Pro rozpuštění Sněmovny musí být tři pětiny všech poslanců, tedy 120 hlasů.

Pro rozpuštění Sněmovny musí být tři pětiny všech poslanců, tedy 120 hlasů. | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Sněmovna se rozpustí, ukázal průzkum. Pro je minimálně 122 poslanců

  • 113
Dvě stovky poslanců budou v úterý mít v rukou rozhodnutí, zda se poprvé v české historii rozpustí Poslanecká sněmovna, což umožní nové volby. Portál iDNES.cz oslovil zákonodárce jednoho po druhém. Vše nasvědčuje tomu, že potřebných 120 hlasů se ve Sněmovně najde.

Redakce iDNES.cz oslovila 198 poslanců - s trochou jízlivosti všechny, kteří jsou ještě na svobodě a kteří se tak mohou zúčastnit hlasování. Lídři některých stran se totiž sice dušují, že jejich lidé budou hlasovat jednotně, otázkou však také je, kolik poslanců z jakých partají bude chybět. Jde o každý hlas, pro rozpuštění jich je třeba 120, ať je účast jakákoliv.

Z naprosté většiny poslanců ČSSD, KSČM a TOP 09, kteří na dotaz redakce odpověděli, všichni počítají se svou účastí na hlasování a zvednutím ruky pro rozpuštění Sněmovny. Poslanecké kluby těchto stran jsou na jednotném postupu domluvené. "Už jsme o tom mluvili opakovaně na klubu a všichni naši poslanci jasně řekli, že budou pro rozpuštění Sněmovny," řekl například šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Při plné účasti by uvedené strany dodaly 122 hlasů. Potvrzení, že budou aktivně hlasovat pro rozpuštění, získal portál iDNES.cz od 107 z nich. Není žádný náznak, že by šestnáct zbylých poslanců ze zmíněných stran mělo hlasovat jinak. Přesto redakce počítala jen se zákonodárci, kteří svou účast potvrdili.

Jak budou poslanci hlasovat o rozpuštění Sněmovny
PoslancůANO *NEbez (jasné) odpovědi
ČSSD5449-5
ODS487-10až 533-36
TOP 094237-5
KSČM2621-5
VV115-6
nezařazení193214 (z toho 3 na jednání nedorazí)
Celkem200122-125až 768-71

* Do tabulky jsme ve sloupci "ANO" nezapočítali poslance, kteří odpověděli, že v úterý rozpuštění Sněmovny "podpoří, pokud..." - přičemž ze stanovených podmínek plyne, že jejich vyjádření jako spolehlivé "ano" brát nelze.

Zajímavá je situace u Věcí veřejných. Když se v úterý novináři ptali Víta Bárty, jak bude nyní jeho strana hlasovat, předseda strany s přesvědčivým výrazem odvětil, že VV "přece jako první už v červenci hlasovaly pro rozpuštění Sněmovny". O tom, jak se poslanci kdysi vládní strany s mizivými preferencemi, které jim nedávají moc nadějí na návrat do poslaneckých lavic, zachovají v úterý, neřekl ani slovo.

Na telefonický dotaz reagovalo pět poslanců VV sdělením, že rozpuštění podpoří, Radek John si stanovil podmínky, dva poslanci nevěděli a tři včetně předsedy Bárty nereagovali. Přesto by bylo velkým překvapením, kdyby například právě Vít Bárta hlasoval proti.

Co říkají nezařazení poslanci

výběr z odpovědí pro iDNES.cz

Michal Doktor: "Nebráním se rozpuštění Sněmovny, ale musí být jasno, co se stane, až se rozpustí. Velmi nerad bych zažíval neklidný politický podzim. Podle mě musí vzniknout jasná dohoda, jak to bude po rozpuštění Sněmovny vypadat. Osobně chci mít minimálně jistotu, jak to bude s projednáváním státního rozpočtu."

Viktor Paggio: "Jsem pro rozpuštění Sněmovny za podmínky, že se podaří ještě projednat zákony k občanskému zákoníku, registr smluv a úprava podpory fotovoltaiky."

Dagmar Navrátilová: "Budu to řešit s kolegy až v pátek, takže zatím nevím, jak budu hlasovat. Nechtěla bych ale, aby spadly pod stůl všechny rozdělané zákony."

Martin Vacek: "Je tu přes 150 rozdělaných zákonů a mě hlavně zajímá, které se ještě podaří schválit. Chci nejprve od velkých stran vědět, na čem se v tomto ohledu dohodnou. Nejsem tedy zatím rozhodnutý."

Hlasování se nezúčastní nezařazený poslanec Tomáš Úlehla, který své nedávné opuštění "stojedničkové" koalice kolem Miroslavy Němcové zdůvodnil tím, že předčasné volby jsou dobré pro ODS (rozhovor s Úlehlou čtěte zde). Neúčast zdůvodnil dlouhodobě plánovanou léčbou.

Nedorazí ani Josef Dobeš, který se chystá na dovolenou s rodinou, Petr Benda a pochopitelně též věznění David Rath a Roman Pekárek.

Rozpolcená ODS

Občanští demokraté zatím vycházejí z usnesení výkonné rady, která jim doporučuje (tedy nenařizuje) hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. Někteří poslanci toto téma chtějí ještě nastolit na jednání poslaneckého klubu.

Zdaleka ne všichni "modří" zákonodárci dávají na otázku, jak se v úterý při hlasování zachovají, jednoznačnou odpověď. Ale lze říci, že nejméně sedm z nich - Petr Bendl, Pavel Drobil, Jana Fischerová, Jaroslav Martinů, Vít Němeček, Jiří Papež a David Šejch - je víceméně rozhodnuto rozpuštění Sněmovny podpořit. "Budu hlasovat v souladu s vedením strany a poslaneckého klubu," odkázal Pavel Drobil na zmíněné stanovisko výkonné rady.

Další, například Jan Bauer, Jana Černochová či Jiří Pospíšil, se k rozhodnutí kloní hodně silně, ale upozorňují na věci, které je třeba doprojednat. Exministr spravedlnosti Pospíšil například na normy k občanskému zákoníku.

Zastánci rozpuštění mezi poslanci ODS přečíslují odpůrce zhruba v poměru dva ku jednomu, což může být důležité, pokud stanovisko k hlasování bude zaujímat poslanecký klub. Na jeho vyjádření totiž řada poslanců ODS čeká.

"Nemáme jasno, co se stane, když se vrátí zákon o sociálních službách ze Senátu. Mé rozhodnutí bude záležet na tom, jak dopadne tato domluva. Pokud by zákon nebyl schválen, dostalo by se financování sociálních služeb do nepřijatelné situace. Budu se bavit se svými kolegy i o tom, jestli je vhodné dát absolutní moc v parlamentu do rukou levice," řekla iDNES.cz například poslankyně Lenka Kohoutová.

Řada vlivných poslanců ODS - například Miroslava Němcová, Marek Benda či Zbyněk Stanjura - nicméně neodpověděla. Podle všeho ale na jejich hlasech v úterý záležet nebude.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video