Zeman jmenoval Mazance předsedou Nejvyššího správního soudu

  • 21
Prezident Miloš Zeman jmenoval v úterý dosavadního místopředsedu Michala Mazance do funkce předsedy Nejvyššího správního soudu. Úřad začne vykonávat od 1. října letošního roku. Zeman se ve svém proslovu vymezil vůči pseudoaktivistům.

„Přiznávám se, že jsem toto jmenování konzultoval s mnoha právníky. Nakonec byla pro mě inspirující Marie Benešová, která jednoznačně pana Mazance doporučila,“ uvedl Zeman.

Následně však připomněl případy, kdy s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu (NSS) nesouhlasil. Vadilo mu, že soud pozastavil územní plán Jihomoravského kraje. „Díky čemuž, kdykoli se setkám s rakouskými kolegy, čelím výtkám, jak to, že nemáme dálnici z Brna do Vídně,“ shrnul Zeman. Vadilo mu také, že NSS zamezil výstavbu dálnice kvůli koloniím křečka. 

Dále nesouhlasil se zbržděním realizace projektu zdymadla v Přelouči, kvůli kolonii modráska. Podle něj šlo o investici za čtyři miliardy.

„Skončil jsem s výčtem toho, co vyčítám Nejvyššímu správnímu soudu. Nyní na závěr bych to rád zobecnil. My v této společnosti jsme až příliš vstřícní k různým pseudoekologickým hnutím, která podávají šikanozní žaloby,“ podotkl Zeman. Při návštěvě Jihomoravského kraje prý dostal informaci, že žaloby jsou vydíráním aktivistů, aby dostali od investorů peníze. 

„Nevím, jestli je to pravda. Cituji informaci, kterou jsem dostal. Prosím vás proto, nenechte se ovlivnit těmito hnutími, která brzdí řadu užitečných dopravních staveb,“ dodal Zeman s tím, že Mazancovi přeje v práci úspěch. 

Prezident při projevu neřekl nic k chodu soudu ani k nesnázím, se kterými se potýká. Upřímně ale poděkoval za práci odcházejícímu předsedovi soudu Josefu Baxovi.

Po skončení svého proslovu pozval Zeman ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) i Mazance na sklenku vína z Moravy, které je podle něj lepší než šampaňské.

Mazanec se na vedení Nejvyššího správního soudu podílí od roku 2003, kdy se stal místopředsedou. Zemanova volba nástupce Baxy mnohé překvapila i kvůli Mazancově věku. Vzhledem k tomu, že mu je 67 let, může vést NSS pouze tři roky. Mazanec před časem shrnul, že koncepční změny musí provádět i vláda, která má na ně obdobný čas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video