Karel Hoffmann opouští vězení

Karel Hoffmann opouští pražskou pankráckou věznici. Soud mu prominul zbytek trestu ze zdravotních důvodů. (3. září 2004) | foto: David Neff, MF DNES

Hoffmann je zpátky na svobodě

  • 203
Karel Hoffmann opustil věznici na Pankráci. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání proti rozsudku pražského soudu. Ten prominul bývalému funkcionáři KSČ zbytek čtyřletého trestu kvůli jeho špatnému zdraví. Vyhověl tím návrhu vězeňských lékařů.

ANKETA
Nechali byste Karla Hoffmanna ve vězení navzdory jeho chatrnému zdraví?

Na Pankrác si pro nejstaršího českého vězně přišly dvě jeho dcery a dva sympatizanti. Ti ho uvítali slovy "Jsme rádi, že jsi venku, soudruhu."

Hoffmann opustil věznici za naprostého mlčení. Na otázky novinářů neodpověděl, nastoupil do připraveného auta a odjel.

Státní zástupce se vzdal odvolání
"Teď obchází věznici Pankrác příkaz k propuštění pana Hoffmanna. Státní zástupce výslovně uvedl, že se vzdává práva stížnosti," citovala ČTK odpoledne mluvčího Městského soudu v Praze Luboše Vlasáka.

"Návrhu Vězeňské služby jsme vyhověli ze zdravotních důvodů," potvrdila rozhodnutí MF DNES soudkyně Pavla Augustýnová. "Pokud by ve vězení zůstal, nelze vyloučit fatální následky," dodala.

Vězeňská služba připustila už ve středu, že možná navrhne, aby byl Karlu Hoffmannovi prominut zbytek trestu, a to vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. - více zde

Původně sice lékařská komise uvedla, že Hoffmann je schopen čtyřletý trest odnětí svobody nastoupit, dodatečné laboratorní testy ale podle mluvčí Vězeňské služby Michaely Hájkové prokázaly, že jeho stav je vážný.

Karel Hoffmann nastoupil do věznice na Pankráci 9. srpna. Byl odsouzen za sabotáž ze srpna 1968. O udělení milosti nejstaršímu českému vězni uvažoval také prezident Václav Klaus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video