Podpora hospiců je prioritou prezidenta Miloše Zemana. Na fotografii při návštěvě hospice v Červeném Kostelci

Podpora hospiců je prioritou prezidenta Miloše Zemana. Na fotografii při návštěvě hospice v Červeném Kostelci | foto: Michal Fanta

Hospice pomáhající umírajícím mají být nová sociální služba, chce Marksová

  • 83
Dát pravidla hospicům, které pomáhají umírajícím a nevyléčitelně nemocným, chce dát ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Jasně definujeme pravidla, které úkony mají být hrazeny ze zdravotního pojištění, co má být hrazeno od nás z financí na sociální služby,“ řekla iDNES.cz Marksová.

Nová pravidla podle ministryně mají pomoci, aby umírající mohli umřít tam, kde jsou. „Jestli jsou v domově pro seniory, aby mohli zemřít v domově pro seniory. Jestli jsou doma, aby měli sociální službu, která za nimi dojde domů,“ řekla ve středu ministryně práce a sociálních věcí po jednání vlády.

„V tuto chvíli pojem hospic není zaveden v zákoně. To bychom chtěli změnit. Zavádíme novou sociální službu do našeho zákona, která je právě pro ty osoby, které umírají, a pro jejich blízké příbuzné,“ uvedla pro iDNES.cz Marksová s tím, že dnes organizace, které poskytují služby umírajícím, jsou soukromé organizace a nejsou zařazené do sociálních služeb.

22.března 2017 v 13:30, příspěvek archivován: 22.března 2017 v 15:50

VIDEO: Ministryn? @MMarksova pro Idnes.cz o pravidlech pro hospice, kter? chce prosadit je?t? v tomto volebn?m obdob?. https://t.co/z7VaYSumAU

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Ministryně @MMarksova pro Idnes.cz o pravidlech pro hospice, která chce prosadit ještě v tomto volebním období. https://t.co/z7VaYSumAU

Věří, že když její návrh projde vládou do konce března, nebo ještě na začátku dubna, může být ještě do konce volebního období přijat.

Projednávání zákona zatím vláda přerušila. „Například tam byly velké výhrady k tomu, jakým způsobem by se měla hradit péče v hospicích, jestli to má být ze zdravotního nebo ze sociálního pojištění,“ řekl Bělobrádek. S Marksovou se ostatní členové vlády dohodli, že se pokusí najít přijatelný kompromis, aby novela měla ve Sněmovně podporu vládní koalice.

Hospice jsou prioritou i pro ministra Ludvíka a pro prezidenta

Podpora hospicové péče - a to jak kamenných hospiců, tak těch mobilních - je zásadní i pro ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který se i kvůli tomu hned při nástupu do funkce sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který zakládání hospiců dlouhodobě podporuje.

K novele zákona o sociálních službách má připomínky řada ministerstev, ombudsmanka, zaměstnavatelé i Národní rada zdravotně postižených. Přerušení jejího projednávání ve středu navrhoval i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. „Ten zákon neřeší hlavně profesionální sociální služby,“ řekl.

Součástí novely je mimo jiné zvýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. Nejvyšší by mohl příští rok vzrůst z 13 200 na 19 200 korun. Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly vedle paliativní péče zařadit také klokánky a podobná zařízení.

Zpřísnění pravidel pro nemocné zaměstnané vládou prošlo

Na rozdíl od zákona o sociálních službách prošla ve středu Marksové vládou novela zákona o zaměstnanosti. Její součástí je i zpřísnění pravidel pro nemocné nezaměstnané, kteří se kvůli zdravotnímu stavu nemohou dostavit na pracovní pohovor nebo nemohou nastoupit do dohodnuté práce.

„Dnes nemáme nijak možnost zkontrolovat, zda je opravdu nemocný, dodržuje léčebný režim a je doma. Zavádíme možnost, že úředníci z úřadu práce mohou takového člověka zkontrolovat. Bude to podobné, jako když jste zaměstnaný, onemocníte a může vás zkontrolovat někdo z České správy sociálního zabezpečení,“ řekla ve středu Marksová na tiskové konferenci.

Zákon, který ještě musí schválit parlament počítá s tím, že zaměstnavatelé s více než polovinou pracovníků s postižením by na zaměstnávání každého z nich mohli dostávat od státu až 10 500 korun měsíčně místo nynějších 8 800 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue