Původní vydání bible, které armáda používala do roku 2008. (15. 1. 2014) | foto: Generální štáb AČR

Vojáci nasazují životy, potřebují odolnější Bible, hájí nákup kaplan

  • 780
Vojáci podle hlavního armádního kaplana Jana Kozlera potřebují vzhledem k povaze vojenského života knihy, které jsou odolnější než obvyklá vydání. Reagoval tak na článek v Lidových novinách, podle kterého ministerstvo obrany koupilo dražší Bible, než jsou běžně k dostání, a bez otevřeného výběrového řízení.

Podle Lidových novin si ministerstvo obrany objednalo 4 000 výtisků za 1,8 milionu korun. Běžné vydání Bible stojí 300 korun, vojáci za něj zaplatili o 150 korun více (o nákupu biblí čtěte zde), píše deník. Portál iDNES.cz nicméně prozkoumal portály shromažďující údaje o cenách - za Bibli v naprosté většině případů zaplatíte více než 500 Kč.

Hlavní kaplan české armády Jan Kozler

Podle Kozlera v minulosti armáda nakupovala běžné Bible, které byly k dostání na českém knižním trhu. "Velmi rychle se však ukázalo, že tato vydání nemohou vydržet nároky, jež jsou na ně kladeny ve vojenském životě," uvedl.

V roce 2008 si proto ministerstvo obrany objednalo odolnější výtisky. "Pro vazbu například nebylo použito standardní knihařské plátno, ale daleko pevnější plátno používané například k výrobě polních uniforem," poznamenal. Z toho důvodu bylo v maskáčovém zabarvení.

Protože zásoby Biblí začaly ministerstvu docházet, rozhodli se jeho zástupci objednat nové vydání, které by bylo ještě odolnější. Kozler toto rozhodnutí hájí. Je podle něj ekonomičtější, protože nákupy běžných vydání byly pro náročné vojenské prostředí vyhazováním peněz.

"Emotivní výroky o tom, že vojáci mají nárok na základní standard a nic nadstandardního si v rámci všeobecného šetření nezaslouží, považujeme v době, kdy vojáci v zahraničních operacích nasazují své životy, za urážlivé a neuctivé," dodal.

Kozler také obhajuje zadání zakázky bez klasické soutěže České biblické společnosti. Zopakoval argument mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové, podle kterého má Česká biblická společnost výlučná práva na český ekumenický překlad Bible, který lze jako jediný na základě dohody s Ekumenickou radou církví a Českou biskupskou konferencí oficiálně používat v duchovní službě ministerstva obrany.

Bible podle Kozlera je vybavena klasickým zipem, který umožňuje Bibli uzavřít a zapnout tak, aby nebyly její stránky poškozeny. Na čelní straně má Bible českou vlajku a suchý zip, který slouží například k uchycení jmenovky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video