Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sílí nevole k „hradní sebrance“. Zemanovo okolí drží Česko v hrsti, míní právník

  12:23aktualizováno  13:09
Veřejnost ani ústavní činitelé nemají v současnosti dostatek informací o stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho schopnosti projevit svobodně svou vůli a přijímat rozhodnutí. Podle ústavního právníka a vedoucího katedry ústavního práva a politologie brněnské právnické fakulty Davida Kosaře by měli politici tlačit na prezidentovo okolí, aby informovalo transparentněji.

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kosař také doporučuje Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), aby přehodnotila svůj zdrženlivý přístup – v současné situaci převažuje právo veřejnosti na základní informace o zdravotním stavu prezidenta nad právem pacienta na soukromí. 

Policie už k Zemanovi nepustí nikoho, kdo nemá souhlas lékaře

Informace a přístup k prezidentovi má nyní jen jeho nejbližší okolí, kromě rodiny zřejmě také spolupracovníci z Kanceláře prezidenta republiky. „Nevolení aktéři tak de facto drží Českou republiku v hrsti, neboť nevíme, zda náhodou nezneužívají přístup k prezidentovi republiky a nerozhodují o klíčových otázkách směřovaní naší země namísto něj,“ řekl Kosař. 

V pátek policie informovala, že nebude ze strany ochránců umožněn přímý kontakt prezidenta republiky s žádnou osobou, která předem neobdržela souhlas ošetřujícího lékaře s tím, že policie se tak rozhodla na základě požadavku ÚVN. 

Mluvčí nemocnice po čvrteční neohlášené a lékařem neschválené návštěvě šéfa Sněmovny Radka Vondráčka a hradního kancléře Vratislava Mynáře u prezidenta vydala ostré prohlášení, kde uvádí, že věc bude šetřit jako nežádoucí událost. Dodala, že ÚVN „žádá v zájmu pacienta, aby další oficiální návštěvy, mimo okruh osob blízkých pana prezidenta, byly realizovány vždy po předchozí dohodě s ošetřujícím lékařem pana prezidenta.“ 

Kancelář prezidenta podle Kosaře nemůže být státem ve státě, pro který neplatí žádná pravidla. Nejistota ohledně nynějšího zdravotního stavu prezidenta by mohla později vést ke zpochybňování jeho rozhodnutí, která se dostávají, případně ještě dostanou, na veřejnost právě prostřednictvím jeho spolupracovníků.

Kosař připomněl, že v době hospitalizací a léčení prezidenta Václava Havla se do médií dostávalo mnohem více informací o jeho stavu. Nemoc Ludvíka Svobody, který byl prezidentem v době komunistické totality, se sice zprvu tajila, poté však tehdejší státní moc informace uvolnila. „Je paradox, že totalitní režim informoval o zdravotním stavu nemocného prezidenta lépe – byť se zpožděním – než okolí současného prezidenta,“ řekl Kosař.

Dosavadní přístup ÚVN, kde se prezident léčí, pokládá Kosař rovněž za problematický. Vedení nemocnice a ošetřující lékař vidí podle Kosaře problém jen z lékařské stránky, když maximálně chrání soukromí pacienta a jeho právo na informační sebeurčení. „Nastala situace, kdy pacientova práva nemohou být vykládána absolutně, a musí být naopak vybalancována s právem veřejnosti a dalších ústavních činitelů na nezbytné informace o zdravotním stavu prezidenta,“ míní Kosař.

Ve hře jsou i trestněprávní důsledky

Potenciální problém vidí ústavní právník v rozhodnutích prezidenta přijímaných v době, kdy nemá veřejnost dostatek informací o jeho stavu a schopnosti projevit svobodně svou vůli. Přetrvávají pochybnosti, zda jde skutečně o jeho vlastní rozhodnutí. „Pokud do té doby prezidenta nikdy neuvidí a neuslyší, bude to problém,“ řekl Kosař konkrétně s odkazem na očekávané pověření některého z politiků sestavením vlády. Je pak na dalších ústavních aktérech, zda vůbec takové rozhodnutí akceptují, což by mohlo vést k politické krizi a případně i ke kompetenčnímu sporu u Ústavního soudu.

Kdyby se v budoucnu zpětně ukázalo, že prezident nebyl schopen určitá rozhodnutí přijímat, mohlo by to mít pro jeho okolí v krajním případě i trestněprávní důsledky, upozornil Kosař. Taková rozhodnutí by navíc byla nicotnými akty, vydanými neoprávněným orgánem.

Ústav práva: Veřejný zájem převažuje, Hrad musí víc mluvit o Zemanově zdraví

Česká ústava však podle odborníka skýtá dost možností, jak situaci řešit. Poslanecká sněmovna by se sešla i bez dokumentu, který z nemocnice od prezidenta ve čtvrtek přinesl dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček. Ústava také umožňuje odejmout prezidentovi jeho pravomoci, pokud se na tom usnesou obě komory parlamentu, a přenést je na další ústavní činitele.

Současná situace podle Kosaře vede k úvaze, zda by ústava neměla obsahovat také možnost prezidenta odvolat. Pokud by například těžce onemocněl na začátku mandátu, lze nyní pouze přenést jeho kompetence, nikoliv jej zbavit funkce a uspořádat nové prezidentské volby. Mělo by také být zajištěno, aby měli k informacím o zdravotním stavu, a v nezbytných případech také přímo k prezidentovi, klíčoví ústavní činitelé, ideálně zástupce vládní garnitury i opozice. Situace, kdy se k nemocnému prezidentovi dostanou jen zástupci některé z politických stran, není žádoucí, míní Kosař.

„Každopádně je nutné vnímat i lidskou a etickou rovinu. Všichni si přejí brzké uzdravení pana prezidenta, ale to nic nemění na tom, že čeští občané by měli mít základní informace o tom, nakolik jeho zdravotní stav ohrožuje výkon jeho pravomocí,“ uzavřel Kosař.

14. října 2021

Chystá se tichá demonstrace

S ohledem na situaci okolo prezidenta dochází trpělivost i občanům. Na Facebooku například již vznikla událost „Storm UVN, They Can’t Stop All of Us“, jejímž pořadatelem je Samuel Šulc.

„Hradní sebranka mlčí, doktoři mlčí, nikdo neví v jakém stavu je prezident této země a hradní mafie si mezitím vodí na JIP vybrané návštěvy, jmenuje soudce a neřeší povolební situaci. Jsme občané a máme toho dost! Přijďte v neděli na 12 hodinu do areálu Ústřední Vojenské nemocnice dát najevo svůj nesouhlas formou tichého protestu, dát si vinnou klobásku nebo meruňkovou buchtu. Ve volbách jsme volili změnu, tak si jí nenechme vzít!“ píše v popisu události. 

Zároveň nicméně dodává, že nenabádá nikoho k neoprávněnému vniknutí, ohrožení veřejného pořádku ani žádnému jinému trestnému činu ani přestupku.

Další událostí je „Protest proti absurdnímu chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky“, kterou pořádá Edita Šramotová. „Události ze čtvrtka 14.10.2021 překročily můj práh bolesti,“ uvádí na začátku.

„Chci dát veřejně najevo můj nesouhlas s postupem Kanceláře prezidenta republiky ohledně informování veřejnosti o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana a především jeho způsobilosti vykonávat úřad tak, jak je popsané v Ústavě ČR,“ píše. „Pokud to cítíte stejně jako já, ráda vás uvidím v sobotu 16. října 2021 v 18:30 před Kanceláří prezidenta republiky na Pražském hradě,“ stojí na konci. Osobně by například ocenila prognózu prezidenta republiky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...