Poslanec Michal Babák

Poslanec Michal Babák | foto: ČTK

Hon na Babáka končí, míní John. Poslanec dočasně opouští Věci veřejné

  • 186
Věci veřejné pozastavily členství poslanci Michalu Babákovi. Sám o to požádal. Babák ze strany dočasně odchází po uveřejnění informace, že Finanční analytický útvar ministra Miroslava Kalouska na něj podal trestní oznámení. Podezírají ho z praní špinavých peněz.

"Hon na Babáka musí až do zveřejnění zprávy z forenzního auditu skončit," oznámil předseda Věcí veřejných Radek John.

Předsednictvo VV Babákův návrh na pozastavení členství jednomyslně přijalo.

Babákovy statisíce

Podívejte se, jakým způsobem poslanec Michal Babák ukládal na účty hotovost.

Babák tímto krokem reagoval na problémy, do kterých se dostal při vysvětlování sponzorských darů straně.

Za poslední dva roky Věcem veřejným poslal více než jedenáct milionů korun. Vyšlo ale najevo, že peníze nosil do bank v hotovosti, posléze je přeléval mezi různými účty a nakonec posílal Věcem veřejným. Cifršpioni z ministerstva financí podali na politika kvůli podezřelým operacím trestní oznámení pro praní špinavých peněz.

Věci veřejné tvrdí, že Babáka zbavily dočasně členství, protože o to sám požádal. Nikoliv proto, že by porušil etický kodex strany nebo stanovy. "Jeho postoje si vážíme," uvedl John.

"Účelový únik informací z orgánů státní správy je ještě horší než pokoutné nahrávky jednotlivců," sdělil v narážce na několik tajně pořízených nahrávek, které byly v souvislosti s VV v posledních týdnech zveřejněny. Na jedné z nich se špičky strany baví také o financování strany a zazní i to, že Babák dokáže s penězi pro VV "čarovat".

Věci veřejné již dříve oznámily, že si zaplatily forenzní audit zaměřený na způsob a zdroje financování strany. "Víc než nechat prověřit veškeré toky peněz udělat nemůžeme," uvedl John s tím, že až výsledky auditu ukáží, zda se Babák do strany vrátí.

Závěrečnou zprávu z auditu chtějí VV zveřejnit. Do té doby by ale nikdo ze strany Babákovy dary ani jiné záležitosti kolem financování neměl komentovat. Místopředsedkyně Kateřina Klasnová iDNES.cz nicméně řekla, že za informacemi o trestním oznámení vidí snahu odvést pozornost od českého sporu s firmou Diag Human.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video