Horké počasí bude lákat k osvěžení u vody. Ilustrační foto

Horké počasí bude lákat k osvěžení u vody. Ilustrační foto | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Horko rozpálí Česko. Pozor na požáry a bouřky, varují meteorologové

  • 330
Česko postihnou silná vedra. V pondělí bude až 38 stupňů, varují meteorologové. Upozorňují také na zvýšené riziko požárů. Místy hrozí i prudké bouřky. Vysoké teploty panovaly už v neděli, na mnoha místech padly teplotní rekordy.

Už v neděli se teplota na desítkách míst vyšplhala přes 33 stupňů. Teplotní rekord padl například v Řeži v okrese Praha-východ, kde meteorologové naměřili 36,4 stupně. Rekord hlásí také Praha-Karlov, a to 36 stupňů.

Rekordní hodnoty zaznamenali také v Žatci, kde se rtuť teploměru zastavila na hodnotě 33,5 stupně, a Lounech a Doksanech, kde má nový teplotní rekord hodnotu 34,5 stupně. Absolutní celorepublikové maximum pro 19. srpen - 37,6 stupně, které drží jihočeský Písek, odolalo, připomíná ČTK.

Jak se chovat v horku

-Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách
-Nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech
-Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu
-Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy)
-Při použití klimatizace udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem 5 st.C
-V přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně

"V neděli očekáváme nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, na severovýchodě území kolem 29 °C. V pondělí budou nejvyšší denní teploty 34 až 38 °C, na východě Moravy a Slezska kolem 32 °C. Očekáváme, že v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji teploty v pondělí na většině území překročí 37 °C," uvedl v neděli dopoledne meteorolog Pavel Borovička.

"Vysoké teploty místy přesahující 31 °C se budou v některých regionech vyskytovat pravděpodobně i od úterý až do konce týdne," přidal výhled na další dny.

V místech přechodu frontálního rozhraní budou od noci z pondělí na úterý objevovat místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní. V místech bez výskytu srážek bude naopak dál růst nebezpečí vzniku požárů.

Nedělní výstraha ČHMÚ navazuje na informace, které už v sobotu poskytl mluvčí meteorologů. Podle něj kromě horkých dnů čekají Česko v následujícím týdnu i tropické noci. To jsou takové, při nichž teplota neklesne pod dvacet stupňů (podrobnosti v předchozím článku).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video