Herec Skopeček chce ze seznamů StB

  • 53
Herec Jan Skopeček chce následovat svou kolegyni Jiřinu Bohdalovou. Stejně jako ona chce, aby jeho jméno zmizelo ze seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Rozhodl se proto soudit. Tvrdí, že kvůli záznamu nedostává už dlouho práci v televizi a u filmu.

Skopeček rovněž požaduje po ministerstvu vnitra uznání, že se Státní bezpečností (StB) nemá nic společného.

"Nevím, proč bych měl umřít s takovou kaňkou na životě," řekl osmdesátiletý Skopeček, známý například z filmů Kameňák, Parta hic nebo seriálu Tři chlapi v chalupě.

Kvůli ochraně osobních údajů se konalo jednání pražského Městského soudu bez neveřejnosti.

Skopečka vedla StB pod krycím jménem Franta jako agenta od dubna 1978.

Herec se podle vlastních slov s příslušníky StB několikrát sešel, ale žádné informace jim prý nikdy nepředával a slib o spolupráci nepodepsal.

"Ano, několikrát jsem se s nimi setkal. Ptali se například na náladu ve sboru," potvrdil herec, který se takto s StB vídal v kavárnách, nebo restauracích.

U soudu vypovídal i bývalý pracovník StB, který podle Skopečka potvrdil, že herec nikoho neudal. Další líčení proběhne 29. června, kdy by měl být předvolán další příslušník StB.

Skopeček není jediný umělec, který nesouhlasí se svým jménem na seznamech spolupracovníků StB. Herečka Jiřina Bohdalová dosáhla toho, aby byla vymazána ze seznamů uveřejněných na internetu. Rozhodl tak Vrchní soud. - více zde

Ministerstvo vnitra se ale odvolalo a Bohdalová čeká, až její případ rozhodne Nejvyšší soud.

Herec Jan Skopeček je se svým advokátem Janem Sokolem u Městského soudu v Praze, kde se projednává jeho spor s ministerstvem vnitra ohledně vymazání Skopečka ze seznamů StB. (9. dubna 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video