Havíři, kteří přišli na noční směnu, čekají před vstupem. Do areálu mohli jen záchranáři a technický personál. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V dole ČSM přestalo hořet, záchranáři vyprostili těla tří obětí

  • 156
Bánští záchranáři v neděli vyprostili z podzemí ostatky dalších tří horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při neštěstí v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku. V dole přestalo hořet a proto bylo možné provést krátký průzkum který ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu.

Kvůli metanu bude lokalita uzavřena vybudovanými hrázemi. Řekl to mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Výbuch a následný požár si vyžádal 13 životů.

„Dílčí průzkum dnes v dopoledních hodinách umožnil vyprostit ostatky tří horníků. Budou ještě dnes převezeny do Ústavu soudního lékařství k identifikaci,“ uvedl Čelechovský.

Průzkumu se účastnila šestičlenná četa báňských záchranářů. V dole už nehoří, zůstávají tam ale velmi riziková místa s vysokými koncentracemi metanu a kyslíku. Kdyby se oba plyny smísily, hrozil by další výbuch. Vedoucí likvidace havárie proto okamžitě rozhodl o uzavření nebezpečného prostoru. Provizorní stěny, takzvané hráze, záchranáři budovali od pátku.

Nyní bude OKD pokračovat v dříve naplánovaném postupu. Uzavřené místo se musí dostatečně zchladit. Bude se do něj pouštět dusík. Vše může trvat i několik týdnů.

Do nedělního rána pracovníci OKD v podzemí dokončili stavbu posledních dvou hrází. Jsou už vybudovány všechny čtyři provizorní stěny, které mají prostor utěsnit, zamezit přísunu vzduchu. Celkem jde o plochu asi 500 x 500 metrů.

Na povrch záchranáři zatím dostali jen čtyři z 13 obětí důlního neštěstí. V okamžiku, kdy to situace umožní, se na místo neštěstí vypraví vyšetřovací komise. V ní jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska.

Důl ČSM je po výbuchu uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn muselo zůstat doma. Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu se v sobotu v poledne rozezněly v celé republice na 140 vteřin sirény.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video