Ředitel VZP Pavel Horák dostal tučnou odměnu ve výši 795 tisíc korun.

Ředitel VZP Pavel Horák dostal tučnou odměnu ve výši 795 tisíc korun. | foto: ČTK

Šéf VZP Horák dostal odměnu 795 tisíc korun

  • 377
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák dostane díky dnešnímu rozhodnutí správní rady 795 tisíc korun jako bonus ke svému více než dvousettisícovému měsíčnímu platu. Původně mohl dostat dokonce až milion a půl korun.

Odměnu 795 tisíc korun získal ředitel VZP jako bonus za rok 2011 na návrh předsedy správní rady pojišťovny Marka Šnajdra. Odměna zřejmě nebyla vyplacena v plné výši proto, že se odvíjela od hospodaření VZP - pojišťovna totiž loni vyčerpala všechny rezervy.

"Zdá se, že spokojenost ministerstva s prací pana ředitele je velká," podotkl člen správní rady Michal Sojka (ČSSD). Narážel na to, že ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho lidé Horáka celý loňský rok kritizovali za projekt elektronických zdravotních knížek IZIP i další věci.

Další členové správní rady ale rozhodnutí hájí. "Odměna se počítá podle předem schválených kritérií a správní rady ji tedy neurčuje podle aktuálního rozmaru, ale dle parametrů a jejich plnění," uvedl poslanec a člen rady Jiří Rusnok (LIDEM).

Pro vysokou odměnu přitom bez připomínek hlasoval i náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Ten zatím na dotazy iDNES.cz nereagoval.

Ředitel VZP vysokou odměnu získal například díky změně skladby lůžek v nemocnicích anebo zeštíhlení poboček. Pokud v letošním roce VZP naplní zdravotně pojistný plán, může Horák za rok 2012 dostat i vyšší odměnu. Měl by kvůli tomu například aktivně komunikovat s veřejností anebo dohlédnout na to, aby neklesl počet pojištěnců VZP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video