Prezident Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem na tiskové konferenci na...

Prezident Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem na tiskové konferenci na Hradě (31.8.2015) | foto: Dan Materna, MAFRA

Marvanová dělá špinavou volební kampaň, kritizuje ji Zemanův mluvčí

  • 278
Právničku Hanu Marvanovou kritizuje Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Marvanová řekla, že část peněz ze zkrachovalého H-Systemu skončila u lidí z ČSSD, když ji vedl Zeman. „To, že paní Marvanová si na tom dělá špinavou předvolební kampaň, je to morálně špatně, ale je to její věc,“ řekl Zemanův mluvčí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

„Šéf H-Systému Petr Smetka přenášel kufry peněz Miroslavu Šloufovi do Lidového domu. Tehdy měla ČSSD problémy s financováním, měla obstavené účty,“ řekla Marvanová v televizi DVTV. V minulosti zastupovala jako advokátka část klientů H-Systemu. Nyní je dvojka na společné kandidátce, na které se v Praze domluvily TOP 09, STAN, KDU-ČSL, Liberálně ekologická strana a Demokraté Jana Kasla. Marvanovou tam prosadilo hnutí STAN.

„Já jsem od roku 1998 zastupovala ty lidi a když vyšlo najevo, že část těch peněz skončila výplatami panu Šloufovi v Lidovém domě, tak se ti klienti obraceli na ČSSD, že o to víc by tu situaci měli řešit,“ řekla k tomu iDNES.cz Marvanová. Připomíná rozsudek Městského soudu v Praze z roku 2004, podle nějž Šlouf, v té době Zemanův poradce, po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a každý měsíc si odnášel 24 tisíc korun.

„Pan Šlouf zemřel a nemůže se k věci vyjádřit a já nebudu hovořit za pana Šloufa. Já mohu hovořit za pana prezidenta. Soud jasně konstatoval ve svém vyjádření, že se ta věc netýká Miloše Zemana jako takového a že nemá vůbec žádný vztah k celé kauze,“ řekl ve středu Českému rozhlasu Plus Ovčáček.

„Vždy jsem si paní Marvanové coby právničky vážil, ale tohle je podpásový úder kandidátky na primátorku Prahy, která se neštítí zneužít cokoli k vlastní sebeprezentaci a útoku na svého politického soupeře. Její tvrzení je lživé a žádné peníze do ČSSD v souvislosti s H-Systémem nikdy neputovaly,“ uvedl již dříve pro iDNES.cz první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, v sociální demokraciii jeden z nejbližších Zemanových spojenců.

Prezident Zeman v úterý uvedl, že je připraven připojit se k ústavní stížnosti klientů H-Systemu proti rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle něj se má zhruba šedesátka rodin vystěhovat ze svých domovů v Horoměřicích, kde si po krachu H-Systemu, do nějž investovali, dostavěli domy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue