Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 5. 2015 21:55

Hlasování o nedůvěře vládě Bohuslava Sobotky

Kabinet Bohuslava Sobotky ustál hlasování o nedůvěře, pro návrh opozice bylo jen 47 poslanců. Téměř osmihodinové dění popisovali v on-line reportáži Jan Wirnitzer a Sabina Netrvalová.

12:00
Pojďme si zatím připomenout proceduru hlasování.
Na rozdíl od žádosti o důvěru, kterou musí nově složená vláda předložit povinně (a stačí jí získat prostou většinou přítomných), je sesazení vlády vyslovením nedůvěry obtížnější práce. Návrh musí podat písemně nejméně 50 poslanců (které například ODS a TOP 09 dohromady nemají). Hlasuje se veřejně a abecedně, počínaje náhodně vylosovaným poslancem. Zákonodárci říkají buď „pro návrh“ či „proti návrhu“. Zapotřebí je nadpoloviční většina všech poslanců.
11:40
Pátý pokus o sesazení Topolánkovy vlády 24. března 2009 se poněkud překvapivě stal prvním úspěšným vyslovením nedůvěry v historii ČR. Hlasování opět vyvolala Paroubkova ČSSD. Pro nedůvěru bylo přesně potřebných 101 poslanců, k ČSSD a KSČM se přidali poslanci Tlustý, Schwippel, Jakubková a Zubová. Pád vlády vedl ke vzniku úřednického kabinetu Jana Fischera.
11:37
Pět pokusů o vyslovení nedůvěry vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených uspořádala levicová opozice v letech 2007-2009. Postupně tak Paroubkova ČSSD otestovala soudržnost vlády kvůli aférám vicepremiéra Jiřího Čunka (v obou případech 97 hlasů ze 101 potřebných), kvůli záměru vybudovat v Brdech americký protiraketový radar (98 hlasů pro), kvůli aférám poslanců Moravy a Tlustého a po odštěpení poslankyň Jakubkové a Zubové od zelených (96 hlasů pro).
11:19
I druhý pokus se odehrál v režii ODS. Na rozdíl od předchozího dva roky starého pokusu, iniciovaného kvůli reformě veřejných financí, byly v roce 2005 důvodem nejasné majetkové poměry tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Pro nedůvěru bylo 78 poslanců, návrh neuspěl.
11:19
Vůbec první hlasování o nedůvěře vládě iniciovala tehdy opoziční ODS v roce 2003. Z potřebných 101 hlasů získala 98 a v pokusu sesadit vládu Vladimíra Špidly neuspěla.
10:34
Co se bude dít během dopoledne? Přestože je výsledek hlasování předem daný, zasedají jednotlivé poslanecké kluby. Pro politiky je každé takové hlasování také možností k prezentaci názorů vlastní strany.
10:32
TOP 09 se Starosty, ODS a Úsvit, které hlasování vyvolaly, mají dohromady 52 poslanců. Meta 101 hlasu je tak v nedohlednu.
10:30
Celá mimořádná schůze Sněmovny, na níž se o vyslovení nedůvěry vládě Bohuslava Sobotky bude hlasovat, bude vlastně dějstvím s předem známým výsledkem: opozice totiž potřebuje pro úspěch 101 hlasů, které nemá jak získat. Nejenže vládní koalice disponuje 111 hlasy ze dvou set, nejsilnější opoziční frakce KSČM se hodlá hlasování neúčastnit.
10:20
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme Vás u on-line reportáže z pokusu opozice vyslovit nedůvěru vládě Bohuslava Sobotky. Schůze Sněmovny začíná ve 14 hodin.