Hlavní hygienička Jarmila Rážová s moderátorem Václavem Moravcem v diskusním...

Hlavní hygienička Jarmila Rážová s moderátorem Václavem Moravcem v diskusním pořadu České televize v neděli 30. srpna 2020. | foto: vysílání České televize

Otázky Václava Moravce jsou v ohrožení, diskutoval s Rážovou bez roušky

  • 357
Hlavní hygienička Jarmila Rážová se nakazila koronavirem, má pozitivní test. Rážová byla na konci srpna hostem Otázek Václava Moravce. Česká televize nyní situaci mapuje a čeká na pokyny pražských hygieniků. Sám Václav Moravec je sice negativní, ale jde do karantény. Zda jeho pořad v neděli ČT odvysílá, se neví.

Rážová se nedělního diskuzního pořadu zúčastnila společně s hlavním epidemiologem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a členem KoroNERV-20 Petrem Smejkalem. Ona, Smejkal a ani moderátor Václav Moravec během půlhodinového rozhovoru neměli nasazené roušky. 

Hygienička Rážová má covid. Vojtěch je v karanténě, Babiš do ní nemusí

„Aktuálně mapujeme všechny v redakci zpravodajství a publicistiky, kteří přišli s hlavní hygieničkou paní Rážovou do kontaktu. Samozřejmě máme pracovní nařízení a řídíme se opatřeními státních orgánů. Situaci nyní konzultujeme s lékaři a hygienickou službou,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí České televize Karolína Blinková. „Mapujeme a další vývoj je otázkou. Uvidíme,“ dodala.

Sám Moravec na Twitteru v úterý informoval, že jeho test na covid-19 je negativní, ale rozhodl se v karanténě zůstat. Jestli se v neděli uskuteční Otázky Václava Moravce, neupřesnil. Podle moderátora se teprve uvidí. „Uvidíme, co bude,“ dodal na Twitteru.

Trasování kontaktů, se kterými se setkala hlavní hygienička, je v režii pražských hygieniků. Ti, kteří byli v kontaktu s Rážovou déle než 15 minut, by měli podstoupit test. Tomu se nevyhnul ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jehož test byl negativní, přesto v karanténě zůstává. Část pracovníků ministerstva bude kvůli prevenci pracovat z domova.

Covid a osobnosti. Zprvu se infikovali sportovci, teď vir hrozí politikům

„Hygienická stanice hlavního města Prahy, jako místně a věcně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví v Praze, může potvrdit výskyt covid-19 pozitivního případu na ministerstvu zdravotnictví. Laboratorní výsledek HSHMP obdržela v ranních hodinách dnešního dne a ihned zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ uvedl na stránkách její mluvčí Zbyněk Boublík.

Podle Boublíka je cílem hygieniků dohledat maximální množství lidí a posoudit, zda byli s pacientem „v epidemiologicky významném kontaktu“. Poté se rozhodne o postupu, testech a karanténách.

Roušky zpět do televizních a rozhlasových studií?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Rádiu Impuls připustil možnost návratu roušek zpět do televizních a rozhlasových studií. „Je pravdou, že to je věc k debatě, jestli touto cestou nejít podle vývoje epidemie. Budeme to vyhodnocovat a případně zavedeme nějaká další protiepidemická opatření,“ řekl Vojtěch. Zakrývání nosu a úst měli hosté a moderátoři povinné už na jaře na začátku pandemie.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch také okomentoval onemocnění hlavní hygieničky. „Ta sice má příznaky, ale její stav není nijak vážný. Takže standardně funguje a komunikuje, takže jsme schopní řídit ministerstvo,“ popsal. „Uvidíme, jak testování dopadne na celém úřadě. Protože výsledky by mohly mít vliv na chod některých agend,“ dodal šéf zdravotnictví. 

Aktuálně nemocných je nyní 6 576. Za úterý přibylo v České republice 503 nakažených, což je podle údajů ministerstva zdravotnictví prakticky stejný počet jako dosavadní rekord z 21. srpna. Celkem je v nemocnicích hospitalizovaných 166 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video