Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. (ANO).

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. (ANO). | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

ANO už není, co bývalo, míní Vondrák. Předsednictvu nabídne svou funkci v hnutí

  • 319
Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák je připraven vzdát se funkce místopředsedy hnutí ANO. „Ano, jsem připraven tuto funkci nabídnout, ale chtěl bych slyšet i ty názory ostatních, jak to vnímají oni,“ řekl v pondělí ve vysílání Českého rozhlasu. O jeho rozhodnutí se bude diskutovat na předsednictvu hnutí 8. února. Dodal také, že je nyní potřeba otevřená diskuse i řešení témat a že „je třeba si říct, kudy se bude hnutí ubírat“.

„Nemůžu říct, že bych měl nějakou většinovou podporu, ale myslím si, že je dost lidí, kteří vnímají, že hnutí ANO není to, co bývalo, když do něj vstupovali,“ poznamenal Vondrák.

„Počkejme si na 8. února, o mém rozhodnutí se bude diskutovat,“ řekl Vondrák portálu iDNES.cz bez dalších podrobností.

Vondrák připustil možný vznik frakce v ANO kvůli odklonu od původního záměru

Předsednictvo se kromě Vondrákova možného odstupu z funkce bude zabývat také hodnocením prezidentských voleb. V nich se Vondrák spolu s ostravským primátorem a dřívějším členem předsednictva hnutí Tomášem Macurou postavil proti šéfovi hnutí Andreji Babišovi a veřejně podpořil jeho protikandidáta Petra Pavla.

„Musíme si vyhodnotit dopad jeho (Vondrákových) slov, jak to vnímají lidé z regionu,“ uvedl Havlíček. „Můj názor je takový, že nejednal v souladu s tím, co chtějí naši voliči v Moravskoslezském kraji,“ dodal. S hlasy voličů podle něj není možné hazardovat.

ANO se štěpit nebude, frakce jsou nesmysl, říká Havlíček k budoucnosti hnutí

Vondrák v sobotu v reakci na předchozí kritiku od Havlíčka řekl, že i přes podporu Pavla chce dál působit ve vedení ANO a ovlivnit jeho další směřování. Podle jeho vyjádření je důležité oslovit znovu mladé voliče a zástupce střední třídy.

„Havlíček je motivován tím, že nás vnímá jako skupinu lidí, kteří mají jiný názor. Je to ale složitější. Není to o tom, že na nás voliči zanevřou. Pokud bude Havlíček sázet na analýzy marketérů prezidentské volby, je to špatně,“ řekl Vondrák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video