Hnilička se kvůli oslavě vzdá mandátu poslance. Faltýnek tomu unikl

  11:31aktualizováno  19:07
Milan Hnilička kvůli účasti na oslavě v hotelu rezignuje na mandát poslance. O setrvání ve své další funkci vládního zmocněnce pro sport se rozhodne podle reakcí sportovního prostředí. Rezignaci na poslanecký mandát požadoval premiér Andrej Babiš, který svým chováním však vzbudil dohady o měření dvojím metrem.
Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička a předseda vlády Andrej Babiš

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička a předseda vlády Andrej Babiš | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ napsal Hnilička.

Za porušení vládních nařízení označil Hniličkovo chování Babiš. „Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky,“ reagoval Babiš na Twitteru.

Dodal, že na fotce Milana Hniličku poznal. „Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ dodal premiér s odkazem na snímek zveřejněný v deníku Blesk.

Kromě postu vládního zmocněnce pro sport je Hnilička od října roku 2017 členem Poslanecké sněmovny, kam kandidoval jako nestraník za hnutí ANO.

Pochybnosti k Babišovu požadavku však vyjádřil například předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Podobně byl totiž loni přistižen na pražském Vyšehradě předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který se nakonec jen vzdal funkce místopředsedy své strany.

Epidemiolog a poradce Andreje Babiše Roman Prymula za podobný prohřešek zaplatil ministerským křeslem. Prymula odstoupil po „vyšehradské“ kauze z čela resortu zdravotnictví.

Sportovci se postavili za Hniličku

Hniličku může z čela Národní sportovní agentury odvolat vláda na základě návrhu premiéra. Na pondělním jednání však kabinet o Hniličkově osudu nerozhodoval. Ministryně práce Jana Maláčová po jednání řekla, že by odvolání podpořila. Stejně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Musel bych se zachovat tak, že vše platí stejně pro všechny,“ uvedl k případnému hlasování. 

Vicepremiér Karel Havlíček míní, že Hnilička si chybu uvědomil. „Chybu může udělat každý, podstatné je to, že okamžitě reaguje,“ poukázal Havlíček na rezignaci na mandát poslance. Ministr životního prostředí Richard Brabec pak uvedl, že považuje Hniličkovo chování za nepochopitelný úlet, o dalším dění ale nechce spekulovat.

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

Ministr vnitra Jan Hamáček již dříve souhlasil s tím, že by Hnilička měl nést následky. „Souhlasím s panem premiérem, který již jako přímý nadřízený pana Hniličky vyzval, aby vyvodil důsledky. Pravidla platí pro každého,“ napsal.

Setrvání Hniličky ve funkci předsedy Národní sportovní agentury naopak podpořil šéf České unie sportu Miroslav Jansta, předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král či předseda fotbalové asociace Martin Malík. Pod společným prohlášení sportovních svazů, které si přejí Hniličkovo setrvání, je jmenován také hokejista Jaromír Jágr, oštěpařka Barbora Špotáková nebo bývalý tenista Radek Štěpánek. Všichni tři sportovci jsou členy Národní rady pro sport.

„Domníváme se, že jeho rezignace by mohla vést ke značné destabilizaci dosud zdárně se rozvíjející činnosti prvního státního orgánu, který zajišťuje financování a rozvoj českého sportu,“ stojí v prohlášení sportovních svazů.

Hnilička v pondělí dopoledne sdělil, že udělal chybu, omlouvá se a je připraven nést následky. „Uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám a jsem připraven nést následky. Okamžitě posílám 50 tisíc Kč na charitu, vybral jsem si sbírku SOS Česko vyhlášenou Člověkem v tísni. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci,” uvedl.

Podle svého vyjádření nepil alkohol, po večeři a pár pracovních schůzkách řídil domů.

Vzhledem k jeho měsíčnímu platu, který se pohybuje zhruba okolo 180 tisíc korun, se výše trestu zdá poměrně nízká. Hnilička dokonce v roce 2008 zaujímal první místo v žebříčku 50 nejlépe placených hráčů v extralize, kdy pobíral sedm milionů korun za sezonu. V NHL si mezi lety 2000-2004 vydělal 3,8 milionu dolarů před zdaněním. 

Ve vyšehradské kauze deník Blesk zachytil Prymulu a Faltýnka v momentě, kdy bez roušky byli před restaurací, přestože právě Prymula jakožto ministr zdravotnictví vyhlásil jejich uzavření. Roušku si následně nenasadil ani poté, co nastoupil ke svému řidiči do vozu.

Luxusní večírek bez dodržování opatření

Spolu s Hniličkou se večírku zúčastnili taky expremiér Jiří Paroubek a hokejista a politik Jiří Šlégr a dalších asi 15 lidí.

Elitářská párty? U bývalého kmotra ČSSD byli Paroubek, Šlégr i Hnilička

Podle serveru Expres.cz se soukromá akce konala v luxusním hotelu Prince de Ligne v historickém centru Teplic, který patří vlivnému podnikateli a bývalému šéfovi ústecké ČSSD Petru Bendovi.

Paroubek dokonce v budově strávil noc, podle svých slov byl v hotelu kvůli pracovní schůzce. Bendovi prý jen krátce poblahopřál.

Také Šlégr účast na večírku odmítá. „Mohu potvrdit, že jsem navštívil hotel za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou,“ uvedl pro server iRozhlas.cz.

„Policie událost zaevidovala a předá ji ke správnímu řízení příslušnému orgánu, kterým je v tomto případě teplický magistrát,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

„Zatím jsme od policie v této záležitosti nic neobdrželi. Až se tak stane, začneme věc prověřovat. Nyní proto nejsem schopen se k tomu blíže vyjádřit,“ sdělil tajemník teplické radnice Marek Fujdiak.

Strážníci nic nevěděli

Proti sobotní akci nemohli strážníci městské policie nijak zasáhnout. Tvrdí, že o ní nevěděli.„O té akci jsme neměli vůbec žádnou informaci,“ sdělil ředitel městské policie Teplice Michal Chrdle s tím, že na Zámeckém náměstí v Teplicích, kde hotel stojí, je sice jeden z bodů městského kamerového systému, otázkou však je, co konkrétně zaznamenal. „Kamera je tam zhruba měsíc a půl. Neobsáhne však najednou celé náměstí. Záleží na tom, jakým směrem byla v tu chvíli nastavená,“ vysvětlil Chrdle.

Tepličtí strážníci jsou podle něj ale připraveni poskytnout své záznamy Policii České republiky, která už večírek, jenž se konal v době totálního zákazu podobných akcí, prošetřuje. „Na základě zveřejněných informací v médiích celou věc prověřujeme. V případě, že se potvrdí, že došlo k porušení vládního nařízení, postoupíme věc správnímu orgánu k dořešení,“ uvádí policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Podle ní ani státní policisté o párty nevěděli, ačkoliv se ve stejný den v celém kraji důsledně zabývali tím, zda nejsou některé podniky otevřené, přestože by neměly. Iniciativa Chcípl PES totiž na sobotu předem hlásila protesty a například v ústecké restauraci Veranda v sobotu večer zasahovalo hned několik policistů a majitele podniku Radka Žďárského odvedli v poutech.

„Žádný podnět v souvislosti s akcí v teplickém hotelu jsme neobdrželi, takže jsme o ní nevěděli. V rámci prověřování si ale vyžádáme veškeré kamerové záznamy z přilehlého okolí,“ podotkla Hyšplerová.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...