Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš desítky minut hájil vládu. Podpořil ji Zeman, ale ztratila hlas

  6:03aktualizováno  13:51
Ztrátou jednoho hlasu začal pro menšinovou vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty den, kdy nejspíš získá důvěru Sněmovny. Ztratila hlas exministra Milana Chovance a není zatím jasné, zda se některý další sociální demokrat k rebelii nepřidá. Vládu přišel podpořit prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš její program hájil desítky minut.
Premiér Andrej Babiš hovoří k poslancům před hlasováním Sněmovny o důvěře...

Premiér Andrej Babiš hovoří k poslancům před hlasováním Sněmovny o důvěře vládě. (11. července 2018) | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Jsem přesvědčen, že nová menšinová vláda udělá maximum pro lidi,“ řek Babiš poslancům. „I kdybych řekl, že zítra tady bude Švýcarsko, tak budete hlasitě protestovat,“ prohlásil v projevu který trval zhruba sto minut.

„Budeme pracovat pro všechny občany nehledě na jejich majetek a postavení. Jde o to, aby se nám všem v naší zemi dobře žilo,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček, jemuž k jeho vystoupení stačily jen asi tři minuty. Mluvil o tom, že program má řadu levicových prvků.

Česko má 263. den od voleb reálnou šanci, že bude mít vládu s důvěrou většiny Sněmovny. Menšinový koaliční kabinet ANO a ČSSD se ve středu uchází o podporu poslanců. A je vysoce pravděpodobné, že ji získá díky hlasům poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Komunisté budou vládu tolerovat.

„Absolutně neznáme podmínky, za nichž podporují vládu,“ kritizoval to ve Sněmovně předseda opoziční ODS Petr Fiala. Něco sice podle něj ANO a komunisté dali na papír, ale některé podmínky podle něj mohly zůstat skryté. Když vláda důvěru získá, bude podle něj jeho strana vládě tvrdou opozicí.

„Komunistická strana spolu s Pražským hradem bude silnou Putinovou pátou kolonou,“ kritizoval ve svém projevu vládu opřenou o komunisty šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

ČSSD dodá 14 hlasů pro důvěru vládě

ANO, ČSSD a KSČM disponují dohromady 108 hlasy ve Sněmovně, ale o jeden již tato koalice přišla. Exministr vnitra Milan Chovanec pro vládu nebude

Je v konfliktu s mým svědomím, abych podpořil vládu, uvedl Chovanec

Z jednání se omluvil. Na Facebooku napsal, proč nemůže podpořit vládu, což mu doporučila krajská organizace ČSSD v Plzeňském kraji. Vadí mu, že sociální demokracie bude mít úlohu fíkového listu, který přikryje jinou spolupráci ve Sněmovně.

Nikdo další ale Chovance následovat nebude. „Sešel se poslanecký klub ČSSD a všech 14 zúčastněných poslanců potvrdilo, že budou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí strany Petr Vurbs. Chybět tak bude z ČSSD jen hlas Chovance.

Je povinností prezidenta podpořit vládu, řekl Zeman

Prezident Zeman se ve svém vystoupení před poslanci soustředil hlavně na její program. „Je povinností prezidenta podpořit vládu, kterou před tím jmenoval. Ministři přicházejí a odcházejí, ale programové prohlášení by mělo zůstat,“ uvedl prezident před poslanci.

Z programového prohlášení vlády vyzvedl slib Babišovy vlády podpořit dlouhodobé investice. Znovu obhajoval svůj dlouhodobý sen vybudovat kanál, který by propojil Dunaj, Odru a Labe.

Zatímco plány vlády ocenil, jedna věc mu v programu Babišovy vlády chybí. „Není tam jasná odpověď, kde na to vezmeme peníze,“ řekl Zeman. „Nejsem pro deficit v době ekonomického růstu,“ odmítl plánovaný schodek rozpočtu 50 miliard korun, který vláda chystá. Je podle něj třeba omezit plýtvání. „48 miliard ročně vyhazujeme na podporu obnovitelných zdrojů,“ kritizoval prezident.

Babiš bude tlačit na své ministry, aby šetřili

Premiér Babiš souhlasí s prezidentem, že je třeba šetřit a směřovat k vyrovnanému státnímu rozpočtu, ale určitý deficit rozpočtu je podle něj nyní nezbytný mimo jiné kvůli zvýšením důchodů nebo platů ve školství. „Snižujeme státní dluh,“ prohlásil před poslanci.

Podle něj bude mít vláda šest hlavních priorit. Jmenoval důchodovou reformu, digitální Česko, boj za české zájmy v Evropské unii a evropské zájmy ve světě, strategické investice, reformu státu a zajištění bezpečnosti.

Je podle něj dobře, že nemáme místo koruny euro. „Dobře, že máme svou korunu, kdyby se něco stalo, je to důležitý nástroj pro naši ekonomiku,“ řekl.

Babiš také podpořil dostavbu jaderné elektrárny Temelín a rozvoj jaderné energetiky. „V jádru mám jasno, jaderné energetické zdroje jsou pro nás nejvýhodnější,“ prohlásil premiér. Ministerstvo pro místní rozvoj chce změnit na ministerstvo veřejného investování.

Pochvaloval si, že se podařilo podařilo zabránit tomu, aby v Evropské unii prošly kvóty na přerozdělování migrantů, kteří přicházejí do Evropy. „Už nás nemohou přehlasovat, konečně máme vliv,“ tvrdil. Za neúspěch naopak označil zákon o státní službě, který se podle něj bude muset změnit.

Odpůrci vlády čekali před Sněmovnou s koblihami

Před Sněmovnou ráno čekali odpůrci vlády, kteří nabízeli přicházejícím poslancům koblihy, které se staly symbolem volebních kampaní Andreje Babiše, protože jeho Agrofert, který převedl do svěřenských fondů, podniká také v potravinářském průmyslu. Koblihy jsou ale vyzdobené vzkazem „Ještě se vám nezajedla?“ a komunistickými symboly, rudým srpem i kladivem.

11.července 2018 v 09:05, příspěvek archivován: 11.července 2018 v 09:06

Uvítání pro poslance před Sněmovnou. Bude se hlasovat o důvěře vládě... https://t.co/0jop2TvISR

Ne zcela vyřešená je otázka ministerstva zahraničí, které zatím vede ministr vnitra Hamáček. To proto, že prezident Zeman odmítl jmenovat jiného kandidáta ČSSD, europoslance Miroslava Pocheho.

Kabinet ANO a ČSSD bude muset plnit některé programové podmínky komunistů. Komunisté si ale nevydobyli právo obsadit některé pozice ve státních firmách, o což dříve usilovali.

Šest stran bude v opozici. Pravice vládě vytýká, že ji vede trestně stíhaný politik, i to, že komunisté budou mít přes mizerný volební výsledek poprvé od listopadu 1989, kdy padl komunistický režim, reálný vliv na vládu, ač v ní přímo nebudou sedět.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Britský parlament schválil vyhošťování migrantů do Rwandy. První odletí do tří měsíců

23. dubna 2024  6:31,  aktualizováno  8:08

Britský parlament v noci na úterý schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do...

Za zubařem do Srbska. Slováci míří kvůli opravě zubů stále častěji za hranice

23. dubna 2024  6:56

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský...

Rusko v noci opět útočilo drony na Oděsu. Zraněných je čtrnáct lidí

23. dubna 2024  6:23

Sledujeme online Ruské síly v noci na úterý opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce,...

Prohraný soud? Právníkům zaplatíte i třikrát víc, navrhuje ministr Blažek

23. dubna 2024

Premium Právní služby se prodraží o tisíce korun, advokát v některých případech bude moci kasírovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...