Lídři TOP 09, ODS a KDU-ČSL Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka při podpisu koaliční smlouvy uskupení Spolu (11. dubna 2021). | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Ultimátum Babišovi vypršelo. Fiala chce další postup představit v úterý

  • 216
Strany koalice Spolu (ODS, lidovci a TOP 09) představí příští týden v úterý, jaký další postup proti vládě Andreje Babiše zvolí poté, co předseda vlády odmítl požádat Sněmovnu, aby hlasovala znovu, zda věří jeho vládě. Koalice Spolu už naznačila, že by mělo následovat hlasování o nedůvěře vládě. Piráti a STAN říkají, že lepší by byly předčasné volby,

Šéf občanských demokratů Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová premiéra Babiše vyzvali, ať o důvěru požádá sám, když jeho menšinová vláda ztratila hlasy komunistů. Ti vypověděli dohodu o toleranci.

„Konkrétní kroky představíme v úterý na tiskové konferenci koalice Spolu, včetně výsledku našeho jednání s dalšími stranami v Poslanecké sněmovně,“ uvedl v pátek Fiala. Odmtíl žádost iDNES.cz o rozhovor k této věci před úterní tiskovou konferencí.

Bartoš: Prioritou je řešit ruské aktivity v Česku

Šéf Pirátů Ivan Bartoš sdělil iDNES.cz, že by se měly řešit spíš jíné věci než hlasování o nedůvěře vládě. „Dle mého názoru jsou zde nyní pro Českou republiku zásadnější věci na dořešení, které budou mít vliv na mnoho let našeho vývoje a naši pozici v mezinárodním kontextu. Za Piráty a STAN je prioritou nyní důstojně vyřešit otázku ruských aktivit na našem území, v čemž nám vyjádřili podporu naši partneři v EU i NATO,“ uvedl Bartoš.

„Vláda naši důvěru nemá, ale preferovali bychom zejména vzhledem k občanům i složité mezinárodní situaci předčasné volby v nejbližším možném termínu navázané na schválený volební zákon. Mluvil jsem o tom krátce s premiérem Babišem s odkazem na názor klubu této cestě zatím není nakloněn. Budu o tom mluvit i s panem prezidentem Zemanem v příštím týdnu,“ uvedl v pátek předseda Pirátů.

Babiš k tomu, aby si znovu potvrdil, zda má důvěru Sněmovny, nevidí důvod. Vládnout chce až do voleb. „Opozice ať už si počká na ten 8. říjen. Já myslím, že to je raz dva, za pět měsíců,“ komentoval Babiš počínání opozice.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Ultimátum dostal Babiš od provostředové opozice do pátku: 

20. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video