nějaké evropské zdroje," vypočítává starosta Uherského Hradiště Libor Karásek (ODS). "Nevylučuji ani zapojení soukromých zdrojů," doplnil.

Zastupitelé už ve středu schválili, že 16,5 milionu korun státu za věznici zaplatí. Starosta nyní navrhuje, aby město zadalo studii využitelnosti, která určí, jak se zchátralým komplexem naložit.

Navzdory opozici, která chce začít co nejdřív s opravami.

"Nejhorší by bylo převedení věznice na město a nezapočetí její rekonstrukce, což by znamenalo další pokračování devastace této státem chráněné památky," řekl uherskohradišťský zastupitel Antonín Seďa (ČSSD).

Jenže město zatím ani pořádně netuší, co by mohlo v bývalé věznici být.

Podle představy starosty Karáska stavaři v budoucnu rozdělí věznici na několik částí.

Muzeum by bylo jen ve vězeňské kapli

Bývalá vězeňská kaple a její okolí by měly být muzeem, které připomene historii objektu, část přiléhající k uměleckoprůmyslové škole by mohla sloužit expozici uměleckého školství.

"Zbývající největší prostor by měl sloužit ke komerčním účelům," nastínil starosta.

Sám o tom ale rozhodovat nebude, na podzim po komunálních volbách v čele města skončí a na kandidátní listině na další volební období bude chybět.

Paradoxně s plánovaným využitím věznice souhlasí i komunisté, přestože Miroslav Grebeníček, jejich dřívější šéf a syn proslulého vyšetřovatele z věznice Aloise Grebeníčka, před časem označil plán na zřízení muzea totality za zvrácenost. (čtěte článek Muzeum totality je zvrácenost, říká Grebeníček)

"Nechceme otázku věznice politizovat, se vznikem muzea souhlasím, jen se obávám, jak si město poradí s tím, že musí získat půl miliardy korun," uvedl komunistický zastupitel Ivan Mařák.

Hradiště nyní ještě musí počkat, jestli prodej dostane požehnání od okresního soudu, který prohlásí majetek za nepotřebný, a výjimku od ministerstva financí. To musí souhlasit s prodejem za kompromisních 16,5 milionů, protože podle zákona by měla věznice změnit majitele přinejmenším za odhadní cenu.

Ta by se nyní pohybovala kolem třicetimilionové hranice a město ji odmítá zaplatit. Na 16,5 milionu ostatně přistoupilo až poté, co zkrachovaly pokusy o bezúplatný převod věznice.

Poslanci z Uherského Hradiště se dokonce kvůli věznici snažili prosadit speciální zákon o převodu, před pár týdny ale jejich pokus zkrachoval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue