Čtrnáct jednotek hasičů zasahovalo v pátek večer u požáru lesa na Děčínsku....

Čtrnáct jednotek hasičů zasahovalo v pátek večer u požáru lesa na Děčínsku. (18. června 2021) | foto: Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje

Země v plamenech. Víkendovou výheň provázel dvojnásobek požárů

  • 1
Během horkého pátku a víkendu, kdy teploty místy atakovaly i 35 stupňů Celsia, hasiči vyjeli celkem k 294 požárům, což je dvojnásobně více než je dlouhodobý denní průměr. Téměř polovina z nich se odehrála v přírodě. Kromě travního i lesního porostu hořely také rodinný dům i penzion, chata i garáž, auta, výrobní hala nebo dokonce lokomotiva.

V pátek zaměstnal požár lesního porostu v Národním parku České Švýcarsko celkem čtrnáct jednotek hasičů a dokonce i hasiče z Německa, velitel zásahu také nechal následně povolat vrtulník Letecké služby Policie ČR. Na místě byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Hasiči zlikvidovali požár v parku České Švýcarsko. Pomohl i vrtulník

Týž den hořelo také v Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde hořel travnatý porost o rozloze sedmdesáti metrů čtverečních. V Kladně tři jednotky hasičů likvidovaly požár štěpkovače, který se vznítil kvůli závadě v motoru. Požár způsobil škodu za zhruba pět milionů korun. 

Během pátku došlo také k několika požárům automobilů. Nákladní auto převážející květiny hořelo v okrese Žďár nad Sázavou, v okrese České Budějovice zase hasiči hasili požár osobního automobilu a do třetice v okrese Brno-venkov, hořel nákladní automobil na 170. kilometru dálnice D1, který se rozšířil i na blízké okolí. 

Požáry se bohužel nevyhnuly ani domácnostem. V okrese Havlíčkův Brod likvidovalo osm jednotek hasičů požár rodinného domu, který se rozšířil na přilehlé stavení, dílnu a sousední dům.

Dálnici D1 uzavřel požár kamionu na sedm hodin, tvořily se kolony

V sobotu zaměstnal čtyři hasičské jednotky požár lesa v prostoru vojenského újezdu v okrese Vyškov, les hořel také na Praze-východ. V okrese Brno-město zároveň došlo k požáru chatu, při kterém zemřel jeden člověk.

Při nočním požáru chaty v Brně zemřel člověk, druhý je v nemocnici

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v  Praze v Uhříněvsi, kde sedm jednotek hasičů likvidovalo požár lokomotivy. Škoda způsobená požárem činí tři miliony korun, příčina požáru se zatím vyšetřuje. A v okrese Chrudim, vyjížděli hasiči k požáru garáže a dvou osobních automobilů, příčina byla stanovena jako závada na elektroinstalaci.

V pražských Kolovratech hořela slovenská bardotka. Škoda je tři miliony

V neděli byli hasiči povolání na zásah u požáru požár hrabanky v lese na Praze-východ. Hasiči do konce víkendu zasahovali také u požáru výrobní haly v okrese Kroměříž, hospodářského stavení v okrese Třebíč, přízemního bytu v okrese Sokolov a nejnověji také u požáru penzionu.

Kvůli požáru penzionu ve Slaném evakuovali šest lidí, škoda je tři miliony


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video