Hassan Muneeb se narodil v Iráku, žije ale v Brně

Hassan Muneeb se narodil v Iráku, žije ale v Brně | foto: Radek Miča, MF DNES

Hizballáh nepovažuji za teroristy, říká český muslim

  • 2744
Izrael nyní cítí, že si může dovolit cokoliv, třeba zlikvidovat Libanon. Má totiž bezvýhradnou podporu Spojených států, míní Hassan Muneeb, předseda Islámské nadace v Brně. V Česku žijící muslim věří, že terorismus je už za zenitem a islámští radikálové se sami vzdají násilí.

Izraelsko - Libanonský konflikt

Co vy jako muslim a Arab soudíte o současné krizi v Libanonu?
Došlo k tomu, čeho se lidé na Blízkém východě vždy obávali. A stále obávají. Izrael, který má nyní naprostou podporu Spojených států, si může dělat, co se mu zlíbí. Pro maličkost je schopen zničit libovolný stát. Domnívám se také, že světové společenství, OSN nevyjímaje, neměří všem stranám konfliktu stejně. Podle mého soudu ale zbytek západního světa na libanonskou krizi nahlíží jinak než Spojené státy...

Tím zbytkem míníte Evropu?
Ano. Tedy s výjimkou Spojeného království. Evropané považují Libanon za spřízněnou zemi, z regionu jim je nejbližší i celkovou atmosférou. Je to země, která první přijala demokratické zřízení, žije v ní významný počet křesťanů. Léta v ní kvetl obchod a turistický průmysl. Přesto se ukázalo, že Izrael může s Libanonem naložit, jak se mu zlíbí. Izrael si je totiž zcela jist svou podporou zvenčí.

Myslíte si tedy, že viníkem nynější krize je Izrael?
To je složité hodnotit. O tom se vede diskuse na obou stranách, izraelské i arabské. Také někteří izraelští komentátoři tvrdí, že počátek - ten pravý počátek stávající krize - je třeba datovat do doby před desítkami let.

Musím se zeptat znovu: zavinil tuto krizi Izrael? Nebo šíitské libanonské hnutí Hizballáh, jehož ozbrojenci před měsícem bez varování zajali dva izraelské vojáky a tuto krizi tak v očích většiny západních komentátorů vyprovokovali.
Může zajetí dvou vojáků vyprovokovat krizi takových rozměrů? V blízkovýchodní oblasti, kde je napětí běžné, trvalé? To je možné jen tehdy, když si je Izrael jistý svou beztrestností. Mimochodem, o zajatcích by v tomto kraji mohl hovořit leckdo. Dejme tomu Palestinci. Izrael drží ve svých věznicích tisíce Palestinců včetně žen a dětí. Izraelští vojáci unesli Ahmada Sadata, šéfa Lidové fronty pro osvobození Palestiny, přímo z palestinského území, kde ho měli hlídat i evropští vojáci. Ale opakuji, otázka je to složitá a já si netroufám takový spor rozsoudit. Jediné, oč prosím, je to, aby byla blízkovýchodní situace hodnocena nestranně.

Když se v Česku napíše hnutí Hizballáh, zdejší čtenář obvykle v duchu dodá "teroristické". Jak vy osobně nahlížíte na tuto organizaci?
Dnes stačí, aby vám někdo mocný, třeba Spojené státy, dal nálepku, a podle ní budete souzen...

Hizballáh tedy podle vás není teroristická organizace?
Ano, podle mě není teroristickou organizací. Je ten, kdo bojuje za osvobození vlastního území, terorista? Pokud ano, stává se pro mě tento světový řád již naprosto nepochopitelným.

Tento názor není v arabském světě ojedinělý. Nepřesvědčí vás při hodnocení Hizballáhu ani skutečnost, že při jeho útocích umírají civilisté?
Pokud kdokoliv spáchá jakýkoliv čin proti civilistům, je to terorista. Ať jde o Hizballáh nebo někoho jiného. Pokud ale někdo bojoval - a vybojoval - své území, nevím, proč by měl být označován za teroristu.

Považoval jste za vhodné pro klid v regionu, že Hizballáh de facto obsadilo jižní Libanon, kde nastolilo vlastní vládu?
Jistě, v jižním Libanonu vznikla komplikovaná situace. A já ji neumím kvalifikovaně rozsoudit. Obecně si ale myslím, že pokud určitá organizace - místní a vlastenecká - zjistí, že libanonská armáda není schopna ubránit vlastní území, může ji zastoupit. Předpokládám také, že to situace vyžadovala, že Hizballáh na vlastní kůži pocítil potřebu bránit Libanon.

Ještě o vztahu k Izraeli, kteří arabští komentátoři považují za hlavní zdroj nestability v regionu. Většina arabských zemí neuznává jeho existenci. Může se to někdy změnit?
Ne, nikdy. To prostě nejde. Zkuste si představit, že vám někdo sebral jablko. Nejdříve vám ho musí vrátit, teprve pak se o něj s ním můžete rozdělit. Ale dokud nedostanete své jablko zpět, jeho nový držitel zůstává ve vašich očích zlodějem.

Vyjadřujete se velmi obrazně. Co konkrétně myslíte tím jablkem?
Území, o které se Izrael s Palestinci sváří. Odešly z něj miliony palestinských uprchlíků. Tito lidé do uprchlických táborů přece nespadli ze stromu!

Co by podle vás pomohlo? Zrušit stát Izrael? V tomto smyslu se vyjadřuje kupříkladu šéf Hizballáhu, šajch Hasan Nasralláh.
Proč hned rušit státy? Ta věc se ale musí řešit. Svět se zatím stále stará jen o bezpečnost Izraele. Ale téměř nikdy se nemluví o milionech palestinských uprchlíků. A o jejich právu na návrat do vlasti. Co se týče palestinského státu, ten by podle mého názoru měl zůstat společný s tím, že by v něm mohli žít všichni lidé společně - Arabové stejně jako Židé. Ostatně, střízlivě uvažující Arabové nemají výhrady k tomu, aby v muslimských společnostech přetrvaly židovské obce. Ostatně, v tomto duchu se vyjadřuje i Korán.

Území, na němž leží nynější stát Izrael, se tedy podle těchto představ má vrátit do arabských rukou?
Pochopte, Arabové nemohou připustit skutečnost, že přijde zvenčí nějaký národ a přivlastní si jejich území. Navíc jen pro své příslušníky. Boje a nepokoje v této oblasti budou pokračovat, nálada obyvatel regionu tomu, bohužel, nasvědčuje.

Uznáváte však, že existence státu Izrael je realitou?
Realita se může změnit. Československo bylo rovněž realitou. A dnes již neexistuje.
Točíme se kolem toho stále.

Takže podle vás má blízkovýchodní region mírovou, nebo alespoň optimistickou budoucnost jen tehdy, pokud nebude existovat stát Izrael v nynější podobě?
Když se podíváte na posledních šedesát let, zdá se to - alespoň se domnívám - vcelku jasné. Izrael je klín vražený do této oblasti.

Když v televizi sledujete záběry z Libanonu, cítíte sounáležitost s tamními lidmi?
Určitě. Když vidím mrtvé děti a civilisty, tak samozřejmě.

Měl jsem na mysli spíše sounáležitost náboženskou či arabskou...
Cítím vše dohromady! Cítím s nimi jako člověk, jako Arab a pochopitelně i jako muslim. Především ale cítím s lidskou bytostí, která na tento ozbrojený konflikt doplatila.

Cítíte tak i s rodinami civilistů z izraelské Haify, které zabily rakety Hizballáhu?
Lidsky s nimi pochopitelně soucítím. Zvlášť když jde o civilisty a děti. Dítě - je jedno, jestli malý Žid, nebo Arab - není odpovědné za politiku dospělých. Nemůže mi dělat radost, že bylo zabito deset izraelských dětí!

Ale Izrael jako stát, instituce, ten si útoky zaslouží?
Ano, jako stát si je zaslouží.

Jsou podle vás česká média v popisu blízkovýchodních událostí objektivní? Nebo jste nabyl dojmu, že neinformují vyváženě?
Zdejší novináři jsou značně ovlivněni tím, čemu se říká křesťansko-židovská evropská tradice. To je samozřejmé, vyrostli v ní. To zaprvé. Izraeli také v posledních desetiletích vládnou Židé, kteří na Blízký východ přišli z Evropy. Jejich vazby v Evropě jsou velmi silné a důležité. To zadruhé.

Vy sám jste z Iráku, odkud teď nechodí povzbudivé zprávy.
Povzbudivé nejsou v žádném případě. Ale mě to nepřekvapuje, očekával jsem to.

Optimismem právě nehýříte. Dobrá, zkuste říci, co je podle vás třeba udělat pro blízkovýchodní mír?
Především je nutné dát blízkovýchodním národům skutečnou demokracii...

... ale tu si musí vzít samy.
Jinak: je nutné jim dát šanci, aby mohly k demokracii doputovat. Věřte, že Arabové by žili v demokracii velmi rádi. Cizí mocnosti však pomáhají místním vládám, aby si udržely moc. Evropa by měla vzkázat arabským národům - nikoliv jejich současným vládám - že nestojí proti nim. Upřímně věřím v nadstandardní vztahy mezi Evropou a arabským světem. Evropa bude vždy sousedit s arabsko-islámským světem, Spojené státy budou vždy daleko.

Hovořili jsme již o Hizballáhu, který neshledáváte teroristickou organizací. Co síť Al-Kajda, ta sdružuje teroristy?
Jistě, Al-Kajda provádí teroristické akce, to je teroristická organizace. Útoky, které provedla ve Spojených státech či Velké Británii, nemají žádné opodstatnění. Jsou neomluvitelné.

Z hlediska islámu?
Samozřejmě, neboť islám má pro válku pevná pravidla. Plánování násilných akcí proti civilistům je terorismus.

Jak vidíte budoucnost Al-Kajdy, respektive těch organizací, které své konání ospravedlňují islámem? Vzroste počet jejich útoků?
Nemyslím. Ba naopak: tendence k násilí v těchto hnutích postupně upadá. Jako muslim to vidím tak, že globálně klesá počet obětí jejich útoků, a to již od osmdesátých let minulého století. Nejhorší masakry teroristé tohoto druhu prováděli v Egyptě a Alžírsku ještě v minulém století. Jenže tehdy neumírali Britové, Američané, Evropané... Proto to nikoho tak nebolelo.

Očekáváte v těchto kruzích pozvolný ústup od terorismu?
Určitě! Podívejte se kupříkladu na organizaci Egyptský islámský džihád. Sama se reorganizovala, sama se vzdala násilí. A to byla opravdu jedna z nejnásilničtějších organizací ve své zemi. Zjistili, že terorismus není cesta. Opakuji: lidem v Evropě a obecně na Západě se to jeví tak, že terorismus je na vzestupu. Tomuto pocitu ale napomáhají někteří známí intelektuálové či odborníci, kteří si z této hrozby udělali dobrý kšeft.

Technik s vírou

Hassan Muneeb, předseda Islámské nadace v Brně, se narodil v irácké provincii Ambár. Později žil i v hlavním městě Bagdádu. Do Československa, konkrétně do Brna, přišel v roce 1985, aby tu na vysoké škole studoval elektrotechniku. Po sametové revoluci zůstal. Zabýval se obchodem s náhradními díly k traktorům. Brněnskou mešitu řídí od jejího vzniku, tedy od roku 1998. Je mu čtyřicet let, má tři děti. Sám pochází z deseti sourozenců.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video