Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021)

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Hlavní hygienička zkolabovala při jednání vlády. Skončila v nemocnici

  • 522
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová měla podle informací serveru Seznam Zprávy během úterního jednání vlády zkolabovat. Schůze kabinetu se účastnila prostřednictvím videokonference z budovy ministerstva zdravotnictví. Záchranáři ji na místě ošetřili a následně při vědomí transportovali do nemocnice.

„Posádka záchranářů odpoledne zasahovala na Palackého náměstí v Praze u 57leté ženy, která byla po celou dobu při vědomí a po ošetření byla transportována do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ řekla iDNES.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

Jaká konkrétní zdravotní indispozice Svrčinovou postihla, zatím není jasné. Serveru Seznam Zprávy její kolaps potvrdily tři zdroje z Úřadu vlády. Redakce iDNES.cz kontaktovala s dotazy na stav hlavní hygieničky také mluvčí ministerstva zdravotnictví Barboru Peterovou, zatím na ně však nereagovala. 

Vláda na zmíněném jednání schválila částečný návrat dětí do škol.  Podle návrhu ministra školství Roberta Plagy a zdravotnictví Jana Blatného se 12. dubna do lavic vrátí děti prvního stupně základních škol a předškoláci. Ve školách bude rotační výuka, třídy se tedy budou střídat po týdnech. Jedna má být týden ve škole, druhá ve stejnou chvíli doma. A další týden naopak.

Od pondělí se také otevřou obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy. Obnovit provoz venkovních prostor budou moci také zoologické a botanické zahrady. Do areálu však budou pouštět maximálně 20 procent kapacity návštěvníků. 

Svrčinová byla v polovině března pověřena řízením úřadu hlavního hygienika. Na postu tehdy nahradila Jarmilu Rážovou. Důvody jejího odchodu ministr zdravotnictví Blatný dodnes odmítá komentovat. Svrčinová čelila krátce po oznámení, že bude novou hygieničkou, kritice za sdílený vtip s rasistickým podtextem na sociální síti. Hygienička se za to následně omluvila. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video