ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kancelář prezidenta republiky, Profimedia.cz

Je den boje proti předsudkům proti homosexualitě. Už 30 let to není nemoc

  • 191
Na 17. května připadá Mezinárodní den proti homofobii. Letošní rok také uplynulo přesně třicet let od doby, kdy Světová zdravotnická organizace vyškrtla homosexualitu z Mezinárodní klasifikace nemocí. I přesto jsou v mnoha zemích členové LGBTI komunity stále stigmatizování a diskriminováni za svou sexuální orientaci.

„Česká republika považuje za nepřijatelné porušování lidských práv na základě vnímané nebo skutečné sexuální orientace nebo genderové identity. Marginalizace či dokonce kriminalizace lidí s odlišnou sexuální orientací (LGBTI) je v přímém protikladu se závazky bojovat proti všem formám násilí, diskriminace, nenávistných projevů a zločinů z nenávisti,“ uvedlo v pondělí ve své tiskové zprávě ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Resort zahraničí také dodal, že v mnoha částech světa jsou stále lidé, kteří jsou za svou sexuální orientaci stigmatizováni a diskriminováni. V některých zemích jim je dokonce odepřen přístup ke stejné zdravotní péči, což je o to horší v současné situaci koronavirové pandemie.

Doplnila také, jak je důležitá podpora lidských práv a zajištění důstojného života pro všechny bez rozdílu.

„Plně podporujeme kroky EU zaměřené na podporu rovnosti a práv LGBTI osob. Česká republika proto bude pokračovat ve svém aktivním zapojení do spolupráce s mezinárodními organizacemi, občanskou společností a nevládním a neziskovým sektorem při obraně lidských práv, důstojnosti a rozmanitosti,“ uzavírá tisková zpráva.

Mezinárodní den proti homofobii na svém Twitteru připomněla i Amnesty ČR nebo Věra Jourová pod záštitou Evropské komise. Pod hashtagem IDAHOT (anglicky: International day against homophobia, transphobia, biphobia) se připojila i organizace Prague Pride, UNESCO a další.

LGBTI

je zkratka užívaná k souhrnnému označení celého spektra sexuálních a genderových identit. 

I přes celkový pokrok společnosti stále existují země, kde je podpora LGBTI komunit zdrženlivá. Podle organizace ILGA Europe, která se zaměřuje na stejná práva pro LGBTI více než polovina evropských zemí neučinila v této záležitosti žádný výrazný pokrok, v některých zemích naopak dochází ke stagnaci podpory.

Česká republika patří k benevolentnějším zemím, loni dokonce průzkum ukázal, že české sexuální menšiny se tolik nebojí dávat najevo svou orientaci na rozdíl od LGBTI komunit v Polsku nebo Maďarsku. Přesto je u nás stále diskutované právo na manželství stejnopohlavních párů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue