Hlavní hygienik s rodinou | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Hlavní hygienik Vít má zřejmě prasečí chřipku, očkovat se nestihl

  • 543
Hlavní hygienik Michael Vít, jehož náplní práce je posledních několik měsíců především prasečí chřipka, sám onemocněl. A to zřejmě právě prasečí chřipkou, která je v současné době nejrozšířenější. Vít se chtěl nechat očkovat tento týden. Než si ale na injekci stačil dojít, ulehl do postele s horečkou.

Zda jde o chřipku sezonní, nebo prasečí, hygienik s jistotou říct nemůže Je to logické - z pouhých příznaků se od sebe obě nemoci odlišit nedají a na testy kvůli lehkému průběhu nemoci nešel, léčí se doma.

"S vysokou mírou pravděpodobnosti to bude H1N1 (označení viru prasečí chřipky, pozn. red.). Pandemický kmen tu cirkuluje s pravděpodobností vyšší než 90 procent," vysvětlil MF DNES hlavní hygienik Michael Vít.

Proti sezonní chřipce se nechal očkovat, i proto zřejmě půjde o prasečí.

Původně Vít plánoval, že se proti prasečí chřipce nechá očkovat tento týden, tak jako už očkování podstoupila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. - čtěte Juráskovou očkovali proti prasečí chřipce

"Čekali jsme, až se začnou očkovat kritické infrastruktury, ale minulý týden jsem byl na dovolené v Itálii a teď jsem dopadl, jak jsem dopadl," řekl Vít s tím, že až se "zvetí", očkovat se určitě nechá.

Momentálně ho trápí osmatřicítky, bolest hlavy i svalů, přidal se kašel. "Má to takový typický průběh," popsal MF DNES hlavní hygienik.

V souvislosti s prasečí chřipkou se od minulého týdne mluví hlavně o tom, zda má být očkování pro 200 tisíc lidí důležitých pro chod státu povinné, či nikoli. Do skupiny vyvolených patří i Vít.

Prezident Václav Klaus s povinným očkováním zásadně nesouhlasí. Označil to dokonce za pošlapávání lidské svobody. Očkování je v současné době dobrovolné. O tom, zda bude povinné, rozhodne hlavní hygienik v případě pandemie. - čtěte Povinným očkováním vláda pošlape lidskou svobodu, tvrdí Klaus

zápisník reportérky

Když jsem v pondělí napoprvé dovolala hlavnímu hygienikovi, překvapilo mě to tak, že jsem skoro zapomněla, na co se ho chci zeptat. On totiž Michael Vít telefony obvykle nezvedá, takže se mu volá spíš pro dobré svědomí, že člověk něco neodbyl. Nejdřív jsem myslela, že jsem se spletla, protože hlas na druhé straně zněl malátně.

Nicméně Michael Vít se nechal proti sezonní chřipce očkovat, čili že by šlo o tu druhou? Kdysi říkal, že dojde-li na očkování lidí nezbytných pro chod státu, injekci se rovněž podrobí.

Tahle akce, zatím dobrovolná, už se rozběhla loni. Avšak Vít už na otázku, zda se nechal očkovat i proti prasečí chřipce, neodpověděl.

Že by očkování, které tolik propaguje a možná bude povinné, sám moc nevěřil?

Autorka: Radka Wallerová, MF DNES

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue