Bilanční, ale bez vize, říká o prezidentově vánočním proslovu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bilanční, ale bez vize, říká o prezidentově vánočním proslovu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | foto: Petr Topič, MAFRA

Politici o Zemanovi: Dozvěděli jsme se, že kouří dál, ale vize chyběla

  • 723
Levicovým politikům ve vánočním proslovu prezidenta Miloše Zemana chyběla vize do budoucna. Shodně to uvedli Bohuslav Sobotka i Vojtěch Filip. Tomio Okamura ocenil zmínku o ministrech-odbornících, Jiří Paroubek kritizoval "chybějící soudnost". Miroslav Kalousek proslov neposlouchal.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že pokládá za "vcelku pochopitelné", že prezident využil vánoční projev k tomu, aby "zhodnotil svůj první rok ve funkci, plnění některých svých předvolebních závazků a rovněž k tomu, aby znovu vysvětlil postup vedoucí ke jmenování "prezidentské Rusnokovy vlády".

Schůzka až po Novém roce

Bohuslav Sobotka se měl s prezidentem Zemanem setkat původně ještě před Silvestrem a seznámit ho s obsazením nové vlády. Ve čtvrtek však mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že to bude později, "krátce po Novém roce". Konkrétní termín však nesdělil. Prezident se chce setkat také s předsedy ANO a KDU-ČSL, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně.

Kritik by si mezi řádky možná povšiml zdůraznění, že se současný kabinet neopírá o sněmovní většinu - právě Sobotka má totiž ambici stát se novým ministerským předsedou trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Byl to projev velmi osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna," uvedl Sobotka.

Prakticky ve stejném duchu zareagoval předseda komunistů Vojtěch Filip. "Prezident ve svém vánočním poselství bilancoval splnění svých slibů, které dal občanům v inauguračním projevu. Čekal jsem příslib a vizi do budoucna, což mne mrzí, že nezaznělo," stojí v písemném vyjádření tiskového oddělení KSČM.

Výřečnější než Filip byl předseda Úsvitu Tomio Okamura. "Dovolím si vypíchnout jeden prezidentův postřeh - ministrem dopravy v jím jmenované vládě byl odborník na dopravu, ministrem zemědělství člověk, který rozuměl zemědělství, ministrem obrany muž, který rozumí armádě. Tady bych viděl zásadní výhodu, když vládu sestavuje například prezident v prezidentském systému, tedy kdy je oddělená moc zákonodárná od výkonné - ten u nás na rozdíl od mnoha vyspělých zemí nemáme - v takovém případě nemusí totiž prezident brát ohled na koaliční partnery, ani na frakce ve své straně, aby je 'nakrmil', a může si dovolit 'luxus plýtvat funkcemi' na skutečné odborníky," uvedl.

Sebestředný projev, soudí mediální odborníci

O poznání kritičtěji než politici hodnotili Zemanův proslov mediální experti Jan Jirák a Daniel Köppl. ČTK řekli, že na ně prezident působil sebestředně. "Bylo to mimořádně sebestředné až narcistní," prohlásil Köppl. Míní, že projev ve stylu "podívejte, jak jsem dobrý", který Zeman zvolil, je staromódní. "To je hlavní neduh toho, co předvedl," uvedl Köppl. Jakoby poselství nebylo určeno cílové skupině, na kterou míří, dodal Köppl.

Jirák uvedl, že Zeman i během projevu byl politickou figurou, která v poselství vedla dialog se svými odpůrci. Zarazilo ho, že na Nově, která projev též vysílala, se objevila upoutávka na večerní program.

Jirák dodal, že rozumí Zemanově snaze vrátit se k masarykovské tradici, ale neví, zda to je šťastný nápad, neboť 1. leden, kdy předchozí prezidenti říkali novoroční projevy, je den připomínky vzniku České republiky. "To se nyní vytratilo úplně a to je škoda," soudí Jirák.

Přestože by prakticky stejný argument mohl zaznít i s opačnou polaritou, tedy že Zeman jmenoval a u moci drží "svou" vládu bez ohledu na volební výsledky, Okamura projev hodnotí dobře. "Jednoznačně kladný je fakt, že ministerstva primárně nedostávali amatéři jen za loajalitu. To je trend, kterého bychom se měli držet," tvrdí předseda Úsvitu.

Skeptičtější byl expremiér Jiří Paroubek, který je sice šéfem Národních socialistů, do Sněmovny už ale ani nekandidoval. "Projev příliš zajímavých informací nepřinesl. Dozvěděli jsme se vlastně jen to, že se Miloši Zemanovi nepodařilo přestat s kouřením cigaret. To je ovšem věc, kterou zřejmě zaznamenal každý, kdo ho alespoň jednou viděl v televizi," podotkl Paroubek. Zeman totiž v proslovu mimo jiné řekl, že se mu dosud nepodařilo naplnit předsevzetí, že přestane kouřit.

Zmínil nicméně jednu zajímavost: "Zbystřit musel nepochybně pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka. Prezident Zeman svou výslovnou pochvalou některých ministrů vlastní prezidentské vlády pod vedením Jiřího Rusnoka jasně naznačil, že při jmenování některých 'neodborných' ministrů ve vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL může dělat určité problémy," uvedl Paroubek s tím, že se jmenování nové vlády může protáhnout.

Paroubek také Zemanovi vyčetl, že na postu kancléře drží Vratislava Mynáře, který podle něj "má problém získat bezpečnostní prověrku". Mynář sám o prověrku na nejvyšší stupeň Přísně tajné požádal minulý týden poté, co opakovaně odkládal termíny, kdy tak učiní.

Jakl: Zrušil skutečný projev hlavy státu

Prezident Zeman říká, že dnešním termínem navazuje na Masaryka. Nejde ale o termín, nýbrž o žánr. Na jakou tradici navazuje, když zcela zrušil skutečný projev hlavy státu o naší zemi, o společnosti, o době, o směru, kudy jít?

Na jakou tradici navázal, když vážný projev nahradil pouhým nezávazným pozdravem plným sebechvály? Leda sám na sebe, když už hlavní projev roku, tedy ke státnímu svátku 28. října, nahradil obhajobou svých rozhodnutí o medailích.

Zeman se práci vyhýbá. Činnost vlastního úřadu ho nezajímá, profesury hodil na ministra, milosti protiústavně také na ministra, povídačky o sledování legislativního procesu zůstaly u ledu, sliby o návštěvách vády také.

Pro prezidenty byly novoroční projevy vždy povinností, závazkem vůči veřejnosti. Nelze je nahradit povídáním o tom, jak se mu líbí v kanceláři. Jestli se necítil na živý projev po Silvestru, mohl ho po Havlově a Husákově vzoru předtočit a nastříhat. Ale neměl se tomuto úkolu vyhnout.

Ladislav Jakl, bývalý tajemník prezidenta Václava Klause

"Byl to vánoční, nekonfliktní hodnotící projev, který se do sváteční atmosféry hodil," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Jako bilanční vánoční poselství vnímala prezidentova slova i místopředsedkyně ANO Věra Jourová. "Já jsem samozřejmě čekala na to, že třeba pan prezident naznačí svoje další kroky, ale on tedy spíše bilancoval. A myslím si, že mi velmi mluvil z duše, když říkal, že úplně nejtěžším úkolem, který je nejen na něm, ale vůbec na politicích, aby přispěli k lepší atmosféře ve společnosti a stmelovali, nikoliv rozdělovali," řekla.

Premiér v demisi Jiří Rusnok má za to, že prezidentovo bilancování a složení účtů všem občanům odpovídá všem krokům, které prezident slíbil. "Stejně jako pan prezident i pan premiér přeje všem občanům zdraví a štěstí v novém roce," uvedla Rusnokova mluvčí.

Místopředseda TOP 09 Kalousek vánoční poselství vůbec nesledoval. "Na druhý svátek vánoční nelze po někom normálním spravedlivě požadovat, aby sledoval politické projevy. Projev pana prezidenta si zítra pečlivě přečtu, a pak ho rád okomentuji," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video