Do hor v teplákách a sandálech. Záchranáře zatěžují lehkovážní turisté

  12:27
Podle Horské služby se na horách rozmáhá nešvar: lidé stále častěji na vrcholky hor vyrážejí špatně vybavení. To potvrzuje včerejší případ z Krušných hor, kde žena na horskou túru ve sněhu vyrazila jen v ponožkách a sandálech. Záchranářům řekla, že ponožky mají membránu a kromě toho už takto obutá chodí do hor nějakých 30 let.
Horská služba ČR

Horská služba ČR | foto: Horská služba ČR

Dvě ženy ve věku 69 a 64 let se v pátek odpoledne vydaly na pěší túru kolem vrchu Loupežník u Dubí v Krušných horách. Jenže po jedné z nich musela pátrat Horská služba a policie. 

Podle záchranářů ženy nejprve vyrazily podél běžecké trasy na Sedmihůrské cestě, pak se ale vydaly mimo značené cesty a nakonec se ocitly na místě, kde vyšlapané stopy končily. 

„Starší žena dala té mladší svůj mobil do batohu a pak se kdoví proč rozdělily. Mladší ženě se podařilo vrátit na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu odkud zavolala policistům, že postrádá kamarádku,“ uvedl k okolnostem akce Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Žena na horskou túru vyrazila v sandálech | foto: HS Krušné hory

Záchranáři vyjeli na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, a aby zvýšili šance na nalezení zbloudilé ženy, vzali sebou jednoho policistu a mladší ženu.

V sandálech do hor chodí už třicet let

„Policii se ještě podařilo podle mobilu lokalizovat místo, kde se turistky rozdělily. Sami pak projížděli silnice, my jsme se vydali do horského terénu. Po asi hodině a půl pak policisté ženu našli v pořádku na silnici mezi Dubí a Krupkou,“ doplnil Tomáš Plíva a zmínil překvapení záchranářů, když zjistili, že mladší žena, která jela s nimi, se vydala na sníh jen v sandálech a termo ponožkách.

Žena záchranářům tvrdila, že ponožky mají membránu a kromě toho už takto obutá chodí do hor nějakých třicet let. 

„To, co jsme viděli při této akci, neodpovídalo třiceti letům zkušeností pohybu na horách, tak jak paní uvedla, bylo porušení snad všech zásad pohybu v zimních horách. Vydala se na cestu sněhem v obuvi vhodné na jarní procházku parkem, druhá se vzdala mobilu a s partnerkou se rozdělily. Důrazně turisty varuji, aby se takto nechovali,“ apeloval na návštěvníky pohoří Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že sandály jsou však vrcholem všeho, co horské oblasti od nezodpovědných turistů v posledních týdnech zažívají.

Na Sněžku vyrazili v teplákách a teniskách

Minulý víkend se podobná událost odehrála také v Krkonoších. Kde se dvojice turistů vydala v teniskách a teplákách z Pece pod Sněžkou na Sněžku. K tomu vyrazila nikoliv cestou pro pěší, ale skialpinisty.

Dvojice z Krkonoš podle záchranářů porušila prakticky všechna nepsaná pravidla a doporučené postupy, které se jen porušit dají. „Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku,“ popsali zúčastnění záchranáři Wolfgang Berger a Tomáš Novák.

Jako poděkování za pomoc je lepší dort než flaška, říká nový šéf horské služby

Muž se ženou si vybrali trasu přes Obří důl pro skialpinisty, nikoliv pro pěší, na své cestě přetnuli lavinovou dráhu a v mobilu neměli aplikaci Záchranka, která zásadním způsobem díky automatickému odeslání polohy zjednodušuje zásah záchranářů.

Dvojici zmrzlo i pití

Dvojice kontaktovala nejdříve policii. Ta pak v sedm večer Horskou službu. Záchranář se telefonicky spojil s dvojicí turistů a snažil se co nejpřesněji dvojici lokalizovat, neboť tvrdili, že jsou pod vrcholem Sněžky na modré turistické cestě. 

„V průběhu telefonátu postupně docházelo k upřesňování místa také tím, že si cestu znovu prošli telefonicky a místo doupřesnili,“ uvedli záchranáři.

Do terénu tedy vyrazilo ihned 6 záchranářů – jedna čtyřkolka a jeden skútr se čtyřmi lidmi zezdola na skialpinistickou cestu Obřím dolem kam to šlo a odtud na skialpech a jedna čtyřkolka se dvěma lidmi shora přes Luční boudu, polskou stranu Krkonoš ke Slezskému domu a odtud opět na skialpech.

„Obě záchranářské skupiny si šly naproti a potkaly se prakticky ve stejný čas u promrzlé dvojice v Obřím dole zhruba půl kilometru pod Slezskou boudou. Boty i rukavice měli promočené a zmrzlé, nevěděli, kde jsou, zmrzlo jim i pití, které si s sebou vzali,“ popsali záchranáři, kteří dvojici dali náhradní oblečení a energetické bonbony.

„Dívce, která na tom byla hůře, jsme pomohli zpět ke Slezskému domu, kde jsme ji zabalili do termofolie, suchých dek, naložili do akia člunu a transportovali na základnu v Peci,“ řekli horští záchranáři. Těm se k tomu při transportu kvůli až jeden a půl metrovým návějím podařilo dvakrát zapadnout. 

„Chlapci pomohla dolní parta na skialpech druhou stranou k záchranným strojům, a i jeho jsme odvezli na základnu. Tam si dvojici převzala převozová sanitka, která je transportovala na ošetření do trutnovské nemocnice,“ popsali akci záchranáři Berger a Novák. 

Tepláky a tenisky vídají záchranáři stále častěji

Podle nich k tomu, aby se dvojice vyčerpala a promrzla, stačilo relativně málo. Z centra Pece šli čtyři kilometry po upravené prohrnuté cestě a k vysílení stačila chůze v hlubokém sněhu o délce zhruba 2,5 kilometru. 

„Z pohledu Krkonošských záchranářů nutno podotknout, že přes veškerou techniku a výbavu, kterou máme k dispozici, mohou a jsou akce v takovém terénu časově náročné,“ upozornili záchranáři. 

Pár vyrazil na Lysou horu v teplácích a teniskách, uvázl v korytě potoka

S podobnými událostmi se setkávají nyní horští záchranáři čím dál častěji. V Beskydech i několikrát za uplynulý víkend. Například pod Lysou horou uvízl zcela mimo cesty v hlubokém sněhu pár ve středním věku, opět v teplákách a v teniskách. Oba lidé ztratili orientaci a zcela podchlazení už nebyli schopni se sami se situací vypořádat. 

„Jak se ukázalo, v podstatě vždy šlo o to, že zachraňovaní měli špatné vybavení do zimních zasněžených hor. Podle všeho to vypadá, že v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné. Je nezbytně nutné, aby s sebou do hor vzali i rozum,“ řekl k víkendovým nehodám Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Žena chtěla vyzkoušet bivakování

Minulý víkend museli členové Horské služby vyjet na pomoc také třiatřicetileté ženě. Ta si podle nich zřejmě chtěla vyzkoušet bivakování v extrémních podmínkách v oblasti Kralického Sněžníku.

Lidé v mrazu a sněhu bivakují v Jeseníkách, musí jim pomáhat horská služba

„Za prvé jsme se k ní museli dostat do lavinového katastru u pramene Moravy, v oblasti byla takzvaná bílá tma. Pak jsme ji ošetřili, byla vyčerpaná a silně podchlazená,“ popsal zasahující člen Horské služby Jeseníky Jakub Fabián s tím, že tu noc bivakovali na vrcholu Sněžníku i další lidé.

„Následoval transport ženy z nepřístupného terénu na naši stanici,“ dodal Fabián.

V současných podmínkách by se podle záchranářů rozhodně nikdo neměl pouštět mimo značené cesty. A když už se k tomu návštěvníci hor rozhodnou, je nejlepší o svém úmyslu informovat Horskou službu dopředu a být dobře obuti a oblečeni, mít náhradní věci v batohu a rozhodně nainstalovanou aplikaci Záchranka. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...