Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval (17. května 2021)

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval (17. května 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Limuzíny, luxusní počítače i pochybné smlouvy. Audit Hniličky ukázal sérii chyb

  • 412
Národní sportovní agentura, kterou vedl bývalý poslanec Milan Hnilička, utratila miliony korun za služební auta, telefony a notebooky. Nedokázala přitom doložit, jestli je opravdu potřebovala. Agentura utratila také 40 tisíc korun za přezutí pneumatik u jednoho auta. Vyplývá to z kontroly ministerstva financí, informoval server iRozhlas.

Dalším významným výdajem byla prezentace Hniličky k představení plánu vybudování multifunkčních hal. Od soukromé firmy Economic Impact si nechal tehdejší předseda vypracovat čtyřstránkovou prezentaci v aplikaci PowerPoint, kdy za každou stránku zaplatila agentura 12 375 korun. Prezentace přitom vycházela ze zdrojů samotné NSA.

Ministerstvo kritizovalo ve svém prohlášení nehospodárnost a neefektivnost celé operace. Kdy tento materiál Hnilička použil, není jasné. Sám si to prý nepamatuje, uvedl iROZHLAS.

V listopadu 2019 si NSA pořídila také tři automobily. Za služební Škoda Superb III zaplatila 1 965 000 korun bez DPH. Zvlášť pak nakoupila od stejného dodavatele pneumatiky s disky za 151 tisíc. Zakázky byly podle finančních kontrolorů oddělené, aby se agentura vešla do dvoumilionového limitu a mohla vozy pořídit bez výběrového řízení.

Další státní peníze byly utraceny za přezutí, které vyšlo na 39 tisíc korun bez daně. Závěry ministerstva označila agentura za spekulace, postupovala prý podle zákona. Vysvětlila také, že se jednalo o ojetá auta, což bylo hospodárné řešení.

Kontroverzní byl také nákup prémiových mobilů značky iPhone, notebooky Apple MacBook za 75 tisíc korun a iPady s příslušenstvím za 45 tisíc korun. Polovinu tabletů přitom nedostal žádný ze zaměstnanců.

Agentura podle kontrolorů vybírala podle osobních preferencí a ne podle potřebných parametrů. To NSA odůvodnila vyšším zabezpečením. Žádný seznam požadovaných parametrů přitom ale nesepsala, dohodla se na nich ústně.

Hnilička končí. Odchod jsem oddaloval, aby nám neumřely malé kluby, řekl

Vysoké odměny dostali nad rámec pracovních smluv také zaměstnanci agentury. Za roky 2019 a 2020 s nimi uzavřel NSA nad rámec klasických smluv dohody o provedení práce nebo dohody o provedení činnost. Za 84 takových smluv vyplatila necelé čtyři miliony korun.

Dohody byly uzavřené na stěhování kancelářského nábytku a vybavení, což přineslo jednomu z řidičů deset tisíc korun. Další ze zaměstnanců získal za tři měsíce 108 tisíc za poradenské činnosti v oblasti práva. Dalších 114 tisíc za tři měsíce dala NSA pracovníkovi za odborné konzultace a poradenství v oblasti sportu.

Kontroloři pokračovali v kritice, zaměřili se na rozdělování dotací, pro které byla NSA zřízena. Svou povinnost ale převedla na externí firmu Moore Czech Republic. Ta se stará o dotace z programu Můj klub, ve kterém Národní sportovní agentura vyplácí malým klubům v průběhu letošního roku přes 1,5 miliardy korun.

K výsledkům kontroly MF podala NSA námitky, resort uznal jen některé z nich. Odhalené nedostatky musí nyní NSA napravit. V případě předání zjištění dalším úřadům hrozí agentuře i finanční pokuty.

Milan Hnilička rezignoval na funkci předsedy Národní sportovní agentury v polovině května letošního roku. Bývalý hokejista tak učinil mimo jiné právě po auditu ministerstva financí. Sám s námitkami resortu nesouhlasí. Hnilička podle svých slov rezignoval kvůli časovému vytížení. V úřadu zůstal kvůli dokončení agendy a včasnému vyplacení dotací.

Odchod jsem oddaloval, aby nám neumřely malé kluby, řekl Hnilička:

17. května 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video