Přípravy na výstavu korunovačních klenotů ve Vladislavském sále Pražského hradu

Přípravy na výstavu korunovačních klenotů ve Vladislavském sále Pražského hradu | foto: Dan Materna, MF DNES

Hrad otevře nejrozsáhlejší výstavu korunovačních klenotů

  • 32
Pět let ležel nejvzácnější český poklad zavřený v Korunní komoře Chrámu sv. Víta. Ve čtvrtek se sejde sedm politiků a církevních hodnostářů, každý s jedním klíčem, a korunovační klenoty na dvanáct dní "osvobodí". Výstava, která začíná v sobotu a potrvá do 29. dubna, bude nejrozsáhlejší expozicí korunovačních klenotů v historii.

Soubor skvostů – svatováclavské koruny, jablka, žezla, kříže, meče a slavnostního roucha – totiž doplní čtyři desítky dalších exponátů, které se ke korunovacím vztahují.

Velká výstava bude poprvé ve Vladislavském sále Pražského hradu. Dříve byl korunovační poklad zpřístupňován veřejnosti ve Starém královském paláci. Jenže tam je teď stálá expozice o historii Hradu.

Samotné klenoty budou až na konci sálu ve vitríně od architekta Josefa Gočára. Podle tradice, kterou založil Karel IV., se korunovační klenoty vyjímají na světlo jen při význačných příležitostech. Letos to je devadesáté výročí vzniku Československa.

Přípravy na výstavu korunovačních klenot ve Vladislavském sále Pražského hradu

Naopak stejné jako při minulých výstavách klenotů budou fronty. Desetitisíce lidí budou zase muset čekat mnoho hodin, než se dostanou do sálu. Kdo si chce pojistit, že skvosty uvidí, měl by si přivstat a přijít k bráně do Jižní zahrady nad Starými zámeckými schody brzy ráno.

Brána se otevře v devět dopoledne a už v jedenáct ji Hradní stráž zase zavře. Kdo nedorazí do fronty do té doby, má ten den smůlu. Zkušenosti z minulých výstav ukazují, že denně si stihne klenoty prohlédnout asi pět tisíc lidí. Vstup je zdarma.

. Vystavit klenoty trvale? Proč ne?

rozhovor s vedoucí památkového odboru Hradu

Právě omezený počet lidí, kteří mají naději spatřit národní poklad na vlastní oči, vede některé odborníky k úvaze, že by se korunovační klenoty měly vystavit trvale. Stejně, jako je tomu například ve Vídni nebo v Londýně.

Kloní se k tomu i šéfka hradních památkářů Ivana Kyzourová. "Osobně se nebráním představě, že korunovační klenoty budou vystaveny trvale. Domnívám se, že ani z památkářského hlediska by tomu nic nebránilo," říká.

A co na to hlava státu, která o nakládání s klenoty rozhoduje? Mluvčí Václava Klause Petr Hájek řekl, že se musí nejprve prezidenta na jeho názor zeptat. Rovnou však zdůraznil, že stálá expozice by ročně stála stamiliony.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue