Eva Gottvaldová, hlavní hygienička České republiky (23. ledna 2020)

Eva Gottvaldová, hlavní hygienička České republiky (23. ledna 2020) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Doma s osmdesáti procenty platu, Gottvaldová čeká na vhodné místo v záloze

  • 67
Bývalá hlavní hygienička Eva Gottvaldová, kterou vláda v březnu odvolala, stále pobírá plat státního zaměstnance. I přesto, že je někdejší hygienička doma, bude dostávat osmdesát procent platu až do poloviny září. Gottvaldová je postavena „mimo službu“ a čeká v záloze, zda se pro ni neobjeví vhodné pracovní místo.

Gottvaldová tak momentálně nevykonává žádnou práci a čeká, zda se časem objeví vhodné služebné místo. Podle informací portálu Seznam Zprávy se o takovém člověku slangově říká, že je dočasně „v bazénu“, jinak také v záloze.

„Ona je teď doma, bere 80 procent dosavadního platu a čeká, zda ji někdo z toho ‚bazénu‘ nevyloví,“ popisuje pro Seznam Zprávy situaci státní zaměstnanec. Nejdéle však může být placená a mimo službu půl roku, což pro v březnu odvolanou Gottvaldovou znamená nejpozději do poloviny září.

Podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé se mimo výkon služby z organizačních důvodů zařazuje státní zaměstnanec pokud nemůže vykonávat službu na místě dosavadním, a zároveň pro něj v tomto okamžiku není k dispozici žádná jiná vhodná pracovní pozice.

„Doba šesti měsíců slouží k vyhledání volného místa vhodného pro tohoto státního zaměstnance. Aktivita by v tomto období měla být vyvíjena nejen ze strany služebního úřadu, ale i samotným státním zaměstnancem,“ řekla Seznamu o podmínkách vytyčených služebním zákonem mluvčí Malá. 

Pokud ale Gottvaldová během těchto šesti měsíců neuspěje v žádném výběrovém řízení či pro ní nebude nalezena vhodná pozice, pak by měla jako státní zaměstnanec skončit. Dosáhne se tak důvodu pro ukončení služebního poměru.

Státnímu zaměstnanci, který je ve služebním poměru na dobu neurčitou, v takovém případě náleží odbytné. Jeho výše se odvíjí od délky vykonávání služebního poměru. Podle zákona odbytné činí trojnásobek až dvanáctinásobek měsíční mzdy. Odbytné se týká zaměstnanců, kteří byli ve státních službách nepřetržitě déle než devět let.

Kabinet odvolal hlavní hygieničku Gottvaldovou 12. března. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka bylo rozhodnutí vlády jednomyslné. „Nezvládla svoji práci a svoji pozici,“ řekl tehdy premiér Andrej Babiš.

Rážová bude napevno hlavní hygieničkou ČR, zvítězila ve výběrovém řízení

O tom, že bude muset skončit ve funkci hlavní hygieničky, se začalo spekulovat již během února, kdy poslanci podpořili novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, podle které musí mít hlavní hygienik lékařské vzdělání se specializací v oblasti hygieny. 

Gottvaldová vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, v roce 2001 absolvovala bakalářské studium se specializací na výživu člověka a v roce 2003 magisterské studium se stejnou specializací.

Od července 2007 byla Gottvaldová na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Od listopadu 2012 pracovala pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde měla na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

Na postu hlavní hygieničky působila téměř čtyři roky. Ve funkci ji dočasně po odvolání nahradila Jarmila Rážová, která v ní byla 1. července, po úspěšné účasti ve výběrovém řízení, oficiálně potvrzena.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue