Účastníci protivládní demonstrace, za níž stojí Holešovská výzva.

Účastníci protivládní demonstrace, za níž stojí Holešovská výzva. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Holešovská výzva naštvala Holešov. Jsme za hlupáky, zlobí se místní

  • 284
Občanská iniciativa, která chce odvolat ministry, prezidenta a nastolit vládu lidu, nese v názvu jméno Holešova. A vedení města i řadu místních obyvatel to štve. Proč organizátoři protivládních protestů pojmenovali iniciativu Holešovská výzva? Tři z osmi zakladatelů odtud pocházejí a celá skupina se poprvé sešla zde.

Ve spojitosti s Holešovskou výzvou je tak v posledních dnech o městě slyšet stále častěji, jeho vedení z toho ale radost nemá.

Starosta města Zdeněk Janalík z ODS se od iniciativy distancoval. "Lidé mi volají a ptají se, co s tím má město společného. Odpovídám, že samozřejmě vůbec nic," potvrdil Janalík. "Osobně mi to velmi vadí. Propagují věci, které jdou proti principu demokracie."

O tom, že výzva bude právě Holešovská, přitom paradoxně rozhodla pouhá náhoda. Na začátku bylo osm mužů z různých koutů země, kteří díky internetu zjistili, že je spojují stejné politické názory. Tři z nich pocházejí právě z Holešova, a tak se skupina poprvé setkala právě zde.

Jaroslav Popelka

"Tam jsme sepsali osm hlavních bodů, které výzvu definují," uvedl Jaroslav Popelka, který iniciativu spoluzakládal a veřejně za ni vystupuje.

To bylo letos v lednu. Jenže jejich krok naštval spoustu lidí v celém městě, o politicích ani nemluvě. Místostarosta Rudolf Seifert z TOP 09 soudí, že je pro Holešov nepříjemné, když je s výzvou spojován. "Angažuje se v tom parta lidí, kteří na sebe chtějí upozornit a získat politické body," uvedl.

Nadšený není ani další místostarosta Jaroslav Chmelař, který je sice sociální demokrat, ale výzvu s visačkou "jeho" města moc nadšeně nevítá. "Samozřejmě mám výhrady vůči vládě, ale s touto partou lidí bych se nespojoval. Prezentují se velmi nešťastně," myslí si.

"Před zbytkem země jsme za hlupáky"

Lidé ve městě o Holešovské výzvě mnoho nevědí. A když už přijde řeč na Holešov v jejím názvu, je to hodně podobné. "Nejsem kvůli tomu ráda. Před zbytkem země jsme za hlupáky. Nemají to promyšlené, jen tak kopou. Nadávat na vládu je fajn, lidi se na to chytí, je to takový folklor," soudí 39letá účetní Hana. "Ale co bude, když dosáhnou svého, to nejsou schopni vysvětlit," zlobí se.

Řada obyvatel města se shoduje v tom, že jim iniciativa zamotala hlavu svým názvem. "Myslela jsem si, že je to omyl, že myslí Holešovice v Praze a jen to špatně napsali," uvažuje například Libuše Žáková. "Vůbec nevím, co to má s Holešovem společného. Předpokládám, že to tady někde vymysleli, ale žádné informace jsem nikde nenašla."

Ti, které výzva zaujala, znají hlavně protivládně laděné demonstrace. "Vláda jde proti lidem, tak lidem nezbývá než jít proti ní," tvrdí 65letý důchodce, který se představil jako Miroslav, a celé jméno říct nechtěl.

Na to, co by nastalo po případném odvolání vlády, podle něj není potřeba myslet. "To se stejně nepodaří prosadit, ale aspoň ať ví, že jí šlapeme na paty," podotkl.

Zakladatelé výzvy se mezi tím ve zlém rozešli

Od letošního ledna, kdy výzva vznikla, žila jen na internetu. Tam se však rozrostla dost na to, aby mohla vyrazit do ulic. Momentálně má podporu několika tisíc lidí. Přesná čísla k dispozici nejsou.

Zároveň ale stejně krátká doba stačila k tomu, aby se zakládající členové pohádali a ve zlém rozešli. Důvodem bylo to, že část, v níž jsou i všichni tři zakládající členové z Holešova, chtěla začít spolupracovat s levicovými politickými stranami.

Popelku, který za výzvu veřejně vystupuje, obvinili z toho, že si celý projekt ukradl pro sebe, a vyloučili ho. Popelka je na oplátku označil za neškodný kroužek diskutérů, kteří nemají žádný vliv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video