Milan Brázdil (ANO 2011).

Milan Brázdil (ANO 2011). | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Poslanec Brázdil označil homosexuály za postižené. Šlechtová chce omluvu

  • 752
Lékař a poslanec za ANO Milan Brázdil označil homosexuály za postižené lidi, kteří by neměli být manželi a mít děti. Uvedl to v odpovědi na email občanky Venduly Svobodové. V reakci portálu iDNES.cz řekl, že došlo k dezinterpretaci. Poslankyně Karla Šlechtová ho vyzvala, aby se omluvil celé gay komunitě.

O nevybíravých komentářích lékaře a poslance za ANO Milana Brázdila jako první informoval zpravodajský portál Olomoucká drbna

Vše odstartovala Vendula Svobodová, která se hromadně obrátila na všechny  signatáře návrhu novely Listiny základních práv a svobod, kteří žádají ústavní ochranu manželství jakožto exkluzivního svazku muže a ženy.

„Nyní nás právní řad staví na druhou kolej, neumožňuje nám stejné věci jako Vám. Nedegradujte mne ani ji, prosím. Neupírejte mi právo na život stejně kvalitní a stejně důstojný, jako je ten Váš,“ uvedla.

Dorazila jí i odpověď právě od poslance Brázdila, kterou následně i s dalšími e-maily od poslance zveřejnila ve sdíleném dokumentu. „Můžeme se vidět, ale nemusíme. Já nejsem takový hňup za koho mne máte. Mimoňi jsou mimo a já jsem a zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti,“ odpověděl na její zprávu.

Se Svobodovou si pak Brázdil vyměnil několik dalších e-mailů, ve kterých se ho Svobodová opakovaně ptala, proč by upřel manželství právě homosexuálům. Znovu ho prosila o setkání.

Slečno či paní, či... jinochu či pane

„Slečno či paní, či...jinochu či pane,“ oslovil pak Svobodovou v reakci Brázdil. „Zavolejte mému asistentovi Mgr. Miloslavu Tichému a nějak to s ním naplánujte. V Praze ve Sněmovně jsem mluvil s mnoha takto postiženými lidskými bytostmi a vždy jsem to vyřešill. Klidně se můžeme vidět, ale můj názor znáte již nyní,“ pokračoval.

„Jo a těmto postiženým lidem nic neupírám. Ať si dělají všechno co potřebují a chtějí v rámci zákonů a slušných mravů a hlavně tam, kde se to dělat smí,“ doplnil Brázdil.

Svobodová pracuje jako lékařka a sama žije v homosexuálním vztahu a v prvním e-mailu žádala jednotlivé poslance o osobní setkání. Brázdila poté žádala o setkání i v dalším e-mailu.

Na dotaz iDNES.cz Brázdil reagoval tvrzením, že došlo k dezinterpretaci jeho slov. „Nemyslel jsem postižení nemocí. Jsou nešťastní, že nikdy nebudou mít spolu svého vlastního potomka a tímto faktem jsou postižení. Nepodporuji umožnit jim manželství. Nevadí mi, že se mají rádi a že se registrují,“ vysvětlil Brázdil.  

Jeho výrok popudil poslankyni Karlu Šlechtovou. Doufá, že Brázdil takto blouznil vlivem horečky a nyní se omluví celé gay komunitě.

28.června 2018 v 10:24, příspěvek archivován: 28.června 2018 v 11:22

Nevychazim z udivu, opravdu poslanec za ANO rekl, ze “postizeni lide nemuzou byt manzele a mit deti”.??? “Postizeni” mineno homosexualove. Doufam, ze mel horecku a ze jako poslanec voleny volici do Snemovny se omluvi cele gay komunite.

Lékař letecké záchranné služby Milan Brázdil byl v říjnu 2013 zvolen do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO. V Olomouckém kraji byl na 10. místě kandidátky, ale preferenční hlasy ho dostaly na první místo. V roce 2016 v Olomouci ve volbách do Senátu neuspěl. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video