Koalice za svého lídra zvolila předsedu Pirátů Ivana Bartoše (vlevo). Ve...

Koalice za svého lídra zvolila předsedu Pirátů Ivana Bartoše (vlevo). Ve Středočeském kraji bude kandidovat Vít Rakušan (vpravo). (14. prosince 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Hlasování o nedůvěře Babišově vládě? Po odchodu ruských diplomatů z Česka

  • 136
K hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše může dojít poté. co Česko opustí ruští diplomaté, které vykázala vláda v rámci větší roztržky s Ruskem kvůli vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích. Šéf STAN Vít Rakušan řekl iDNES, že poslanecký klub jeho hnutí o tom bude ve středu jednat. Koalice Pirátů a STAN bude ladit postup i s koalicí Spolu.

„Bohorovnost vlády, že se nemůže už nic stát, už přesáhla určitou mez a nejde jen o kauzu kolem cesty Jana Hamáčka do Moskvy,“ řekl iDNES.cz šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

K hlasování by ale podle Rakušana nemělo dojít dříve, než Česko do konce května opustí ruští diplomaté. „To je můj osobní názor,“ uvedl Rakušan. 

STAN a Piráty podle Rakušana znovu čeká i jednání s koalicí Spolu o variantě hlasování o nedůvěře vládě. „Pan Rakušan má pravdu,“ komentoval to nejprve stručně šéf Pirátů Ivan Bartoš s tím, že má jednání.

„Tato vláda naší důvěru neměla a nemá. Za nás je ale nyní skutečně, a to jsme vždy v souvislosti s novou situaci, primárně nutné vyřešit bezpečností krizi s Ruskem, o dalším postupu ohledně vlády nicméně budeme jednat s koalicí SPOLU,“ sdělil iDNES.cz šéf Pirátů.

Neuspokojivě vysvětlil kauzu i Arenberger, říká Rakušan

Rakušanovi vadí i to, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger podle něj neuspokojivě vysvětlil kauzu, s níž přišel Seznam. podle jehož informací měl Arenberger inkasovat miliony korun za klientské studie nových léků, které nevykázal ve svých majetkových přiznáních, a studie měl provádět na živnostenský list, což se podle zákona nesmí.

„Bohužel tam došlo k řadě nepřesností a řadě spekulací. Moje daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy ani výdaje.  Klinický výzkum se samozřejmě nedá dělat jako kosmetická živnost, jak tam také zaznělo, ale musí být ve zdravotnickém zařízení, a to je nejen třeba v nemocnici, ale je to i ve zdravotnickém zařízení, které je registrováno krajským úřadem, v Praze tedy magistrátem. Stejně tak tedy to odpovídá i mému zařízení,“ reagoval na to minulý týden po jednání vlády Arenberger.

Ke schůzi o nedůvěře je třeba 50 hlasů, k vyslovení nedůvěry 101 hlasů

Hlasování o nedůvěře vládě chce vyvolat koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která má ale ve Sněmovně dohromady 40 hlasů, ke svolání mimořádné schůze kvůli hlasování o nedůvěře je třeba 50 hlasů. K samotnému vyslovení nedůvěry pak nejméně 101 hlasů poslanců z celkového počtu, který je 200.

V politice není možné jenom taktizovat,“ řekl předseda ODS Petr Fiala, když 27. dubna oznámil po boku s předsedou KDU-ČSL a šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, že koalice Spolu bude usilovat o hlasování o nedůvěře vládě navzdory tomu, že prezident Miloš Zeman řekl, že by nechal Babiše vládnout, i kdyby byla vládě vyslovena nedůvěra.

Pro nedůvěru vládě chtějí hlasovat i komunisté, kteří vypověděli dohodu s ANO o toleranci kabinetu. A hlasovat o nedůvěře chce i hnutí SPD Tomia Okamury.

Koalice Pirátů a STAN řekla, že Babišův kabinet neměl nikdy její důvěru, ale že lepší by bylo domluvit se po přijetí volebního zákona rovnou na rozpuštění Sněmovny, aby nedostal ještě silnější karty do rukou prezident Miloš Zeman. Hlasy pro rozpuštění Sněmovny ale Piráti a hnutí STAN nesehnali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video