Lobbista Tomáš Horáček obviněný v kauze zakázek pro nemocnice Na Bulovce a Na...

Lobbista Tomáš Horáček obviněný v kauze zakázek pro nemocnice Na Bulovce a Na Františku (30. 10. 2018). | foto: Michal Šula, MAFRA

Podnikatele Horáčka spojeného s kauzou pražských nemocnic pustili z vazby

  • 9
Podnikatele Tomáše Horáčka, který čelí spolu s dalšími lidmi obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, propustili z vazby. Uvedla to ve středu Česká televize. Horáček byl ve vazbě kvůli obavám z toho, že by mohl působit na nevyslechnuté svědky či jinak mařit vyšetřování a že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

Ve vazbě byl Horáček od konce června. Horáček byl ve věznici v Litoměřicích, podle informací ČTK ho propustili 16. ledna.

„Mohu potvrdit, že v kauze týkající se Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku jsem dospěl k závěru, že trestní stíhání jednoho z obviněných není nadále nutné vést vazebně, a proto jsem v jeho případě rozhodl o nahrazení vazby několika opatřeními,“ napsal serveru iROZHLAS.cz v SMS Matula.

Horáček je ústřední postavou kauzy, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v pražských nemocnicích, za což podle vyšetřovatelů žádal úplatky. Jeho firmy, zejména První chráněná dílna, získávaly nemocniční zakázky cíleně jako jediný uchazeč. 

Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví loni na začátku července.

Letos 15. ledna uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), že zamítlo jako nedůvodné stížnosti 11 obviněných lidí a dvou právnických osob proti zahájení trestního stíhání kvůli manipulacím zakázek v některých pražských nemocnicích.

Minulý rok v červenci poslalo ministerstvo zdravotnictví ředitelům státních nemocnic seznam 38 firem, jejichž dodavatelské vztahy se svými organizacemi chce znát. Podle ministerstva státní nemocnice uzavřely s firmami, které prověřuje, za dva roky smlouvy v hodnotě až 350 milionů korun. Kontroly ministerstvo zahájilo v důsledku vyšetřování kauzy kolem Tomáše Horáčka.

Horáčkovo jméno nebo jména jeho příbuzných jsou podle obchodního rejstříku spojena téměř se třetinou firem ze seznamu, včetně První chráněné díly s.r.o., se kterou zdravotnická zařízená uzavřela za poslední dva roky smlouvy za více než 236 milionů korun.

V květnu 2016 česká pobočka Transparency International (TI) poukázala na to, že podnikatelé mohou zneužívat status chráněné dílny při získávání veřejných zakázek. Zákon o zadávání veřejných zakázek podle TI zvýhodňuje firmu, která se přihlásila do tendru na podlimitní veřejnou zakázku a předložila dokumenty prokazující, že zaměstnává určitý počet zdravotně postižených.

TI upozornila v tiskové zprávě na firmu První chráněná dílna, která získala zakázky na dodání traktorů, plicních ventilátorů, počítačů pro Českou národní banku, hnojiva, na praní prádla pro nemocnici, dodávky ocelových svodidel, impregnovaných kůlů či vrtacích systémů. Většinu zakázek dílna dle TI řešila formu subdodávek, zboží a služby dodávaly jiné společnosti.

V  lednu také informoval server iRozhlas.cz, že policie obvinila na začátku letošního roku Horáčka i kvůli ovlivňování svědků z vazby. Spolu s ním stíhá i další dva lidi.

Server iROZHLAS.cz dříve uvedl, že se Horáček během vazby zbavil části svého majetku. Pozemky v Ústí nad Labem podle serveru vrátil otci, podíly na dalších parcelách prý prodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video