Očkovaní dostanou průkazky - začnou se vydávat od března.

Očkovaní dostanou průkazky - začnou se vydávat od března. | foto: MAFRA

Dnes končí hlavní hygienička Rážová, dočasně ji nahradí Svrčinová

  • 53
K dnešku končí ve funkci hlavní hygienička Jarmila Rážová a do doby jmenování jejího nástupce ji zastoupí ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Důvod odchodu Rážové ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl již několikrát komentovat.

O změně na postu hlavní hygieničky, která je současně náměstkyní ministra zdravotnictví, rozhodl ministr Jan Blatný. Na otázku k důvodu odvolání Rážové ministr zdravotnictví před časem pouze odpověděl, že je to jeho rozhodnutí. Vyloučil, že by za ním stály osobní antipatie.

„Určitě se nejedná o osobní antipatii, ani o nátlak. Paní doktorka byla u boje proti covidu od začátku, to nasazení je obrovské. Myslím si, že je přirozené, že po určité době může mít člověk také právo se nadechnout,“ odvětil minulý týden po jednání vlády Blatný na dotaz iDNES.cz, zda Rážová končí kvůli tomu, že měl výhrady k její práci, kvůli osobní antipatii nebo proto, že k ní měl výhrady premiér Andrej Babiš.

Potřebujeme naši práci sjednotit, říká budoucí hlavní hygienička Svrčinová

Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu nezvládla svou práci v počínající epidemii koronaviru.

Nyní na místo Rážové dočasně nastoupí Svrčinová, která je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví. Dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin, jako auditorka i na celoevropské úrovni v Bruselu. Moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici vede od loňského ledna. Kdo ji v jejím čele vystřídá, zatím není jasné.

Svrčinová jen pár hodin poté, co se dozvěděla, že bude dočasně novou hygieničkou čelila kritice za sdílený vtip s rasistickým podtextem na sociální síti. 

„Fero Lakatoš dnes vykradl svůj vlastní byt. Fero dodržuje karanténu a pracuje z domova. Buď jako Fero,“ bylo ve sdíleném příspěvku. Když se o příspěvek začali zajímat novináři, Svrčinová svůj profil na Facebooku zrušila a hájila se tím, že neví, jak se tam rasistický příspěvek ocitl.

„O co vám jde? Nevím o tom vůbec nic. Opravdu nechápu, jak se mi to na profilu objevilo. Nic takového se mi nelíbí, a proto jsem absolutně zrušila svůj profil,“ řekla tehdy Svrčinová pro iDNES.cz.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video