Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

ANO změkčilo morální kodex, stíhaný člen nově nemusí rezignovat

  • 466
Hnutí ANO změkčilo svůj morální kodex v bodě, který se týká trestního stíhání reprezentantů strany. Zatímco ve starší verzi kodexu se psalo o tom, že pokud člen strany čelí trestnímu stíhání, musí z funkcí i z ANO odejít, nové znění hovoří o rezignaci až v případě obžaloby z trestného činu, který souvisí s výkonem funkce.

„Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí,“ říká morální kodex ANO v bodě deset.

Jde o snížení nároků na politiky ANO, protože předchozí verze kodexu byla v tomto bodě výrazně přísnější: „Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci v Hnutí a na členství v Hnutí.“

Nově by tedy člen strany mohl být obžalován z trestných činů, které s politickou funkcí nesouvisejí, a jeho morální profil, alespoň z pohledu ANO, by tím neutrpěl.

Byly impulzem daňové machinace?

Novou verzi kodexu zveřejnilo ANO na svých stránkách 3. března. Zakladatel a vůdce hnutí Andrej Babiš přitom v poslední době čelí podezřením, že se dopustil daňových úniků. Jde o kauzy, které s jeho politickou funkcí nesouvisí, tudíž by nebyl v rozporu s novým morálním kodexem.

To, že je nové vnitrostranické pravidlo šité na míru právě Babišovi, ANO odmítá. Podle mluvčího Vladimíra Vořechovského šlo o iniciativu straníků z Ústeckého kraje z letošního ledna. Reagovali tím na případ jednoho z kolegů, jehož stíhání bylo nakonec zastaveno, do funkcí se však už vrátit nemohl.

„Bod číslo 10 Morálního kodexu hnutí byl upraven už 23. ledna tohoto roku, tedy více jak před dvěma měsíci, a to na základě usnesení přijatého výborem hnutí. Tedy jediným orgánem, který takovou změnu může podle stanov přijmout,“ sdělil iDNES.cz Vořechovský. „Předkladatelé argumentovali tím, že trestní stíhání je často zastaveno bez podání obžaloby a je v něm teprve prověřováno podezření ze spáchání trestného činu, které se vůbec nemusí ukázat jako podložené,“ vysvětlil mluvčí.

Při pohledu na ostatní body morálního kodexu je jasné, že na jeho dodržování si strana stejně příliš nepotrpí. Příkladem budiž bod číslo čtyři, který zapovídá střet zájmů. V něm se Babiš jako ministr financí a současně vlastník Agrofertu nacházel až do letošního roku, kdy majetek formálně převedl do svěřeneckých fondů. Střetu zájmu druhého muže hnutí, Jaroslava Faltýnka, si všimly bruselské instituce, které kvůli tomu nedávno vyměřily České republice pokutu (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video